Αλλαγή δεδομένων: Τι οδήγησε από την πτώση στο ράλι πάνω από 10% το bitcoin;

Αλλαγή δεδομένων: Τι οδήγησε από την πτώση στο ράλι πάνω από 10% το bitcoin;

Φαινόμενο rollercoaster με υψηλή μεταβλητότητα χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες τις αγορές των κρυπτονομισμάτων από τα $32.450 κατά την Κυριακή - μέχρι σήμερα. Η πτώση ξεκίνησε το απόγευμα των αγορών της Ασίας και φαίνεται ότι προκλήθηκαν από έναν ή όλους τους ακόλουθους παράγοντες:

  1. Μεγάλος αριθμός καταθέσεων σε ανταλλακτήρια (πιθανώς έγιναν διαθέσιμα προς πώληση)
     
  2. Αύξηση των put options στα επίπεδα των 20 - 22 χιλιάδες με λήξη Δεκεμβρίου που μεταφράζεται ως bearish signal
     
  3. Το μεγαλύτερο ξεκλείδωμα των $GBTC κινητών αξιών (16.240 BTC)- οπότε οι θεσμικοί επενδυτές αγόρασαν με έκπτωση τις μετοχές παρά επένδυσαν σε $BTC από την αγορά

Οι συνεχείς πωλήσεις τόσο στο spot όσο και στο futures συνέχισαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, μαζί με μεγάλο άνοιγμα στα put options τόσο για το BTC αλλά και το ETH με λήξη τον Δεκέμβριο, ωθώντας το BTC στο χαμηλό των 29.301 την Τρίτη.

Ωστόσο, οι BTC και ETH παρουσίασαν τεράστια υποστήριξη στα επίπεδα $29.500 και $1.750 αντίστοιχα. Ένας από τους λόγους της αύξησης όπως είχαμε παρουσιάσει την Δευτέρα ίσως είναι και το συνέδριο της Ark Invest «The B Word» στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες όπως ο Elon Musk & Jack Dorsey  ενώ παράλληλα φαίνεται να ξεκινάει άτυπα ένα νέο κύμα μέσω social media που προτρέπουν να κάνουν long το $BTC -με σκοπό να ρευστοποιήσουν θέσεις συμφερόντων που έχουν short positions στο $BTC. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αιτιολογία της Alameda Research (>1$ δις AUM) γιατί πρόσθεσε $BTC σε επίπεδα κάτω των $30.000. Ένας από τους λόγους που πιθανώς μας οδήγησαν σε πτώση είναι η  συσσώρευση αρνητικών ειδήσεων (Ο Elon απομακρύνεται από το BTC, η Κίνα απαγορεύει το $BTC για ένατη φορά, το ξεκλείδωμα GBTC). Ο Sam Trabucco δήλωσε: “Η αγορά * σίγουρα * αντέδρασε σε όλα αυτά συνολικά - νομίζω ότι συνήθως η αγορά * αντιδρά υπερβολικά. Ωστόσο, αξιολογεί πως όντως δεν υπήρχαν αγοραστές. Φυσικά θεωρεί πως μεγάλος αντίκτυπο είχαν και οι ρευστοποιήσεις των θέσεων futures, που σε μεγάλες διακυμάνσεις της αγοράς ενισχύουν την μεταβλητότητα. 

Η μόχλευση στις αγορές futures είναι υψηλή, γεγονός που μας οδηγεί να πιστέψουμε ότι θα δούμε σύντομα μια αναταραχή και ρευστοποιήσεις των shorts εάν συνεχίσει ανοδικά το BTC. Παράλληλα, τα σημάδια για περαιτέρω θεσμική υιοθέτηση θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το ράλι για τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Η BNY Mellon ακολούθησε την State Street και τέσσερις άλλες συστημικές αμερικανικές τράπεζες προσφέροντας υπηρεσίες θεματοφύλακα για τα κρυπτονομίσματα. 

Η αισιοδοξία στις αγορές σίγουρα ενισχύθηκε με την ανακοίνωση του νέου γύρου χρηματοδότησης του ανταλλακτηρίου FTX. Η FTX έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότησης 900 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Αυτό φέρνει την πλατφόρμα συναλλαγών σε αποτίμηση 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συμμετοχή σε αυτό τον γύρο η SoftBank, η Sequoia, η επενδυτική Thoma Bravo, η Ribbit Capital και το fund Third Point.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.