To δίδυμο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει στην πραγματικότητα

To δίδυμο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη μάχη χαρακωμάτων κατηγορώντας την κυβέρνηση για τα πάντα. Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση σύμφωνα με την αντιπολίτευση, έχει μια αιτία και έναν υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πολιτική που ακολουθεί. Κι έρχεται η πραγματικότητα να θρυμματίσει αυτό το θλιβερό αφήγημα.

Το δίδυμο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει δυο νεαρούς από την παρηκμασμένη ταινία «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα», που τρέχουν έξαλλοι πάνω σε μια μοτοσυκλέτα, μέχρι που πέφτουν σε έναν τοίχο. Με τη διαφορά ότι ο τοίχος, δεν είναι ο τοίχος ενός σχολείου που γίνεται κατάληψη ή ο τοίχος μιας παρακείμενης καφετέριας. Αλλά ο τοίχος του Economist Intelligence Unit (EUI) και της έκθεσης για το Business Environment Rankings (BER). Δηλαδή, του ερευνητικού τμήματος του εγκυρότερου οικονομικού εντύπου στον κόσμο και της έκθεσης του, που αφορά στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Έτσι η έκθεση του Economist, έρχεται να διαψεύσει πλήρως όλα όσα υποστηρίζουν τα επιτελεία αμφότερων των κομμάτων, είτε από άγνοια των βασικών κανόνων της οικονομίας, είτε από πρόθεση για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων. Πιθανότατα δε, από συνδυασμό και των δυο.

Η έκθεση του Economist, παρακολουθεί και αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον 82 χωρών ανά τρίμηνο, με βάση ένα αναλυτικό πλαίσιο που βαθμολογεί 91 διαφορετικούς δείκτες. Σκοπός της πρόσφατης έκθεσης είναι η σύγκριση του σήμερα, με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Δηλαδή του σήμερα, με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας της covid-19. Και η σύγκριση αυτή έχει ουσία, αφού καλύπτει μια μακρά περίοδο επιπτώσεων από την πανδημία του 2020, την εκρηκτική και ασύμμετρη ανοδική αντίδραση του 2021, καθώς και τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που πυροδότησε την ενεργειακή κρίση και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Έτσι η έκθεση του Economist Intelligence Unit, «προς απογοήτευσιν» των οικονομoλόγων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι η Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά κατά 16 ολόκληρες θέσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα ανόδου όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

 

 

Και όπως βλέπουμε, χώρες όπως οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, ακολουθούν την απόδοση της χώρας μας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατάφερε την αναρρίχησή της κατά 16 θέσεις, εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων και περιπετειών, λόγω της φιλοεπενδυτικής πολιτικής που ακολουθεί, λόγω της μεταρρυθμίσεων, των μειώσεων της φορολογίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο με σημαντικές παροχές και προγράμματα επιδοτήσεων και στηρίξεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο εσωτερικό της χώρας.

«Άκρα του τάφου σιωπή» προς το παρόν, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Δεν θα πρέπει όμως να εκπλαγούμε αν αρχίσουμε να ακούμε και να διαβάζουμε κατηγορίες για την κυβέρνηση που κοιτάει τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και όχι τους πολίτες, τις επενδύσεις και όχι το λαό. Λες και η ευημερία των πολιτών πέφτει από τον ουρανό και δεν προκύπτει μέσα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των χαρακτηριστικών που περιγράφονται στη έκθεση του Economist.