O OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις για τη ζήτηση του πετρελαίου

O OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις για τη ζήτηση του πετρελαίου

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο ΟPEC αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2019, αναφέροντας πως η ζήτηση θα κυμανθεί στα 1,02 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τον Αύγουστο ο ΟPEC εκτιμούσε πως η ζήτηση θα κυμαινόταν στα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η αναθεώρηση της εκτίμησής του ίσως να σημαίνει πως ένας νέος γύρος μείωσης της παραγωγής από τα κράτη της Μέσης Ανατολής βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μηνιαία πρόβλεψη του Οργανισμού, ο ΟPEC εκτιμά πως η μείωση της ζήτησης εδράζεται τόσο στα κατώτερα των προσδοκιών οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς, όσο και στις εκτιμήσεις σχετικά με τη ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης για το υπόλοιπο του 2019.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για το 2020, ο ΟPEC αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου στα 1,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που είναι μειωμένη κατά 60.000 βαρέλια ημερησίως από την προηγούμενη εκτίμησή του, κυρίως εξαιτίας της πρόθεσης των αγορών να προσαρμοστούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί.

Μάλιστα, η επί τα χείρω αναθεώρηση του ΟPEC έρχεται μόλις μία ημέρα πριν την καθιερωμένη συνάντηση των κρατών μελών του Οργανισμού στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Πέμπτη, στην οποία θα λάβουν μέρος και τα μέλη του OPEC+ κι όπου θα διασαφηνιστούν οι προθέσεις των πετρελαιοπαραγωγών κρατών σχετικά με το ύψος που θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα.