Xρηματιστήριο Αθηνών: Τα βαριά χαρτιά που θα οδηγήσουν την αγορά
Επενδυτικός Οδηγός

Xρηματιστήριο Αθηνών: Τα βαριά χαρτιά που θα οδηγήσουν την αγορά

Οι χρηματιστηριακοί οιωνοί για το 2024 υποστηρίζονται από μια σειρά από καταλύτες που έχουν ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην Αγορά. Αφενός τα έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφετέρου οι δυνατές εισροές από τον Τουρισμό σε συνδυασμό με την έντονη επενδυτική δραστηριότητα που παρατηρείται σε κλάδους αιχμής της οικονομίας (Κατασκευές, Ενέργεια, Τουρισμός, Πληροφορική) αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας ακόμα και σε μια συγκυρία ύφεσης στο εξωτερικό.

Οι εταιρίες που έχουν λόγους να πρωταγωνιστήσουν το 2024 είναι οι εξής:

Ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει και το 2024 ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών. Η εξυγίανση των ισολογισμών, η δυναμική της κερδοφορίας, η προσδοκία του μερίσματος μετά από 15 χρόνια και οι υποσχόμενες συναλλαγές αποεπένδυσης του ΤΧΣ βάζουν αναγκαστικά τον κλάδο στο επίκεντρο της αγοράς.

Κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες έχει το δικό της επιμέρους αφήγημα: Η Eurobank φέρνει το 30% των εσόδων από το εξωτερικό, από χώρες που έχουν προσδοκώμενο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2,5% για το 2024.

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (20%) με τον υψηλότερο δείκτη βασικών κεφαλαίων στην Ευρώπη (17,8%), τον χαμηλότερο δείκτη NPE στην Ελλάδα και με ρευστότητα άνω των 7 δισ. ευρώ που άνετα θα μπορούσε να αγοράσει και να ακυρώσει το υπόλοιπο των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στα τρέχοντα επίπεδα.

Η Alpha Bank είναι η φθηνότερη μετοχή σε όρους σχέσης με την ενσώματη καθαρή θέση και έχει «καθαρίσει» από τη συμμετοχή του ΤΧΣ με στρατηγικό μέτοχο και συνέταιρο Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Και τέλος η Τράπεζα Πειραιώς της οποίας η συναλλαγή πώλησης των ποσοστών του ΤΧΣ απέχει σχεδόν δύο μήνες με ισχυρούς δείκτες απόδοσης άνω του 15%, χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση και στόχο μείωσης του DTC κατά 50% σε δύο χρόνια.

Ετυμηγορία: Τράπεζα Πειραιώς γιατί τα μεγάλα beta είναι αυτά που φέρνουν και τις μεγάλες αποδόσεις στις ανοδικές αγορές.

Ήταν η αδικημένη του 2023, αλλά όχι για λόγους που συνδέονται με την επιχειρησιακή της δραστηριότητα. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε το 2023 με απώλειες 23% εξαιτίας των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για το ιδιοκτησιακό της μέλλον. Παρόλα αυτά και ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το θέμα ο όμιλος το 2024 θα εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία όχι μικρότερη από 230 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη κοντά στα 75 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει ωστόσο και μια ποιοτική μεταβλητή που δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα σε άλλες εταιρίες ΑΠΕ: Και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των εξαιρετικών ενεργειακών assets που κατέχει ο Όμιλος: Ο Καφηρέας είναι το μεγαλύτερο αιολικό σύμπλεγμα πάρκων στην Ελλάδα με 101 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στο σημείο με το καλύτερο αιολικό δυναμικό της χώρας, ο Άι Γιώργης είναι μια μοναδική νησίδα με 23 ανεμογεννήτριες, ενώ η Αμφιλοχία είναι το επόμενο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης επίσης μοναδικό για το μέγεθος του (600 ΜW) για τα ελληνικά δεδομένα.

Σε ένα περιβάλλον μείωσης επιτοκίων οι ΑΠΕ έχουν τη μεγαλύτερη ευαισθησία από όλους τους κλάδους, επομένως το 2024 θα δούμε ενδεχομένως τις αποτιμήσεις να αναπροσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που θα επικρατήσουν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Σε αντίθεση με άλλους παραγωγούς ΑΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή διατηρεί το χαρτοφυλάκιο έργων της γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλές προδιαγραφές απόδοσης και ποιότητας και εν τέλει υψηλότερων premiums αποτίμησης.

Η ΔΕΗ είναι το επόμενο υποσχόμενο στόρι της Αγοράς. Έχοντας πλέον μπει σε τροχιά απολιγνιτοποίησης η ΔΕΗ του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει φθάσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 2 GW. Θα έχει αφομοιώσει τις δύο εξαγορές που ανακοίνωσε φέτος και η λειτουργική της κερδοφορία θα είναι κοντά στα 1,6 δις ευρώ.

Κατά τη φετινή χρονιά η ΔΕΗ κατάφερε να μειώσει κατά 36% το ενεργειακό της αποτύπωμα στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η μείωση των τιμών στα δικαιώματα εκπομπών θα μπορούσε να δημιουργήσει εξοικονομήσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα της κερδοφορίας του 2024 καθώς η ΔΕΗ έχει ετήσιες ανάγκες κάλυψης εκπομπών που αντιστοιχούν στους 10 -11 εκατ. τόνους.

Το 2023 αναμένεται να εμφανίσει προσαρμοσμένη κερδοφορία κοντά στα 150 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει δέσμευση για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης που κατά τις εκτιμήσεις δεν θα είναι μικρότερο από 10 λεπτά ανά μετοχή.

Το βασικό, ωστόσο, ζητούμενο είναι ότι τα μεγέθη της εταιρίας μπαίνουν σε μια τροχιά προβλέψιμη, καθώς οι βασικοί παράγοντες κόστους τα τελευταία δύσκολα δύο χρόνια φαίνεται ότι μπορούν να αντισταθμιστούν αποτελεσματικά χωρίς να πλήξουν το πελατολόγιο της αυξάνοντας τον βαθμό των καθυστερήσεων. Η ΔΕΗ ευνοείται από το μακροοικονομικό περιβάλλον, τη μείωση των επιτοκίων και το νέο καθεστώς των χρωματιστών τιμολογίων.