Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους - 21 νεκροί, 600 τραυματίες

Αγώνας δρόμου για τους εγκλωβισμένους - 21 νεκροί, 600 τραυματίες

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αλβανία, προκαλώντας τον θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 600, τρεις εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο παιδιά, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 15 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.  Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι 45 άτομα διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία ενώ ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 600. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως είχε ενημερώσει νωρίτερα ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα Φούγκα, ομάδες έκτακτης ανάγκης στην Αλβανία έστειλαν το Κόσοβο, η Ιταλία, η Ελλάδα αλλά και άλλοι γείτονες. «Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης», είπε.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 04:54 [ώρα Ελλάδας], είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του, βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και το Δυρράχιο, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε καταστροφές κυρίως στο Δυρράχιο και στο χωριό Θουμάνι, αλλά και στα Τίρανα και τις πόλεις Φίερι και Λέζια. Συγκεκριμένα, έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες σε Δυρράχιο και Τίρανα, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές. 

albania4

Και η ΕΜΑΚ στη μάχη για τη διάσωση επιζώντων

Στη μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών στην Αλβανία έχει ριχθεί και η ΕΜΑΚ, με δύο ομάδες των ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έφτασαν το απόγευμα στην Αλβανία.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριο κι έχει εντοπίσει 2 ζωντανούς άσχημα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε», είπε ο κ. Αθανάσιος Μπαλάφας, επικεφαλής της Α΄ ΕΜΑΚ Αθήνας στον Σκάι, προσθέτοντας πως η ελληνική αποστολή - που μετέχουν συνολικά 41 άνθρωποι- προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατόν αλλά δεν γινόταν να εκτιμηθεί το πόσην ώρα θα έπαιρνε ο απεγκλωβισμός.

Βίντεο από την επιχείρηση της ΕΜΑΚ στη Θουμάν:

Βίντεο από την επιχείρηση της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων στο Δυρράχιο:

Όσον αφορά τα θύματα, δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτιρίων στο Δυρράχιο, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Από τα 600 άτομα που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια λόγω τραυματισμών, 72 παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομειακά ιδρύματα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα

Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. 

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, η Γλυκερία Μητροπούλου από το γραφείο Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα τόνισε πως δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, τους τραυματίες ή τους εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας, η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε ήταν 5,4 Ρίχτερ.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια

Οι αλβανικές αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Θούμαν, όπου υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια.

Μέχρι το απόγευμα 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια, ενώ νωρίτερα 28 άτομα εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν από τα ξημερώματα. Την είδηση για τον αριθμό των διασωθέντων γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Όταν ανασύρθηκε ζωντανός ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στο Θούμανι, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό, διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες βοηθούν με κάθε τρόπο και η προσπάθεια ανεύρεσης εγκλωβισμένων παραμένει αμείωτη.

Ο δήμαρχος Τιράνων, Έριον Βελιάι, δήλωσε ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν θύματα στα Τίρανα, μόνο ελαφρά τραυματίες στους οποίους έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. 

Ένας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανιψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αλβανικά ΜΜΕ κυκλοφορεί βίντεο από την αγωνιώδη διάσωση ενός μικρού παιδιού μέσα από τα συντρίμμια του σπιτιού του.

albania

albania3

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε ότι ήταν 5,4 Ρίχτερ στις 7.03 π.μ.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο. «Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter.

Ο κ. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Άλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο κ. Ράμα, ενώ νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Θάτσι του Κοσόβου, ο οποίος ενεργοποίησε τις ειδικές ομάδες KFS, που ειδικεύονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα επιχειρήσουν στη διάσωση πολιτών από τα ερείπια κτηρίων. 

Ο κ. Ράμα επισημαίνει, σε άλλη ανάρτησή του, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, όπως και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και "όλοι οι φίλοι της Αλβανίας" που εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

Σημειώνεται ότι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Αλβανία είναι η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ενώ ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 50 άτομα στέλνει η Ρουμανία.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Σεπτεμβρίου σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

albania

albania1

Φωτογραφίες AP

Διαβάστες ακόμα: 

- Ευ. Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό στην Αλβανία

- Ν. Δένδιας: Συμπαράσταση στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας

- Αλ. Βούτσιτς: «Η Σερβία συμπαραστέκεται στον αλβανικό λαό και θα παράσχει κάθε βοήθεια»