Ρευστοποιήσεις και μερίσματα το νέο trend στα κρυπτονομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Ρευστοποιήσεις και μερίσματα το νέο trend στα κρυπτονομίσματα

Μια νέα τάση ακτιβιστών επενδυτών είναι οι ρευστοποιήσεις αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων, όταν τα αποθεματικά αυτά είναι μεγαλύτερα από τη συνολική κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων διακυβέρνησης, αλλά και σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. 

Για παράδειγμα, η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του Hector Network που φαίνεται να σπατάλησε 100 εκατομμύρια δολάρια , αλλά και να δέχτηκε απώλεια 8 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσφατη κυβερνοεπίθεση. Οι επενδυτές του Hector Network δείχνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους με την ομάδα του έργου, ζήτησαν τη ρευστοποίηση των αποθεματικών του πρότζεκτ.Το κρυπτονόμισμα $HEC έχει χάσει το 99% της αξίας του εν μέσω κρίσης. 

Η ομάδα που διαχειρίζεται το έργο χρησιμοποιεί τα ψευδώνυμα Zeus, Poseidon, Prometheus, Agenor, ενώ κάποτε διαχειριζόταν ένα ταμείο αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η ομάδα αποφάσισε να παραιτηθεί καθώς ισχυρίζεται ότι οι απώλειες που υπέστη στο έργο έπεται από την κυβερνοεπίθεση του Multichain στις 6 Ιουλίου, η οποία προκάλεσε «σημαντικό πρόβλημα στην ικανότητά του να συνεχίσει τη λειτουργία του».

Έτσι έχει ζητηθεί η ρευστοποίηση των αποθεματικών και τα διαθέσιμα έσοδα να διανεμηθούν στους κατόχους των κρυπτονομισμάτων σε αναλογική βάση. Αυτό άλλωστε είναι το αποτέλεσμα που επιδίωκαν οι επενδυτές εδώ και μήνες. Ωστόσο, πλέον εκφράζονται ανησυχίες πως μπορεί να είναι πολύ αργά για να διασωθεί οποιαδήποτε σημαντική αξία και να διανεμηθεί στους επενδυτές.

Το Hector Network είναι ένα DeFi έργο που βασίζεται στο δίκτυο Fantom. Το Hector έχασε μεγάλο μέρος των αποθεματικών από την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε η γέφυρα «Multichain» που μετέφερε ψηφιακά νομίσματα από blockchain Fantom σε άλλα δίκτυα.

Στις 15 Ιουλίου, η ομάδα διακυβέρνησης του Hector κατέθεσε μια πρόταση στο Hector DAO να ρευστοποιήσει το ταμείο, είτε να μεταφέρει το έργο σε άλλο blockchain. Τα μέλη του DAO ψήφισαν για τη ρευστοποίηση του ταμείου με το 83% των ψήφων να υποστηρίζουν αυτή την κατεύθυνση. 

Πολλοί επενδυτές κατηγορούν την ομάδα για «αργό θάνατο», δηλαδή ότι σπαταλάει σταθερά το ταμείο καταβάλλοντας υψηλούς μισθούς, ενώ αποτυγχάνει να προσφέρει αξία για τους επενδυτές που έχουν μείνει να κρατούν άχρηστα κρυπτονομίσματα.

Η ομάδα του Hector Network αρχικά αντιστάθηκε στο αίτημα των επενδυτών και των μελών του αποκεντρωμένου οργανισμού. Το ταμείο του Hector Network κατέχει περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια, Οι επικριτές της ομάδας έχουν ισχυριστεί ότι υπήρξε σοβαρή κακοδιαχείριση του έργου τους τελευταίους 18 μήνες και πως η ομάδα του έργου αποκόμισε 52 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χωρίς να παραδώσουν χρήσιμα προϊόντα.

Ακόμα και σήμερα τα χρήματα που θα λάβουν οι επενδυτές αναμένεται να υποστούν πρόσθετη απομείωση, καθώς η ομάδα είπε ότι υπάρχουν «συμβατικές, νομοθετικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις» που πρέπει να εκπληρωθούν προτού τα κεφάλαια διανεμηθούν αναλογικά στους κατόχους κρυπτονομισμάτων HEC.

Η εκπλήρωση αυτών των δαπανών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του ταμείου στα 12,5 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η διαδικασία εκκαθάρισης θα διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα χρόνο.