Κρυπτονομίσματα: Γιατί αναζητούν «καταφύγιο» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Shutterstock
Shutterstock

Κρυπτονομίσματα: Γιατί αναζητούν «καταφύγιο» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

H «έκρηξη» του Bitcoin έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου, καθώς η τιμή του έχει τετραπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2022. Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Σύμφωνα με άρθρο του Sam Blatteis στο The National, κρυπτονομίσματα όπως το Solana, το Ton της Telegram και το Ada της Cardano δημοσιεύουν αριθμούς που κάνουν τις παραδοσιακές αγορές να μοιάζουν κοιμισμένες στο τιμόνι.

Αυτά τα κρυπτονομίσματα έχουν σταθερά καλύτερες επιδόσεις από τον Nasdaq τους τελευταίους 12 μήνες, με την κεφαλαιοποίηση της Solana να έχει επεκταθεί εννεαπλάσια και το Ton και το Cardano να έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους.

Καθώς αναπτύσσονται, οι δημιουργοί των κρυπτονομισμάτων αναζητούν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που θα καλλιεργεί την ανάπτυξή τους και δεν θα λειτουργεί εναντίον τους.

Στο «κυνήγι» των crypto

Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο CoinDesk την περασμένη εβδομάδα, ο Ράτζα Κουμάρ, πρόεδρος της Ομάδας Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), δήλωσε ότι λιγότερο από το 30% των δικαιοδοσιών παγκοσμίως έχουν αρχίσει να ρυθμίζουν τον τομέα των κρυπτονομισμάτων από τον Ιούνιο του 2023. Η πλειονότητα των ρυθμιστικών αρχών έχουν εισαγάγει αυστηρά μέτρα που περιορίζουν την ανάπτυξη των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενες ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών.

Η εύρεση μιας χώρας που να ευνοεί την ύπαρξη ενός hotspot κρυπτογράφησης έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη τελευταία.

Η Κίνα έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα από το 2021, ενώ η Ινδία απαγόρευσε τη λειτουργία αρκετών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στη χώρα τον Δεκέμβριο. Αυτό επηρεάζει το 40% του πληθυσμού του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής του FTX, Σαμ Μπάνκμαν - Φριντ, καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο του στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων το 2022, ενώ ο ιδρυτής του Binance, Changpeng Zhao, αντιμετωπίζει επίσης ποινή φυλάκισης στο πλαίσιο της συμφωνίας του με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει μία από τις πιο αυστηρές, εντάσεως εργασίας αδειοδοτήσεις κρυπτογράφησης στον κόσμο, αλλά όχι τις περισσότερες. Αυτός ο τίτλος ανήκει στην Ευρώπη.

Η ΕΕ συντάσσει αυτό που θα είναι, αναμφισβήτητα, οι πιο ισχυροί νόμοι κρυπτογράφησης στον κόσμο, οι οποίοι θα επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να ρυθμίζουν τις εταιρείες κρυπτογράφησης πέραν της Ευρωζώνης, με κυρώσεις που θα φτάνουν έως και το 12,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών είναι πάνω από έξι φορές υψηλότερα από το ποσοστό του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος έχει αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αρμόδιος για τις υποδομές της αγοράς και τις πληρωμές, Ούλριχ Μπαντσέιλ, ξεκαθάρισε τις απόψεις του σχετικά με τα κρυπτονομίσματα σε ανάρτηση στο ιστολόγιο του Φεβρουαρίου, αναφέροντας ότι «η δίκαιη αξία του Bitcoin εξακολουθεί να είναι μηδενική» και ότι «αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία».

Ωστόσο, η σύνταξη αυστηρότερων νόμων δεν περιορίζεται μόνο στην Ευρώπη.

Παραδοσιακά hotspots κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και των νήσων Κέιμαν, πέρασαν πέρυσι νομοθεσία που απαιτεί από τις επιχειρήσεις crypto να αναλάβουν βαριές νομικές υποχρεώσεις ή να παύσουν να δραστηριοποιούνται μπροστά στην πίεση των δυτικών χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών να πατάξουν τις εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη απαγόρευσε τις δημόσιες διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων το 2022 και, πιο πρόσφατα, τη χρήση τοπικών πιστωτικών καρτών για την αγορά ψηφιακών μάρκων πληρωμών.

