Το νέο ιστορικό υψηλό του bitcoin, κοντά στα 112.000 δολάρια, είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, πόσω μάλλον όταν την ίδια ώρα οι δείκτες της Wall Street δεν έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν σε νέες κορυφές. Το θέμα, ωστόσο, που συνεχίζει να ανησυχεί την πιο παραδοσιακή πλευρά του επενδυτικού κόσμου είναι οι λόγοι στους οποίους βασίζεται το νέο ράλι.
Διότι αν η πρόοδος που σημειώνεται στο Κογκρέσο σχετικά με την προώθηση του νομοσχεδίου για τα stablecoins (GENIUS Act) ή/και ένα δείπνο του Ντόναλντ Τραμπ με 220 κατόχους τους δικού του memecoin, είναι ικανές συνθήκες να φέρουν τόσο μεγάλες εισροές, τότε έχουμε να κάνουμε με μία αγορά που στηρίζεται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό στη σπέκουλα. Που συνεπάγεται πως θα είναι το ίδιο εύκολο να δούμε μία μεγάλη κατάρρευση των τιμών στην πρώτη σοβαρή αντιστροφή του κλίματος, όπως συνέβη με το σκάνδαλο της FTX.
Μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης των δασμών, όταν η Wall Street ήταν βυθισμένη στο κόκκινο και οι S&P 500 και Nasdaq έφτασαν να χάνουν περίπου 20% και 25%, αντίστοιχα, η πτώση του bitcoin από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου έφτασε στο 32%, ενώ μικρότερα κρυπτονομίσματα έχαναν έως και πάνω από το 50% της αξίας τους. Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα των τιμών είναι αυτά που τραβούν την προσοχή των επενδυτών. Όχι όμως των μακροπρόθεσμων επενδυτών αλλά κυρίως εκείνων που αποσκοπούν στο εύκολο κέρδος, γι’ αυτό και τα sell-off των crypto είναι πιο απότομα και καταστροφικά.
Είναι, παρ’ όλα αυτά γεγονός πως μέχρι να σημειωθεί κάποια νέα μεγάλη αναταραχή και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το νέο κανονιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ, τα crypto και ειδικότερα το bitcoin, απολαμβάνουν τα νέα τους ρεκόρ. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το bitcoin σήμερα είναι το πέμπτο πολυτιμότερο asset στον κόσμο, μετά τον χρυσό, την Microsoft, την Nvidia και την Apple. Η κεφαλαιοποίησή του διαμορφώνεται, μετά το νέο ράλι, πάνω από τα 2,2 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Amazon και η Google.
Αυτό όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο μεγαλύτερό του μέρος, το ράλι οφείλεται στον Τραμπ. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεδειγμένα περνούν υπό την ηγεσία του σε μία πολύ πιο χαλαρή αντιμετώπιση της αγοράς των crypto – πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αυστηροποιήσει το πλαίσιο και είχε επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα - είναι εύλογο να αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν η νέα άνθηση των κρυπτονομισμάτων θα έχει και συνέχεια, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από την Ουάσιγκτον θεωρείται σίγουρο πως θα δοκιμαστεί, όταν προκύψουν νέες περιπτώσεις εξαπάτησης επενδυτών από ανταλλακτήρια ή crypto funds.
Και κάτι ακόμη. Το νομοσχέδιο GENIUS στοχεύει στον καθορισμό των κανόνων που θα πλαισιώνουν τα stablecoins, καθιστώντας υποχρεωτικό οι εταιρείες-εκδότες των νομισμάτων να διατηρούν συγκεκριμένο αποθεματικό και ανάλογα με την αξία του ψηφιακού νομίσματος, έτσι ώστε να προστατεύονται οι επενδυτές. Σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου, το νέο πλαίσιο δεν αντιμετωπίζει ζητήματα, όπως τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ίδιου του Τραμπ. Διότι εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την κίνηση της crypto εταιρείας World Liberty Financial, που ανήκει στον Τραμπ σε ποσοστό 60%, και η οποία ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της stablecoin και επομένως να επωφεληθεί από το νέο πλαίσιο που θα εφαρμόσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Μία αγορά που ξεκίνησε με όραμα να δημιουργήσει ανεξάρτητα και αποκεντρωμένα μέσα συναλλαγών που δεν θα υπόκεινται στον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που οι ισχυροί θα δημιουργούν τα δικά τους νομίσματα και ταυτόχρονα θα διαθέτουν τη δύναμη να χειραγωγήσουν πλήρως την αγορά. Νομίσματα χωρίς καμία πραγματική αξία, των οποίων η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τον ντόρο που γίνεται για αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάλογα με τις διασυνδέσεις που εξασφαλίζουν.
Νομίσματα που όπως φαίνεται πως συμβαίνει με το memecoin $Trump (το οποίο δημιουργήθηκε λίγο πριν την ορκωμοσία του Τραμπ), αγοράζουν στους κατόχους τους πρόσβαση στο… τραπέζι του Αμερικανού προέδρου ή ακόμα και μέσα στον Λευκό Οίκο, αφού η αρχική ανακοίνωση για το δείπνο στο ιδιωτικό κλαμπ του Τραμπ ανέφερε ότι οι προσκεκλημένοι θα ξεναγηθούν και στην προεδρική κατοικία.
Στελέχη των Δημοκρατικών προειδοποιούν ότι η «μεγαλύτερη εκδήλωση στην ιστορία των crypto», όπως ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε το δείπνο που θα παραθέσει στους κατόχους του δικού του memecoin, αποτελεί το πρώτο λιθαράκι στην προσπάθεια του δισεκατομμυριούχου προέδρου να ελέγξει την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Όπως και να’ χει, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι λόγοι που πυροδοτούν τα ράλι των crypto σχετίζονται με παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη και την εσωτερική αξία των νομισμάτων. Και αν το bitcoin έχει κερδίσει μία θέση στις παραδοσιακές αγορές, μέσω των spot bitcoin ETFs, υπάρχουν χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα που κινούνται ανοδικά μόνο και μόνο γιατί γίνεται ντόρος στα social media και επομένως το ράλι κινδυνεύει να αποδειχθεί μία μεγάλη παγίδα.