Αφορμή για... ξεμπλοκάρισμα αναζητά το Χρηματιστήριο

Αφορμή για... ξεμπλοκάρισμα αναζητά το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εικόνα αγοράς που αναζητά την αφορμή για να «σπάσει» την πολυήμερη συσσώρευση ξεμπλοκάροντας από το εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, με όλα τα συμφραζόμενα να είναι υπέρ των long, οι οποίοι επιτρέπουν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, χωρίς να αλλοιώνονται τα τεχνικά κεκτημένα.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί κινούμενες σε ιστορικά χαμηλά, αποτελώντας το ισχυρότερο «χαρτί» της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, με οίκους αξιολόγησης να προχωρούν σε αναβαθμίσεις, με διεθνείς φορείς όπως το Capital Economics να εκτιμούν ότι η Ελλάδα στις αρχές του 2020 θα δανείζεται πιο φθηνά από την Ιταλία και με τις τράπεζες να βρίσκονται σε κρεσέντο «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους, η χρηματιστηριακή αγορά – νομοτελειακά – κάποια στιγμή θα κεφαλαιοποιήσει τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες 18 συνεδριάσεις από τις 3 Οκτωβρίου το Χ.Α. κλείνει ανοδικά στις 14 έχοντας μόλις τέσσερις πτωτικές, τακτοποιώντας σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα και εξισορροπώντας δείκτες και μετοχές, με την «επιστροφή» πλησίον των υψηλών του καλοκαιριού.

Ο μήνας και γενικά το (παραδοσιακά δύσκολο) δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου βγαίνει... αναίμακτα για την αγορά, που κρατάει σχεδόν το σύνολο των κερδών του από το πρότερο ράλι του 2019, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να «χτίζουν» υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά 16 μηνών, έχοντας ράλι άνω του 95% το 10μηνο!

Χθες ο Γ.Δ. κλείνοντας στο υψηλό ημέρας και παρ'' ότι έκανε (ξανά) ενδοσυνεδριακή διόρθωση, ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση στις 875,73 μονάδες, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ αποτελούν το 2ο υψηλότερο κλείσιμο μετά τις 2 Αυγούστου! Αυτό σημαίνει πως η αγορά αρχίζει και «ψάχνει» τρόπους νέας υπέρβασης, με στόχο κατ'' αρχήν τα προηγούμενα υψηλά της 31ης Ιουλίου και τις 900 μονάδες.

Αύριο Παρασκευή, μια εβδομάδα μετά την αναβάθμιση του οίκου Standard & Poor''s και λίγες ημέρες μετά την έγκριση του ESM για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αναμένεται η ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» αυξάνουν τις πιθανότητες μιας νέας αναβάθμισης η οποία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας και θα φέρει πολύ πιο κοντά την έξοδο από την κατηγορία «junk».

Μπορεί για πολλούς το θέμα των αναβαθμίσεων να είναι πολύ τεχνικό και να μη λέει πολλά για την πραγματική οικονομία, ωστόσο η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, η οριστική έξοδος από την κρίση και κατά συνέπεια η αύξηση των εισοδημάτων εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από το πως μας βλέπουν οι αγορές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις αξιολογήσεις των οίκων.
Η αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's είναι η πρώτη από οίκο τέτοιας εμβέλειας – επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, με ότι σημαίνει αυτό ευρύτερα, τόσο για το πολιτικό «μπόνους», όσο κυρίως για τη... δικαίωση των έως τώρα πεπραγμένων σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Η κίνηση του οίκου είναι άκρως σημαντική, καθώς «σφραγίζει» την αλλαγή του επενδυτικού προφίλ και του διεθνούς status της χώρας, αλλάξει περαιτέρω τη στάση των ξένων επενδυτών, ενθαρρύνει την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, ανοίγοντας περισσότερο την κάνουλα της ρευστότητας και την πρόσβαση των ελληνικών εταιρειών στα διεθνή κεφάλαια.

Τέλος, άκρως υποστηρικτικό είναι το διεθνές κλίμα, καθώς χθες o πιο σημαντικός χρηματιστηριακός δείκτης παγκόσμια, ο S&P 500, o αποκαλούμενος και ως... δείκτης των δεικτών, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, ύστερα από τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Fed «ψαλίδισε» κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο αναφοράς, για τρίτη φορά εντός του 2019, στο εύρος του 1,50-1,75%, χωρίς όμως να δώσει ενδείξεις για περαιτέρω μείωση στο προσεχές διάστημα.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 27.186,69 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,43%, ο S&P 500 πέτυχε νέο ρεκόρ στις 3.046,77 μονάδες με άνοδο 0,33%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 8.303,98 μονάδες με άνοδο επίσης 0,33%.