Βαθιά ύφεση και ισχυρός πληθωρισμός

Βαθιά ύφεση και ισχυρός πληθωρισμός

Βαθιά ύφεση και υψηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη βλέπει η Deutsche Bank με νέα της έκθεση. Οι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους και από -0,3% για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, βλέπουν πλέον μείωση -2,2%.  Η τράπεζα σημειώνει πως στις αρχές Σεπτεμβρίου ο αγωγός Nord Stream 1 έκλεισε επ'αόριστον, με αφορμή την ύπαρξη προβλημάτων, ωστόσο «αυτή η εξέλιξη έφερε σοκ στην αγορά φυσικού αερίου, στην προσφορά ενέργειας και οδήγησε τον πληθωρισμό υψηλότερα». 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ευρωζώνη είναι πολύ εκτεθειμένη στους «εκβιασμούς» της Ρωσίας, ενώ η χώρα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα είνια η Γερμανία. Για την οποία βλέπουν το 2023 πτώση στην ανάπτυξη έως 4%, από 1% σε προηγούμενη εκτίμηση. 

Μάλιστα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να θωρακιστούν δημοσιονομικά, καθώς το χρέος ανεβαίνει σε πολλές εξ'αυτών, ενώ παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σοκ στην ανταγωνιστικότητα και στον πληθωρισμό, που οφείλονται στη στάση της Ρωσίας και στην ενεργειακή κρίση. 

Σχετικά με την πρόβλεψη της τράπεζας για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023 έχει μειωθεί σε 6,2% από 8,2%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές «παραμένει υψηλός και επίμονος, ενώ η μείωση αυτή οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου».

Η Deutsche Bank αναμένει από τις Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα επιτόκιά τους με στόχο να πέσει μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός στο 2%. «Πρόκεται για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο όμως θα πλήξει την οικονομία και την ανάπτυξη. Προβλέπουμε πως το τελικό επιτόκιο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα φτάσει στο 2,5%. Ωστόσο, πρέπει να δούμε και την επίπτωση της αύξησης των επιτοκίων στην αγορά εργασίας, στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη» προσθέτουν οι αναλυτές. 

Η τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ιταλία, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων και το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει το πρόγραμμα TPI της ΕΚΤ. Για αυτό και πρέπει η χώρα να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική. 

Παράλληλα, οι αναλύτές βλέπουν μείωση της εξάρτησης των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, η οποία όμως παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα ανήκει στο μπλοκ των χωρών που εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο.