Ποιες είναι οι αλλαγές στην αγορά των memecoins
shutterstock
shutterstock

Ποιες είναι οι αλλαγές στην αγορά των memecoins

Από την εμμονική λατρεία του Elon Musk για το dogecoin, στην απόφαση του Avalanche Foundation να επενδύσει σε memecoins και το ενδιαφέρον ακόμα και της Franklin Templeton, όλα δείχνουν ότι η αγορά των memecoins κρυπτονομισμάτων έχει αλλάξει.

Στο δίκτυο Solana μια νέα γενιά κρυπτονομισμάτων με λογότυπα εμπνευσμένα από σκύλους και γάτες όπως το dogwifhat {{WIF}}, το sillycat (SILLYCAT) και το popcat (POPCAT) έχουν βρει εύφορο έδαφος.

Στο Ethereum, το (DOGE) παραμένει το κορυφαίο memecoin. Από τα αναδυόμενα που ωστόσο δεν έχουν σχέση με το ζωικό βασίλειο, είναι το «PoliFi», συντομογραφία των πολιτικών οικονομικών, ενώ πιο πρόσφατη μόδα είναι και κρυπτονομίσματα που είναι εμπνευσμένα από πολιτικούς, χωρίς ωστόσο να έχουμε την παραμικρή διασύνδεση με αυτούς όπως τα κρυπτονομίσματα MAGA (TRUMP), jeo boden (BODEN) και elizabath whoren (WHOREN).

Αυτά τα αστεία κρυπτονομίσματα (στα οποία δεν θα έδινε κανείς καμία οικονομική αξία) έχουν γίνει viral «λόγω της μοναδικής φύσης τους» έγραψε η ομάδα Digital Assets της Franklin Templeton σε έκθεσή της για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Κατά κάποιο τρόπο, τα μιμίδια κρυπτονομίσματα έχουν βρει ευρεία ανταπόκριση. Το δίκτυο Avalanche ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Culture Catalyst» και ξεκίνησε να αγοράζει/επενδύει σε κρυπτονομίσματα μιμιδίων σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει έργα που πιστεύει ότι είναι «πολιτιστικά σημαντικά». Ενώ η αναφορά της Franklin Templeton αποδίδει την αυξανόμενη χρήση του Ethereum και του Solana εν μέρει στις «ευκαιρίες για γρήγορα κέρδη» που προσφέρουν τέτοιου τύπου κρυπτονομίσματα.

Και παρόλο που η απήχηση αυτών των κρυπτονομισμάτων έγκειται αποκλειστικά στο virality τους, το χιούμορ που συνδέει την κοινότητα, και μια μορφή στοιχηματικής δραστηριότητας για αποκόμιση εύκολου κέρδους, πολλά κρυπτονομίσματα εμπνευσμένα από μιμίδια προσπαθούν να βρουν χρηστικότητα και να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα.

Για παράδειγμα το memecoin που ονομάζεται «dogwifhat» κατάφερε να συγκεντρώσει από την κοινότητα περισσότερα από 700.000 $ για να εμφανίσει το λογότυπό του στο Λας Βέγκας.

Η Sphere είναι η μεγαλύτερη σφαιρική δομή στον πλανήτη και είναι επίσης μια γιγάντια οθόνη LED. Η καμπάνια «Wif on Sphere» συγκέντρωσε σχεδόν $700,000 που αντιστοιχούν περίπου σε μια εβδομαδιαία καμπάνια κατά την οποία το λογότυπο του κρυπτονομίσματος θα είναι ορατό από τα περισσότερα σημεία στο Λας Βέγκας. Το DogWifHat είναι επί του παρόντος το τέταρτο πιο δημοφιλές memecoin με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ακολουθώντας τα κρυπτονομίσματα Pepe, Shiba Inu και Dogecoin. Ο ιστότοπος του memecoin είναι εμπνευσμένος από τη δεκαετία του '90, στην οποία εμφανίζεται το κείμενο: «Το εννοώ αδερφέ, είναι κυριολεκτικά ένας σκύλος με ένα καπέλο».

Πολύ πίσω το 2014, η κοινότητα γύρω από το αρχικό memecoin, το dogecoin, συγκέντρωσε πάνω από 25.000 $ για να στείλει την ομάδα της Τζαμάικας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και όμως, τα έργα μιμιδίων νομισμάτων φαινομενικά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην εκλαμβάνονται απλά ως κρυπτονομίσματα μιμιδίων, καθώς η αγορά έχει συνειδητοποιήσει ότι τα κρυπτονομίσματα αυτά δεν έχουν «καμία υποκείμενη αξία».

Για παράδειγμα, το κρυπτονόμισμα shiba inu (SHIB), προσπαθεί να δημιουργήσει (πολλές φορές αποτυχημένα) ένα ολόκληρο τεχνολογικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει το δικό του δίκτυο που ονομάζεται Shibarium, το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ShibaSwap, τη συλλογή Shiboshis NFTs και άλλα έργα που προσπαθούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την κοινότητα.