Τι οδηγεί σε ράλι τις αγορές κρυπτονομισμάτων
Shutterstock
Shutterstock

Τι οδηγεί σε ράλι τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Εκρηκτικό ράλι σημείωσαν οι αγορές κρυπτονομισμάτων, με το BTC να πρωτοστατεί και να οδηγεί την αγορά. Το κορυφαίο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα έφτασε σε επίπεδα που δεν έχουν επιτευχθεί από τον Νοέμβριο του 2021, σημειώνοντας άλμα 6,5% τις τελευταίες 24 ώρες.

Η άνοδος είναι καθοδηγούμενη από τις σημαντικές εισροές στα spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF). Η ώθηση στο ράλι τιμών αυξάνει το ενδιαφέρον για τα spot ETF Bitcoin.

Τα εννέα αμοιβαία κεφάλαια έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 300.000 BTC από την κυκλοφορία στις 11 Ιανουαρίου, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 1,5% της συνολικής προσφοράς του περιουσιακού στοιχείου.

Οι ημερήσιες καθαρές εισροές σημειώνουν ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα, καθώς το IBIT της BlackRock κέρδισε από μόνο του 520 εκατ. δολάρια χθες, το δεύτερο περισσότερο από οποιοδήποτε ETF.

Σύμφωνα με τον Eric Balchunas, αναλυτή ETF για το Bloomberg, το IBIT ξεπέρασε τα 8 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, και πλέον συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα για όλα τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι η Fidelity, πλέον προτείνει οι επενδυτές να διαθέσουν 2-3% των συνολικών επενδυτικών κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα, ενώ μέχρι τώρα όποιες αναφορές αφορούσαν το 1%. Συγκεκριμένα η καναδική θυγατρική της Fidelity, στη νέα ιστοσελίδα ETF all-in-one, προωθεί τα επενδυτικά προϊόντα all-in-one της ως έναν τρόπο «να αποκτήσει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο σε αρκετά ETF».

Σε αυτά περιλαμβάνεται ως κατανομή 1% στα κρυπτονομίσματα στο «συντηρητικό κεφάλαιο» της Fidelity, υποδηλώνοντας ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων θεωρεί τουλάχιστον ορισμένα κρυπτονομίσματα ως μη ριψοκίνδυνα όσον αφορά την προσφορά στον μέσο ιδιώτη επενδυτή. Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων συνιστά κατανομή 3% στα κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκια Ανάπτυξης και Μετοχών.

Με περιουσιακά στοιχεία 12,6 τρισ. δολαρίων υπό διαχείριση και 38,7 εκατ. λογαριασμούς λιανικής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή για το 2023, η Fidelity είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και φαίνεται πως οι προσπάθειες προώθησης εντείνονται σημαντικότερα.

Η Fidelity είναι μία από τις έντεκα εταιρείες που έλαβαν έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να προσφέρουν ένα BTC ETF τον Ιανουάριο. Το BTC ETF της έχει ήδη 5,3 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021, το Bitcoin διαπραγματεύεται σε επίπεδα άνω των 60.600 $, σημειώνοντας αύξηση τιμής 6,5% τις τελευταίες ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του κρυπτονομίσματος έχει προσθέσει 800 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιανουαρίου, φτάνοντας στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το Bitcoin το δέκατο μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο. 

Ωστόσο το ράλι δεν περιορίζεται στην τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin.  Το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, διαπραγματευόταν στο επίπεδο των $3.300, σημειώνοντας άνοδο 43% τις τελευταίες τριάντα ημέρες. Η απόδοση του ETH ξεπέρασε αυτή του Bitcoin τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση ως και  45%, έναντι 35% του BTC.

Αντίστοιχα το ράλι κρυπτονομισμάτων επεκτείνεται στην μανία των Memecoin με το PEPE να σημειώνει άνοδο 44% σήμερα, μαζί με το dogwifhat στο δίκτυο Solana, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 30%. Επτά από τα 10 κορυφαία memecoins καρπώνονται τριψήφια κέρδη αυτή την εβδομάδα.

Οι κορυφαίοι κερδισμένοι σήμερα (μεταξύ των 100 top σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων) περιλαμβάνουν επίσης το Arweave, με άνοδο 42,5%, το Aptos με 25%, το JasmyCoin με 22.5%, το Fetch με 14.6%, το Dogecoin με 10.5%, και το Toncoin με 9.9%  Η αγορά κρυπτονομισμάτων στο σύνολό της έχει σημειώσει κεφαλαιοποίηση 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.