Καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου

Καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη ζήτηση πετρελαίου

Στην καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, προχώρησε ο OPEC, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή οφείλεται στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς αλλά και στα «σημάδια δυσκολίας» που εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία.

Στην ετήσια παγκόσμια έκθεση για το πετρέλαιο (WOO), η ομάδα παραγωγών ανακοίνωσε ότι οι τελευταίοι 12 μήνες αποτέλεσαν "πρόκληση" για άλλη μια φορά για τις αγορές ενέργειας.

«Τα σημάδια δυσκολίας έχουν εμφανιστεί στην παγκόσμια οικονομία και οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, έχουν επανειλημμένα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους», σημείωσε ο OPEC.

Ως αποτέλεσμα, ο OPEC υποβάθμισε τις προοπτικές για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στα 104,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2024 και 110,6 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

Η 14μελή ομάδα παραγωγών υπογράμμισε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 32,8 εκατομμύρια τη μέρα το 2024. Ο αριθμός μειώθηκε από 35 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το 2019.

Η προσφορά του OPEC σταδιακά μειώνεται τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλα μη - μέλη του OPEC που υποστηρίζουν την αγορά.

Νέα άνοδος των τιμών του αργού

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την αύξηση των τιμών που καταγράφηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες. Η αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας αλλά και η ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από μία σειρά επιχειρήσεων να οδηγεί τις τιμές του αργού σε άνοδο της τάξης του 1%.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώνεται στα 56,94 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,71% ή 0,44 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ανοδικά κινείται και το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του ευρωπαϊκού Brent, καταγράφοντας άνοδο 1% ή 61 σεντς/βαρέλι, με την τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 62,74 δολάρια/βαρέλι.

Σημειώνεται πως η διαφαινόμενη πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, οδήγησε το Brent σε υψηλά πέντε εβδομάδων την Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg επισήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, ενώ το θετικό κλίμα εντάθηκε περαιτέρω μετά την αναφορά εκπροσώπου της κινεζικής κυβέρνησης πως οι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπινγκ βρίσκονται σε τακτικές επαφές.