Πώς τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα δώσουν φορολογικά στοιχεία
Shutterstock
Shutterstock

Πώς τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα δώσουν φορολογικά στοιχεία

Μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί νέες υποχρεώσεις για το πώς τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα μοιράζονται τα στοιχεία των πελατών τους με τις εθνικές φορολογικές αρχές. Οι οδηγίες αποτελούν μέρος του παράγωγου δικαίου της ΕΕ. Αφού εγκριθούν σε επίπεδο ΕΕ, έπειτα μεταφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να γίνουν νόμος στα κράτη μέλη. Ωστόσο, εναπόκειται στο κάθε κράτος μέλος να εκπονήσει τους δικούς του νόμους για να καθορίσει πώς θα εφαρμόσει αυτούς τους κανόνες.

Η κίνηση της ΕΕ προέρχεται από τη σύσκεψη των G20 όπου αποφασίστηκε εφαρμογή νέων διασυνοριακών κανόνων για την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης μέσω κρυπτονομισμάτων.

Από το 2026, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη πρέπει να παρέχουν στις φορολογικές αρχές τα οικονομικά στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών τους ως μέρος μιας προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν ομόφωνα κανόνες που θα «σαρώσουν» τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ φορολογικών αρχών.

Ως αποτέλεσμα, οι πάροχοι υπηρεσιών, όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες χρηστών στις ρυθμιστικές αρχές.

Η οδηγία καλύπτει το ποντάρισμα και μπορεί να θολώσει τη ρυθμιστική εικόνα για τις εταιρείες κρυπτογράφησης.

Η κίνηση της ΕΕ προκλήθηκε από την ώθηση της G20 για την εφαρμογή νέων διασυνοριακών κανόνων για την καταπολέμηση της παράνομης χρηματοδότησης.

Οι νέες εταιρείες κρυπτογράφησης μπορεί να δυσκολεύονται να συμμορφωθούν. Η ιδέα είναι ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει επίσης στην παρακολούθηση κεφαλαίων από παράνομες/ εγκληματικές δραστηριότητες που βρίσκουν διέξοδο μέσω των αγορών κρυπτονομισμάτων. Η οδηγία, γνωστή ως DAC8, μπορεί να θολώσει τη ρυθμιστική σαφήνεια που ορίζεται από τη νομοθεσία ορόσημο της ΕΕ, MiCA. Η οδηγία αυτή καλύπτει επίσης τη δραστηριότητα staking η οποία έχει μείνει εκτός MiCA.

Ορισμένοι εκπρόσωποι της αγοράς ανησυχούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί ένα συνεχώς αυστηρότερο περιβάλλον για τα κρυπτονομίσματα σε σύγκριση με άλλες αγορές.

Στη σύνοδο κορυφής των G20 που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν ότι το πλαίσιο που προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να εφαρμοστεί έως το 2027.

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος καθορίζει πολιτικές στις 38 συμμετέχουσες χώρες του, ανέπτυξε ένα πλαίσιο αναφοράς για τα κρυπτονομίσματα που δημοσιεύτηκε το 2022 κατόπιν αιτήματος των G20. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Το επόμενο βήμα είναι η δημοσίευση της οδηγίας για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, οι οδηγίες θα ισχύσουν την 1η Ιανουαρίου 2026.

Οι νομοθέτες στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελαν να αφαιρέσουν το staking από την οδηγία. Όμως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αγνόησε την πρόταση. Η έλλειψη σαφούς ορισμού θα μπορούσε να περιπλέξει σημαντικά τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις διασυνοριακές συναλλαγές.