Folli Follie: Το ψεύτικο κόσμημα και το «χάος δικαίου»

Τι να την κάνουμε την επενδυτική βαθμίδα, όταν αδυνατούμε να προστατεύσουμε τους επενδυτές; Τι να την κάνουμε την επενδυτική βαθμίδα, όταν δεν έχουμε κράτος δικαίου; Πώς είναι δυνατόν το χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Folli Follie που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις να παραμένει ατιμώρητο σχεδόν 6 χρόνια μετά από την αποκάλυψη του; 

Το σκάνδαλο της Folli Follie είχε συνταράξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Μάιο του 2018 όταν το fund «Quintessential Capital Management» (QCM), παρουσίαζε στη Νέα Υόρκη μία έκθεση για την ελληνική εταιρεία με τον τίτλο «Η άλλη ελληνική Parmalat». 

Ένα σκάνδαλο, που είχε περάσει κάτω από τα ραντάρ των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, των ορκωτών λογιστών και των μηχανισμών ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ένα σκάνδαλο που παραμένει ανοικτό με τους ένοχους ατιμώρητους. Κι ένα σκάνδαλο που αποτελεί μια χαίνουσα πληγή στο εγχώριο χρηματιστηριακό οικοσύστημα, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να ξαναβρεί τον βηματισμό του, αφήνοντας πίσω του το αναξιόπιστο παρελθόν του.

To αποτέλεσμα ήταν 8.083 μέτοχοι της Follie Follie τον Μάιο του 2018, να έχουν χάσει το σύνολο των επενδύσεων τους στην εταιρεία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 100 funds από το εξωτερικό όπως είναι η Fidelity που κατείχε το 8,3% της εταιρείας, το Vanguard Group, η Norges Bank, η BlackRock, η Templeton, η Allianz και άλλα, που είχαν επενδύσει στην πολυδιαφημισμένη «ελληνική πολυεθνική» με τα 587 υποκαταστήματα σε όλον τον κόσμο.   

Πού έγκειται το σκάνδαλο; Στο γεγονός ότι η Folli Follie παραποιούσε τα οικονομικά στοιχεία της για πάνω από 17 έτη. Με αποτέλεσμα οι πλαστές πωλήσεις, τα πλαστά κέρδη και τα πλαστά ίδια κεφάλαια, να οδηγούν σε πλαστές αποτιμήσεις και χρηματιστηριακές υπεραξίες, που σύμφωνα με την έκθεση της PwC προσέφεραν πραγματικά κέρδη ύψους 180 εκατ. ευρώ στους μεγαλομετόχους της εταιρείας Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. 

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της απάτης, αρκεί να γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2017 πάνω από το 80% των πωλήσεων της Folli Follie ήταν πλασματικές.

Στην έρευνα βρέθηκε ότι Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie το 2012 είχε λάβει αμοιβές ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, όταν η έγκριση από  τη Γενική Συνέλευση των μετόχων ήταν για 510 χιλ. ευρώ, μόνο.

Βρέθηκε επίσης ότι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας φέρεται να έχει λάβει αμοιβή ύψους 300.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει ειδική άδεια από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Επίσης αποκαλύφθηκε από την PwC ότι για να πείσουν τους ορκωτούς λογιστές για την αυθεντικότητα των υπολοίπων των λογαριασμών των τραπεζών, οι μεγαλομέτοχοι πλαστογραφούσαν επιστολές των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της Alpha Bank. Σχεδιάζοντας μάλιστα και ένα αληθοφανή τρόπο αλληλογραφίας ανάμεσα στη Folli Follie και την Alpha Bank.

Από νομικούς κύκλους πληροφορηθήκαμε ότι εκτός από την προχθεσινή αναβολή, η δίκη των μεγαλομετόχων, των στελεχών και των συνεργατών της Folli Follie έχει αναβληθεί ήδη 22 φορές. Και μάλιστα ότι η προχθεσινή δίκη, ουσιαστικά ξεκινούσε και πάλι από την αρχή. Από μηδενική βάση. Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι πλέον ορατός για ορισμένα από τα αδικήματα. 

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν «τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συντονισμένα και με πλήθος ενεργειών είχε πετύχει παραποιώντας τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου FF να εμφανίζει επί σειρά ετών την εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων, εύρωστη και ισχυρή». 

Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που δικάζονται ως αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την κατηγορία διηύθυναν την όλη «επιχείρηση εξωραϊσμού» της εικόνας της εταιρείας με παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς, πλαστά έγγραφα και πλαστές συνδεδεμένες συναλλαγές, χειραγωγώντας ουσιαστικά τη μετοχή της.

Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί είναι:

  • της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),
  • της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,
  • της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ,
  • της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση (και της συνέργειας σε αυτήν),
  • της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και 
  • της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ με το μεγαλύτερο ποσό να αφορά την οικονομική βλάβη που υπέστησαν πρόσωπα, φυσικά και νομικά, ιδιωτικού δικαίου, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ.

Ε, λοιπόν αυτήν την κραυγαλέα υπόθεση που αφορά μια εγκληματική συμμορία που εξαπάτησε τους πάντες και πάντα, που χειραγωγούσε την χρηματιστηριακή αγορά και που «ξέπλενε μαύρο χρήμα», η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεκαθαρίσει μετά από σχεδόν 6 χρόνια. 

Δεν έχουμε πλήρη εικόνα, για όλα τα γεγονότα που έχουν οδηγήσει σε αυτό το «χάος δικαίου» που συναντάται στην υπόθεση της Folli Follie. Έχουμε όμως σαφέστατη εικόνα για το τι περιμένουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Περιμένουν διάχυτη διαφάνεια, βαθιά εποπτεία, ευρύ έλεγχο, αυστηρή πάταξη των παραβάσεων και ταχύτατη απόδοση της δικαιοσύνης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η βαθμολογία της Πολιτείας απέναντι στις απαιτήσεις των επενδυτών είναι κοντά στο μηδέν. Κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, όταν το κυβερνητικό οικονομικό τρίπτυχο είναι επενδύσεις, επενδύσεις και επενδύσεις.