Αirbnb, Lemonade, Snowflake, Unity, DoorDas - Ο κατάλογος των επιτυχημένων νέων εισαγωγών στη Wall Street δεν έχει τελειωμό…

Αirbnb, Lemonade, Snowflake, Unity, DoorDas - Ο κατάλογος των επιτυχημένων νέων εισαγωγών στη Wall Street δεν έχει τελειωμό…

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, είναι φανερό πως το 2020 αποδεικνύεται πολύ καλό για τις εταιρείες που αποφάσισαν να μοιραστούν το μέλλον τους με το ευρύ επενδυτικό κοινό και να εισαγάγουν τις μετοχές τους σε κάποιο χρηματιστήριο. Η χρηματοδότηση που λαμβάνουν κατά την εισαγωγή τους δίνει την ευκαιρία να μεγαλώσουν και να προσπαθήσουν να πετύχουν τα σχέδιά τους, που συνήθως είναι φιλόδοξα και, ειδικά τα τελευταία χρόνια, φαίνονται μερικές φορές παράτολμα και θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. 

Χθες το βράδυ, η Airbnb τελείωσε την πρώτη της συνεδρίαση στο Nasdaq με άνοδο 112% σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής. 

Προχθές συνέβη κάτι αντίστοιχο με την μετοχή της DoorDash και νωρίτερα μέσα στο 2020 με την Big Commerce,την Lemonade, την Vroom και δεκάδες άλλες που μπήκαν στο χρηματιστήριο με την παραδοσιακή μέθοδο της δημόσιας εγγραφής (I.P.O.) εκδίδοντας νέες μετοχές.

Πολλές ακόμα, χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους την μέθοδο της απορρόφησής τους από ειδικές εταιρείες «οχήματα» (S.P.A.C.). Λίγες, με γνωστότερη όλων την Palantir, διάλεξαν την μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς να εκδώσουν νέες μετοχές. 

Ανεξάρτητα από την μέθοδο που διάλεξε η κάθε εταιρεία, η συντριπτική πλειονότητα των νέων εισαγωγών έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο από την αγορά.

Αυτό δεν είναι καθόλου παράδοξο. Οι περισσότερες από αυτές προσπαθούν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο και έχουν συνήθως άμεση σχέση με παραγωγή ή χρήση υψηλής τεχνολογίας. Κάποιες  όπως η Snowflake παράγουν λογισμικό, άλλες όπως η Big Commerce ασχολούνται με τις υποδομές του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Lemonade και μερικές ακόμα χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αλλάξουν την τραπεζική ή την ασφαλιστική βιομηχανία. Δεν λείπουν οι εταιρείες βιοτεχνολογίας και οι βιομηχανίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με την μέθοδο SPAC είδαμε την είσοδο της Virgin Galactic που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ταξίδια αναψυχής στο διάστημα, της Luminar που θέλει να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης οχημάτων και άλλων που ασχολούνται με την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Κάποιες από τις εταιρείες που είδαμε φέτος να εισάγονται, είναι πολύ γνωστές και πραγματοποιούν ήδη σημαντικό κύκλο εργασιών, όπως οι πολύ πρόσφατες περιπτώσεις του Airbnb και του DoorDash. Άλλες, κυρίως αυτές που χρησιμοποίησαν την μέθοδο S.P.A.C., είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα πωλήσεις. Οι περισσότερες έχουν μικρό μέγεθος αλλά αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς και υπόσχονται συνέχιση και επιτάχυνση της ανάπτυξής τους.

Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων είναι οι πολύ φιλόδοξες αποτιμήσεις τους. Βλέπουμε εταιρείες χωρίς καθόλου πωλήσεις να αποτιμώνται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και άλλες να έχουν χρηματιστηριακή αξία που αντιστοιχεί σε δεκάδες φορές τις ετήσιες πωλήσεις τους. Οι πιο πολλές είναι, και προβλέπεται να παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμα, ζημιογόνες και η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν πρόκειται να διανείμει μέρισμα για πολλά χρόνια ακόμα. 

Αν χρησιμοποιήσουμε τα παραδοσιακά κριτήρια αποτίμησης μίας εταιρείας, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως σχεδόν όλες οι προς εισαγωγή επιχειρήσεις είναι πολύ ακριβές και γίνονται ακόμα ακριβότερες μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστήριο.

Τότε, θα πει κάποιος, γιατί γίνονται ανάρπαστες οι μετοχές τους; Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Υπάρχουν πάρα πολλά κεφάλαια προς επένδυση στις αγορές.

Τα πολύ χαμηλά επιτόκια και η αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ιδιώτες επενδυτές (απευθείας ή μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων) στέλνουν ένα σημαντικό μέρος αυτών σε επενδύσεις που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν ως πολύ ριψοκίνδυνες. Παράλληλα, η μεγάλη επιτυχία κάποιων από τις εισαγωγές πείθει όλο και περισσότερους επενδυτές να αποφασίσουν να ασχοληθούν με τις επόμενες, μεγαλώνοντας την ζήτηση και κάνοντας ακόμα πιο σίγουρη την επιτυχία τους. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν ικανοποιείται εύκολα, με αποτέλεσμα, πολύ συχνά, την πολύ μεγάλη άνοδο των μετοχών μόλις ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι νεοεισαγόμενες εταιρείες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ζήτηση και να απαιτήσουν ψηλότερες τιμές εγγραφής προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα νέα κεφάλαια.

Καθώς περνά ο καιρός και οι περισσότερες νέες εισαγωγές γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, οι αποτιμήσεις των νεοεισαγομένων γίνονται όλο και πιο απαιτητικές και τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιούν οι επενδυτές όλο και πιο ελαστικά. Ειδικά στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η μέθοδος S.P.A.C., βλέπουμε την έμμεση εισαγωγή εταιρειών με μηδενικό κύκλο εργασιών που υπόσχονται πάρα πολλά με τρόπο σχεδόν παραπλανητικό, όπως είδαμε στην περίπτωση της Nikola. Όπως όμως ισχύει για όλες τις αγορές αυτή την εποχή, όσο η ρευστότητα τροφοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες και τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά, η διάθεση ανάληψης επενδυτικών ρίσκων θα παραμένει αυξημένη και οι αποτιμήσεις των προς εισαγωγή εταιρειών θα είναι όλο και πιο αισιόδοξες. Όσοι επενδυτές επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτή την – πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα – αγορά θα πρέπει να μην ξεχνούν πως σε περίπτωση σοβαρής διόρθωσης των χρηματιστηριακών αγορών, οι νέες εισαγωγές πιθανότατα θα παγώσουν και οι πρόσφατα εισηγμένες μπορεί να προσγειωθούν απότομα. Η μόνη άμυνα απέναντι σε αυτόν τον – υπαρκτό – κίνδυνο είναι οι προσεκτικές και μελετημένες επιλογές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.