Αδιαπέραστο το τείχος των 900 μονάδων παρά την 4η συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου

Αδιαπέραστο το τείχος των 900 μονάδων παρά την 4η συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου

Η σημερινή συνεδρίαση είχε διορθωτικό χαρακτήρα και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74%, καταγράφοντας την πρώτη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες δέκα, παρά τις προσπάθειες της μετοχής του ΟΤΕ (+1,28% με 11,44 εκατ. ευρώ). Παρόλα αυτά, η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 0,78%, ως η 4η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα και 11η στις 12 για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καταγράφει ήδη κέρδη 11,08% από τις αρχές του 2021, σε ένα πολύμηνο ανοδικό σπιράλ, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020 και την εμφάνιση του εμβολίου κατά της πανδημίας, το ελληνικό χρηματιστήριο αποδίδει κέρδη 56,86% στον ΓΔ , 62,57% στον FTSE 25 και 152,23% στον Δείκτη Τραπεζών.

Κι αν οι αποδόσεις αυτές είναι από μόνες τους εντυπωσιακές, εντυπωσιακότερος είναι ο τρόπος που αυτές επιτυγχάνονται, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει 18 στις 24 εβδομάδες θετικός σε αυτό το εντυπωσιακό ράλι, έχοντας μέγιστη συνεχόμενη απομείωση 3 εβδομάδων συνολικής ζημίας 8,52%. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο Δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap, ενώ ο Τραπεζικός έχει μια περισσότερη πτωτική εβδομάδα, προφανώς πιεσμένος ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς, σε αντιστάθμιση με την πελώρια προαναφερθείσα απόδοση 152,23% στο εξεταζόμενο διάστημα, σχεδόν τριπλάσια του Γενικού.


 

Η επιμέρους ανάλυση των εισηγμένων είναι ακόμη καλύτερη, καθώς μεγάλος αριθμός τίτλων έχουν εξαιρετική ανοδική συμπεριφορά τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο ορίζοντα.

Επί παραδείγματι, αυτή του ΟΤΕ διανύει την 9η (!) συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα και η ΕΥΔΑΠ την 8η, ενώ ακόμα και πολλές που δεν έχουν εμφανίσει τέτοια εντυπωσιακά σερί αλλά ..μόνο 4 ή 5 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, έχουν χαρίσει ωστόσο μεγάλα κέρδη στους μετόχους τους: εντός του τρέχοντος εξαμήνου, η ΕΤΕ αποδίδει +161,54%, η Eurobank +135,38%, η Alpha +132,2%, η ΔΕΗ +82,43%, η Αεροπορία Αιγαίου +84,3%, η Cenergy +82,09%, η Viohalco +69,68%, κ.ο.κ.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, πρωταθλητής σε εβδομαδιαία απόδοση ήτο η ΕΤΕ (+10,12%) και σε απόσταση αναπνοής η ΕΥΔΑΠ (+9%). Ακολούθησαν οι Τέρνα Ενεργειακή (+5,26%) και Φουρλής (+5%). Σήμερα, από τις 25 του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικά μόνο οι 4 (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ).

Για την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υποδοχή της μετοχής της Πειραιώς από τους επενδυτές, καθώς αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω του reverse split με τη νέα τιμή, ενώ επίκειται και η μεγάλη ΑΜΚ της εταιρείας.

Λογικά, τόσο η μεταβλητότητα όσο και η συναλλακτική δραστηριότητα θα αυξηθούν, έστω και τοπικά, οπότε ή θα πρέπει να μειωθεί η ονομαστική αξία των θέσεων ώστε να μεγαλώσει το εύρος των στοπ, ή θα πρέπει να μικρύνει το εύρος των στοπ για να μην ανεχτούμε μεγάλη ονομαστική απομείωση.

Τα παραπάνω δεν μας προδιαθέτουν για οποιαδήποτε αντιστροφή του θετικού κλίματος. Τουναντίον, για όσους έχουν ρευστότητα, θα είναι μια καλή ευκαιρία, ιδιαίτερα αν παρακολουθούν συγκεκριμένους τίτλους, τους οποίους ίσως δουν σε ελαφρώς χαμηλότερες αποτιμήσεις. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας το συνεχιζόμενο ανοδικό κρεσέντο των διεθνών αγορών (DAX30 και Eurostoxx κατέγραψαν και σήμερα νέο ιστορικό υψηλό), το κλίμα είναι θετικό.

Το στοίχημα της Τράπεζας Πειραιώς

Όσον αφορά στην απόφαση να συμμετάσχει κάποιος επενδυτής στην ΑΜΚ της Πειραιώς, αυτό πρέπει να εξαρτηθεί αφενός από τις προσδοκίες του για το μέλλον της Πειραιώς σαν εταιρεία (μετά και τις αποσχίσεις στον κλάδο), αφετέρου από τον χρονικό ορίζοντα της διακράτησης, σε συνδυασμό πάντα με την ανοχή του στο μέγεθος ενδεχόμενης απομείωσης.

Αυτήν τη στιγμή, έχουμε δύο δεδομένα που οδηγούν σε αντιδιαμετρικά συμπεράσματα, ιδωμένα από την ίδια σκοπιά, ήτοι την πορεία της τιμής.
 

Πρώτον, την υποχώρηση της μετοχής στο ταμπλό όλο αυτό το διάστημα μέχρι και την πρόσφατη αναστολή διαπραγμάτευσης, και δεύτερον ακριβώς αυτήν την ανοδική τάση του τραπεζικού κλάδου, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.

Επομένως, αν η αύξηση «πετύχει» υπό όρους εταιρικής/επιχειρηματικής αναδιάρθρωσης, οι δείκτες της τράπεζας κατέλθουν, η εμπιστοσύνη των επενδυτών επανέλθει και οι προσδοκίες για μελλοντικά κέρδη λόγω της λεγόμενης εξυγίανσης ανθίσουν, η πολύ ταλαιπωρημένη μετοχή θα υπεραποδόσει σε σημείο υπερβολής. Αντιθέτως, έτσι και οι επενδυτές καταλάβουν ότι τα λεφτά που μπήκαν στην ΑΜΚ «κάηκαν», η μετοχή δεν θα έχει καλή συνέχεια.

Τέλος, στο δίλημμα «τοποθέτηση μέσω αύξησης, ή από το ταμπλό μετά την αύξηση», όλα σχετίζονται με την υπεραπόδοση που θα προκύψει από τη διαδικασία και τα δικαιώματα, κάτι που προσώρας δεν επεξηγείται.

Οι λάτρεις του κινδύνου θα προστρέξουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, την ώρα που οι περισσότερες λοιπές εισηγμένες ακολουθούν έναν υγιή ανοδικό δρόμο μοιράζοντας χαμόγελα στους μετόχους τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο διάστημα, η μετοχή της Πειραιώς θα πάρει φωτιά και θα χαρίσει συγκινήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.