​Ανοδική κίνηση για το ευρώ εν αναμονή της ΕΚΤ ​

​Ανοδική κίνηση για το ευρώ εν αναμονή της ΕΚΤ ​

Tο ενιαίο ​ε​υρωπαϊκό νόμισμα διατηρεί τα επίπεδα άνω του 1,21 προσπαθώντας να βρει κατεύθυνση μετά​ την σταθεροποιητική εικόνα των τελευταίων ημερών.​ Oι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της ​Ε​υρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς όμως να περιμένουν εκπλήξεις από αυτήν.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το ​«​status quo​»​  στα επιτόκια και τις αγορές ομολόγων, αλλά μπορεί  να αναφερθεί στην ισοτιμία του ευρώ προσπαθώντας να περιορίσει μία παρατεταμένη ανατίμηση, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο είναι ορατός .

Η ισοτιμία EUR/USD μπορεί να δοκιμάσει  το πρόσφατο χαμηλό του 1​,​2053 εάν η ​ΕΚΤ χρησιμοποιήσει αυστηρό λ​εκτικό​​, ​αναδεικνύοντας τις ανεπιθύμητες συνέπειες της ενδυνάμωσης  του ευρώ.

Η EKT ​, ​όμως, συνεχίζει να έχει στη φαρέτρα της όπλα όπως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ευρωπαϊκού χρέους από την ίδια, κάτι που μπορεί να ισοσκελίσει την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας , από μία πιθανή περαιτέρω ενδυνάμωση του νομίσματος της  .

Το ισχυρό ευρώ είναι ένα πρόβλημα, αλλά διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή σε περισσότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων - εάν υπάρχει περαιτέρω οικονομική αδυναμία - θα μπορούσε με πολλούς τρόπους να επιτύχει τον ίδιο στόχο της χαλάρωσης της ζήτησης για το νόμισμα .

Το ισχυρότερο ευρώ έλαβε την προσοχή από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής  πολιτικής της ΕΚΤ ήδη από  τον Δεκέμβριο. ​«Εκφράστηκαν ανησυχίες για κινδύνους που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία που ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τις προοπτικές του πληθωρισμού​»​, ανέφερε η ΕΚΤ.  Τα πρακτικά σημείωσαν επίσης την αυξημένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ και τον αποπληθωριστικό αντίκτυπό της​. 

Η σταθεροποιητική συμπεριφορά της ισοτιμίας και η διαπραγμάτευση της εκατέρωθεν του επιπέδου του 1,21 και προς  τις δύο κατευθύνσεις όπως αναμέναμε, δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα  την  τεχνική εικόνα του γραφήματος.

Οι επενδυτές προφανώς θα περιμένουν τις ανακοινώσεις και τον απόηχο της συνεδρίασης της ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας προκειμένου  να αναλάβουν νέες θέσεις.

Οι προηγούμενες κορυφές του πτωτικού καναλιού στο τετράωρο γράφημα, στα επίπεδα του 1,2158 και 1,2220 παραμένουν ως σημεία αντίστασης . Αντιστοίχως σημεία στήριξης είναι το χαμηλό της Δευτέρας 1,2053 και στη συνέχεια το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20.