Αδιάλλακτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος

Αδιάλλακτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος

Παρά την κριτική από τις ΗΠΑ για χειραγώγηση νομισμάτων, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα συνεχίσει την επεκτατική της νομισματική πολιτική και τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την ενδυνάμωση του φράγκου.

Η νομισματική αρχή αψήφησε την κίνηση των ΗΠΑ να συμπεριλάβουν την Ελβετία στη λίστα των χωρών που χειραγωγούν το νόμισμα τους.

Η Swiss National Bank διατήρησε το χρηματοδοτικό της επιτόκιο στο -0,75%, το χαμηλότερο στον κόσμο, και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ξένων νομισμάτων «με μεγαλύτερη δύναμη».

 Παραδέχτηκε ότι προέβη σε σημαντικές αγορές ξένων νομισμάτων φέτος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα ποσά που ξόδεψε στις παρεμβάσεις της το δεύτερο εξάμηνο.

Υπογράμμισε όμως οτι οι παρεμβάσεις της ήταν απαραίτητες για να μειωθεί η ανοδική πίεση στο ελβετικό φράγκο το οποίο συνέχισε να προσελκύει ροές κεφαλαίων που κατευθύνθηκαν προς ασφαλή λιμάνια εν μέσω της πανδημίας του κορ​ο​ν​οϊου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου η SNB ξόδεψε 90 δισ​.​ ελβετικά φράγκα, περιπου 101 δι​σ. δολάρια για να αγοράσει ξένα νομίσματα, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τις παρεμβάσεις της τα τελευταία χρόνια. Η τακτική αυτή την έφερε αντιμέτωπη με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη χώρα χειραγωγό νομισμάτων σε έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Ο διοικητής της SNB παραμένει αμετανόητος, επιμένοντας οτι η τακτική των παρεμβάσεων είναι αναγκαία για να αναχαιτιστεί η ανοδική πίεση που δέχεται η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η έκθεση του αμερικανικού Treasury δεν θα έχει επίπτωση στη νομισματική μας πολιτική. Η νομισματική μας πολιτική είναι αναγκαία και το αποτέλεσμα της αποστολής που μας έχει αναθέσει ο ελβετικός λαός και η βουλή, τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», ήταν ο σχολιασμός του κεντρικού τραπεζίτη.

«Είναι πολύ σημαντικό να το πετύχουμε ώστε να αποφύγουμε τον αποπληθωρισμό στην Ελβετία.  Συνεχίζουμε τον δημιουργικό διάλογο με τους φίλους μας στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19 επιδείνωσε τις προοπτικές για την οικονομία της Ελβετίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα με τον ίδιο βαθμό που παρατηρήθηκε στο πρώτο κύμα.

Προβλέπει οτι το ελβετικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3% φέτος, λιγότερο από προηγούμενη εκτίμηση για ύφεση 5% που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο. ​Για το 2021 η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάκαμψη 2.5% με 3%.

Ο ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει ιδιαίτερα ήπιος και θα φτάσει το 0,2% όχι νωρίτερα από το 2022 και 0,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Ο στόχος της νομισματικής αρχής της Ελβετίας για τον πληθωρισμό παραμένει το εύρος 0% με 2%.

Ο διοικητής της SNB τόνισε ότι δεδομένου του μικρού μεγέθους της ελβετικής αγοράς ομολόγων και της περιορισμένης ρευστότητας της, μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης στην Ελβετία δεν θα πετύχαινε.

Η αντίδραση των αναλυτών στην αγορά συναλλάγματος δεν άργησε. Αρκετοί θεωρούν ότι έστειλε το σωστό σήμα καθώς μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα δεν είναι αναγκασμένη να δικαιολογεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. 

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με αρνητικό ρυθμό και την ισοτιμία του φράγκου σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019, η στρατηγική της SNB όσον αφορά στις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι ορθή.