Τρεις φθηνές μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρεις φθηνές μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Αν στις 1.350 μονάδες η αγορά έβγαζε μια αμηχανία στις επενδυτικές επιλογές αυτό είχε να κάνει με τη γρήγορη κίνηση κάποιων αποτιμήσεων και την έλλειψη ορατότητας για το σύνολο της χρήσης. Με δημοσιευμένο το μισό της χρονιάς και τη διόρθωση να έχει χτυπήσει επί δικαίων και αδίκων ξεχωρίσαμε τρεις εταιρίες οι οποίες στο εξάμηνο δείχνουν εξαιρετικά δυνατές με επαναλαμβανόμενα κέρδη και κυρίως πολύ δυνατή οργανική ταμειακή συγκομιδή.

Αυτό βέβαια δεν τις καθιστά αλεξίσφαιρες σε ένα αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα τους δίνει ωστόσο ένα ισχυρό πλεονέκτημα ανθεκτικότητας και ενδεχομένως μια πρώτη τύχη σε ένα ανοδικό γύρισμα της Αγοράς.

Ο.Λ.Π: Με 39 εκατ. ευρώ σχεδόν στο εξάμηνο έχει ήδη ξεπεράσει σε κερδοφορία ολόκληρο το 2021 και οδεύει ξεκούραστα για ρεκόρ κερδοφορίας σε χρήση το οποίο μάλλον θα επιτύχει από το επόμενο τρίμηνο. Πέρυσι τα κέρδη είχαν επηρεαστεί από αυξημένες προβλέψεις περιορίζοντας την τελική γραμμή στα 52,9 εκατ. ευρώ. Φέτος το γ’ τρίμηνο σημειώνει αύξηση της εμπορευματικής κίνησης (+5% στο 8μηνο), της κρουαζιέρας (+85%) καθώς και αύξηση της επιβατικής κίνησης (+9% στο οκτάμηνο).

Οι ισχυρότατες οργανικές ταμειακές ροές έχουν αυξήσει την καθαρή ταμειακή θέση στα 80 εκατ. ευρώ (αρνητικός δανεισμός), απόθεμα επαρκές για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μέρισμα. Με την προβολή των κερδών του εξαμήνου η χρήση δεν θα έχει λιγότερα από 75 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας εκ των οποίων η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι θα μοιράσει τουλάχιστον το 50% στους μετόχους ή 1,52 ευρώ ανά μετοχή. Το ΡΕ στις 7,2 φορές, αδικαιολόγητα χαμηλό δεδομένης και της ανάπτυξης που αναμένεται από τις σημαντικές επενδύσεις που προβλέπονται σε πολλούς τομείς της δραστηριότητας του ΟΛΠ σε βάθος 5ετίας. 

Κρι – Κρι: Ότι συνέβη πέρυσι στα μέταλλα συμβαίνει φέτος στις εταιρίες τροφίμων. Η μείωση του ενεργειακού κόστους βελτίωσε τα περιθώρια κερδοφορίας με αποτέλεσμα η εταιρία να εμφανίσει στο α’ εξάμηνο τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της. Όχι του εξαμήνου αλλά σε επίπεδο 12μήνου! Τα λειτουργικά κέρδη των 28,7 εκατ. ευρώ κατέβασαν καθαρά κέρδη 21,2 εκατ. ευρώ αφού η εταιρία είναι αδάνειστη στο εξάμηνο (-2 εκατ. ευρώ) σβήνοντας καθαρό δανεισμό 8 εκατ. ευρώ σε έξι μόλις μήνες. Τα εξωπραγματικά λειτουργικά περιθώρια κέρδους (25% στο εξάμηνο, 28% στο β’  τρίμηνο) μάλλον θα εξομαλυνθούν στο β’ εξάμηνο καθώς η διοίκηση αναθεώρησε ανοδικά μεν την πρόβλεψη για το σύνολο της χρήσης υπονοώντας παράλληλα ότι τα περιθώρια θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται χαμηλότερα.  Με αναμενόμενη κερδοφορία πλέον 28 εκατ. ευρώ και χωρίς δανεισμό η εταιρία τρέχει με ΡΕ κάτω από 9 φορές. Και πάντα μα πάντα η διοίκηση φροντίζει οι μέτοχοι να παίρνουν μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου ακόμα και όταν η οικονομική συγκυρία δεν βοηθάει. Όπως έγινε πέρυσι. 

ΑΔΜΗΕ: Αν το δεύτερο εξάμηνο κάνει ρέπλικα τα μεγέθη του το α’ εξαμήνου ο ΑΔΜΗΕ θα δείξει πάνω από 100 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας. Βέβαια στο α’ εξάμηνο υπήρξε ένα μέρος καθυστερούμενων εσόδων από το Σεπτέμβριο του 2022 όταν και αναθεωρήθηκε η φόρμουλα για το έσοδο του ενοικίου του δικτύου.  Στο εξάμηνο η τελική γραμμή έδειξε όσα κέρδη είχε ο ΑΔΜΗΕ στο 2022 παρά 300 χιλ. ευρώ και όλη αυτή η ένταση στα μεγέθη ξεκινάει από την γραμμή του κύκλου εργασιών που εμφάνισε αύξηση 37,5%.

Το δεύτερο τρίμηνο ήταν εξίσου δυνατό με το πρώτο (+46,5% στα λειτουργικά έναντι 53,5% στο α’ τρίμηνο) οδηγώντας την κερδοφορία κοντά στα 29 εκατ. ευρώ. Παρά την εμφάνιση των επιπλέον εσόδων από την περυσινή αναθεώρηση που ενδεχομένως μεγεθύνει την επίδοση των έξι πρώτων μηνών,  οι επενδύσεις αύξησαν την βάση παγίων κατά 297 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας ανάλογα το παραγόμενο έσοδο. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας στα 980 εκατ. ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται σε μονοψήφιο ΡΕ έχοντας ένα πρόγραμμα επενδύσεων άνω των 4 δις ευρώ έως το 2027  και περίπου 5,7 δις ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια. Για τις χρήσεις 2023 -2025 η αναθεωρημένη φόρμουλα εσόδου για την βάση παγίων διαμορφώνεται σε 7,5%.