Ζήτω τα μετρητά!

Η δίκαιη παρέμβαση του υπουργού Πιερρακάκη με την οποία η ανάληψη χαρτονομισμάτων από τα «μηχανάκια» των τραπεζών θα είναι πλέον δωρεάν ανεξαρτήτως της τράπεζας στην οποία ο πολίτης τηρεί τον τραπεζικό του λογαριασμό, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρησιμότητα των μετρητών.

Θυμόμαστε βεβαίως ότι στη «δική του» τράπεζα, ο πελάτης δεν πλήρωνε ποτέ κάτι εξτρά. Η διαφορά που κάνει ο Πιερρακάκης είναι πως τώρα θα μπορεί κανείς να σηκώνει χρήματα χωρίς κανένα κόστος από οποιοδήποτε ΑΤΜ ελληνικής τράπεζας, δηλαδή όσες τράπεζες συμμετέχουν στα Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) πληρωμών.

Βέβαια, το ίδιο ακριβώς κάνει το σύστημα «Ίρις»  (IRIS), που ανήκει κι αυτό στη ΔΙΑΣ, το οποίο έχει το διπλό πλεονέκτημα και ότι δεν κουβαλάς πάνω σου χρήματα και όταν θες να πληρώσεις ή να τα δώσεις σε κάποιον άλλο, το κάνεις με την απλή χρήση του τηλεφωνικού αριθμού. Αλλά αυτό είναι για τους νέους, οι οποίοι δεν «ψηφίζουν» ΝΔ.

Είναι επίσης σωστό ότι χρησιμοποιώντας τις απλές κάρτες πληρωμών, το χρήμα αλλάζει χέρια αμέσως χωρίς τον κίνδυνο να σωρεύσεις χρέος στην πιστωτική κάρτα, αφού αν ο λογαριασμός δεν έχει επαρκές υπόλοιπο η πληρωμή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Το είχαν συνηθίσει και οι γερόντισσες, ιδίως όσες αισθάνονται τον κίνδυνο να τριγυρνούν με μετρητά. Τώρα θα μπορούν να περνούν πρώτα από το πλησιέστερο ΑΤΜ, εξέλιξη που θα πολλαπλασιάσει τη δουλειά των κλεφτών που τριγυρνούν ανενόχλητοι.

Τις προάλλες, πελάτης σε φούρνο έκανε 3,5 λεπτά να τελειώσει μια απλή συναλλαγή επειδή χρειάστηκε να γίνουν πολλαπλές συνεννοήσεις με την ταμία, η οποία δεν έβρισκε στο συρτάτι της τα ακριβή ρέστα από 50άρικο. Στην ευγενική παρατήρησή μου πως «να που είναι πιο πρακτική η πληρωμή με κάρτα» έναντι των μετρητών, ο κύριος παρατήρησε ότι «ίσως, αλλά δεν πληρώνουμε νταβατζιλίκια στους νταβατζήδες», προφανώς εννοώντας τις προμήθειες που κρατούν οι εταιρείες εκδότες των καρτών και οι τράπεζες. Σωστός!

Ο κ. Πιερρακάκης καταλαβαίνει καλύτερα τον προβληματισμό του αγέρωχου κυρίου των μετρητών. Και γι αυτό φρόντισε, υπό την υψηλή καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού, να μπορεί ο κύριος να γεμίζει συνεχώς το πορτοφόλι του με νέα μετρητά χωρίς να μπαίνει στον κόπο να στήνεται στην ουρά της δικής του τράπεζας.

Οι συναλλαγές στα ΑΤΜ πρέπει να ξεπερνούν τις 400 εκατομμύρια πράξεις κάθε έτος. Το χρήμα που κυκλοφορεί, τα μετρητά δηλαδή, παραμένουν στο ποσό των 32 δισεκατομμυρίων, περίπου το 10% του τρέχοντος εθνικού εισοδήματος. Μειώνεται, αργά όμως. Τώρα ο κ. Πιερρακάκης δίνει κίνητρο να επανέλθουν στη μόδα τα μετρητά αφού κανείς δεν είχε όρεξη να πληρώνει στις τράπεζες την προμήθεια του 1,5 ευρώ κάθε φορά που δεν ήταν κοντά η «δική του» τράπεζα. Τώρα θα μπορεί να σταματά πρώτα στο ΑΤΜ οιασδήποτε τράπεζας και μετά να αγοράζει ένα κουτάκι τσίκλες από το περίπτερο.

Πρόκειται για σπουδαία λαϊκή κατάκτηση και γι αυτό οι Σάυλωκ θα τα βάψουν μαύρα, χάνοντας κάποιες  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Γιατί, κακά τα ψέμματα, η λειτουργία του ΑΤΜ έχει ένα κάποιο κόστος, μεταξύ 10 και 15 χιλιάδες ευρώ ετησίως, αναλόγως της κίνησης που εξυπηρετεί. Αν και είμαι βέβαιος ότι κάπου θα βρουν οι τραπεζίτες να «φορτώσουν» το κόστος γιατί το χρήμα έχει τη σατανική ιδιότητα να λειτουργεί όπως τα υδραυλικά συστήματα. Πιέζεις ένα σημείο και κινείται κάποιο άλλο.

Πρέπει να σημειώσετε ότι οι πελάτες των τραπεζών δεν είχαν και τόσο μεγάλο πρόβλημα, αφού είχαν συνηθίσει να πηγαίνουν στο μηχανάκι της δικής τους τράπεζας για ενημέρωση και ανάληψη. Μόνον το 4,5% του συνόλου των αναλήψεων γινόταν σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, πλήρωνε δηλαδή «κερατιάτικα».

Είναι πολύ συφερτικό να πληρώνεις με μετρητά. Μπορείς βρε αδελφέ να ζητήσεις από τον έμπορο μια καλύτερη τιμή, να αφαιρέσετε δηλαδή από κοινού τους φόρους και να τους μοιραστείτε. Κι ας τρέχει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Πιτσιλής να συντονίσει την ηλεκτρονική απόδειξη με τον τρόπο πληρωμής.

Πράγματι, αυτή η κυβέρνηση ιεραρχεί τα λαϊκά προβλήματα και δεν διστάζει να πολεμήσει τις διακρίσεις και την αδικία όπου τις συναντά.