Υψηλά δεκαετίας, αλλά όχι για όλους
Χρηματιστήριο Αθηνών

Υψηλά δεκαετίας, αλλά όχι για όλους

Οι προηγούμενες επιδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές αλλά έχουν πολύ ενδιαφέρον όταν ανατρέχει κανείς πίσω και εξετάζει τι έγινε σε βάθος χρόνου. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο από τις αρχές του 2024 δεν έχει ξανακοιτάξει πίσω, δεν έχει δώσει καν κλείσιμο κάτω από τις 1.300 μονάδες, ενώ έχει έρθει στο «μία ή άλλη» με το υψηλό του 2014, ένα επίπεδο που είχε στοιχειώσει για 10 χρόνια.

Σε αυτήν την πορεία μεσολάβησαν ουκ ολίγα, χρεοκοπίες, ανακεφαλαιοποιήσεις, Brexit, πανδημία, ενεργειακή κρίση καταστρέφοντας ένα από τα βασικότερα αξιώματα της επενδυτικής παιδείας: Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο βγαίνουν πάντα κερδισμένοι. Μπορεί και όχι όμως.

Γεγονός είναι ότι η επαναπροσέγγιση των υψηλών του 2014 φαίνεται ότι συγκίνησε τα 3/4 των εισηγμένων εταιριών, αυτές ήταν μέχρι και χθες υψηλότερα από το κλείσιμο της 31ης Δεκεμβρίου του 2013. (Ας υποθέσουμε χάριν των μερισμάτων που έχουν δοθεί ότι η ημερομηνία σύγκρισης ήταν το ξεκίνημα του 2014).

Σε αυτή τη διαδρομή ξεχωρίζουν οι δύο εταιρίες πληροφορικής που έκαναν μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά το 2020. Η E-Net και η Entersoft εμφανίζουν αποδόσεις 13.042% και 2.397% αντίστοιχα με μόλις δύο χρονιές με αρνητικό πρόσημο. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Μοτοδυναμική (1.187%), η Mermeren Comninat (1.152%), και η Cenergy (1.118%) με αστερίσκο ωστόσο λόγω της συγχώνευσης της Σωληνουργίας Κορίνθου και της Ελληνικά Καλώδια το 2016.

Ξεχωρίζοντας τις μετοχές που έχουν την καλύτερη συμπεριφορά σε θετικά κλεισίματα στο σύνολο της χρονιάς από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση Quest, Autohellas, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης έχουν μόλις δύο χαμένες χρονιές. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες αξιόλογες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης την Κρι- Κρι και την Πετρόπουλος.

Από τη μικρή κεφαλαιοποίηση αθόρυβα οι εταιρίες Αφοι Κορδέλου και Γενική Εμπορίου έχουν μόνο δύο αρνητικά πρόσημα. Μάλιστα η μετοχή της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει κάνει κάτι που δεν έχει κάνει άλλη εισηγμένη εταιρία: Από το 2016 και μετά η μετοχή της έχει κάθε χρόνο θετική απόδοση η οποία συμβαδίζει με τη βελτίωση που παρουσιάζουν τα θεμελιώδη της.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς έχουν υποστεί μηδενισμούς της αξίας τους με χαρακτηριστικότερη περίπτωση της Τράπεζας Αττικής η οποία έχει εμφανίσει απώλειες άνω του 80% πέντε φορές μέσα στη δεκαετία. Από τις μη τραπεζικές μετοχές η Frigoglass έχει χάσει 99,7% λόγω και της απομείωσης των μετοχών από τη μετατροπή μέρους των ομολογιών σε μετοχές, ενώ η μετοχή των Αττικών Εκδόσεων χάνει 82% και έχει το ρεκόρ με εννέα αρνητικές ετήσιες αποδόσεις στα 10 τελευταία χρόνια. Οι υπόλοιπες 34 μετοχές που ακολουθούν είτε ανήκουν σε οικονομικούς κλάδους που ταλαιπωρήθηκαν (Κλωστήρια, ύδρευση, Real Estate), είτε αφορούν εταιρίες που έρχονται από εκτεταμένα προγράμματα εξυγίανσης.

Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά μας δίνουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά των μετόχων των εταιριών. Κάποιες εισηγμένες φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει συμπαγή και ποιοτική μετοχική βάση. Και αυτό φάνηκε όχι τόσο στις καλές χρονιές που ένα καλό κλίμα βοηθάει στον να μαζευτούν οι απώλειες, αλλά κυρίως στις χρονιές που ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στο κόκκινο.

Οι 25 πρώτες μετοχές σε απόδοση από το τέλος του 2013