Εν ολίγοις, οι ρυθμιστικοί «άνεμοι» αναγκάζουν τα crypto funds, τους θεσμικούς επενδυτές και τους επίδοξους ιδρυτές του Web3 να αναζητήσουν νέα στέγη.

Τα crypto funds «μετακομίζουν» στα ΗΑΕ

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν μια θέση ως μια από τις επόμενες πρωτεύουσες κρυπτονομισμάτων με υψηλή ανάπτυξη στον κόσμο, με θεσμικούς επενδυτές, hedge funds και χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια να μετακινούνται προς τα εκεί.

Η Standard Chartered Bank, η Franklin Templeton και η Mastercard μεταφέρουν ή επεκτείνουν τις τελευταίες υπηρεσίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τα περιουσιακά τους στοιχεία και, όλο και περισσότερο, το προσωπικό τους στη χώρα αυτή.

Το οικογενειακό γραφείο του Ray Dalio, ιδρυτή του μεγαλύτερου παγκοσμίως hedge fund Bridgewater, και ο «κολοσσός» των κβαντικών επενδύσεων AQR Capital Management εγκαθίστανται στο Άμπου Ντάμπι.

Η Brevan Howard διπλασιάζει το προσωπικό της στην πρωτεύουσα από 60 άτομα σε 120. Δεν πρόκειται απλώς για ψήφους εμπιστοσύνης, αλλά για στρατηγικές κινήσεις τριών διακεκριμένων θεσμικών επενδυτών.

Ενενήντα λεπτά μακριά από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ, 40 funds έχουν εγγραφεί στο Ντουμπάι από τον Ιούλιο του 2023, το ένα τρίτο των οποίων έφτασε τους προηγούμενους 12 μήνες, κυρίως από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Πρώτον, η μετακίνηση θεσμικών κεφαλαίων στα ΗΑΕ προσελκύει επίσης εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Η Crypto.com, η Coinbase, η αμερικανική Paxos, η Laser Digital της Nomura και η Circle, η διαχειρίστρια εταιρεία του αμερικανικού stablecoin αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν εγκατασταθεί στη χώρα.

Δεύτερον, τα ταλέντα παγκόσμιας κλάσης μετακινούνται εδώ. Ο ιδρυτής της Telegram Pavel Durov μετακόμισε στο Ντουμπάι και δημιούργησε το ψηφιακό νόμισμα Ton αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους 900 εκατομμύρια χρήστες της εταιρείας.

Δύο από τα επερχόμενα φόρουμ κρυπτομομισμάτων με έδρα του Ντουμπάι, το Token2049 και το Dubai FinTech Summit, τα οποία θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και τον Μάιο αντίστοιχα, έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν καινοτόμες εταιρείες crypto που αναζητούν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Η χώρα του Κόλπου διαθέτει έξι ρυθμιστικές αρχές που εκδίδουν άδειες ενεργοποίησης crypto. Έχει δημιουργήσει μια ρυθμιστική αρχή με επίκεντρο την αποστολή στα ΗΑΕ, με τη μορφή της ρυθμιστικής αρχής του Ντουμπάι για τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία (Dubai Virtual Asset Regulatory Authority).

Η Abu Dhabi Global Market, ή αλλιώς η «Wall Street των ΗΑΕ», εισήγαγε πέρυσι κανονισμούς για να διευκολύνει τις αποκεντρωμένες εταιρείες crypto να λειτουργούν εκεί και, ξεχωριστά, να εκδίδουν ψηφιακά tokens. Παρόμοια με τις εικονικές δωροκάρτες, τα tokens είναι τελικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που μπορείτε να κατέχετε, να εμπορεύεστε ή να χρησιμοποιείτε για συγκεκριμένους σκοπούς στο διαδίκτυο.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ επέτρεψε στις νόμιμες επιχειρήσεις κρυπτογράφησης να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, κάτι που συχνά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις crypto. Η χώρα συνεργάζεται με τις αποκεντρωμένες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για να βρει λύσεις σε πραγματικές περιπτώσεις χρήσης, αντί να κατασκευάζει εμπόδια για τη λειτουργία τους.