Νέα συνεδρίαση μεταβλητότητας - Μεικτές τάσεις στη Wall Street

Νέα συνεδρίαση μεταβλητότητας - Μεικτές τάσεις στη Wall Street

Με μεικτές τάσεις συνεχίζουν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed για τη νομισματική της πολιτική αλλά και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το αμερικάνικο ΑΕΠ, που τρέχει σε ετήσια βάση με 5,7%.

Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες ξεκίνησαν με ράλι τη συνεδρίαση, για άλλη μια ημέρα, ψαλιδίστηκαν τα κέρδη στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και πλέον κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, για το τέταρτο τρίμηνο το αμερικάνικο ΑΕΠ έκανε άλμα 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πέρυσι με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση μόνο κατά 5,5%. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας που δείχνει ότι αφήνει πίσω τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. 

Την ίδια ώρα, στο σύνολο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 5,7%, που είναι ο ισχυρότερος από το 1984, με την αμερικανική οικονομία να ανακάμπτει από την πρωτοφανή ύφεση την πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Χτες, η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν αλλά έδωσε σήμα ότι θα προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία μπορεί οι ανακοινώσεις της Fed να άφησαν και θετικό και αρνητικό αποτύπωμα αλλά ένα είναι σίγουρο: οι αγορές θα συνεχίσουν σε έντονη μεταβλητότητα.


Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σχεδόν αμετάβλητος πλέον στις 34.168 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,34%% ή 13 μονάδες κινούμενος στις 13.440 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 0,35% ή 14 μονάδες στις 4.335 μονάδες. 

Σε άλλα μάκρο, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 30.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 260.000 με τους αναλυτές να εξηγούν ότι οι διαταραχές που έφερε η παραλλαγή Όμικρον στην αγορά εργασίας άρχισαν να εξασθενούν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν 265.000 νέες αιτήσεις.