Sell-off με εβδομαδιαίες απώλειες 4,55%

Sell-off με εβδομαδιαίες απώλειες 4,55%

Η απόφαση της FED να ακολουθήσει επιθετική πολιτική στα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη ίσως επηρεαστεί, οδήγησε πολλούς επενδυτικούς οίκους στην επιλογή να προτείνουν μείωση θέσεων σε μετοχές. Goldman Sachs, Citi και άλλοι οίκοι κατεβάζουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις εκτιμήσεις τους για δείκτες και μετοχές, με την πρώτη να κατεβάζει 700 μονάδες την εκτίμηση για τον S&P και τη δεύτερη να λέει μειώστε θέσεις, αφού η FED υποσχέθηκε ύφεση. Και η HSBC πάντως ακολούθησε την ίδια γραμμή και συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με τους αγοραστές να παραδίδονται στις ορέξεις τους και να μην έχουν διάθεση για έστω και μικρή αντεπίθεση. Μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα κ.α. κινήθηκαν σήμερα σημαντικά χαμηλότερα. Είναι ενδεικτικό πως ο γερμανικός DAX έγραψε χαμηλό 23 μηνών, ενώ το γερμανικό δεκαετές ομόλογο ξεπέρασε η απόδοσή του το 2%.

Στη Βρετανία το δεκαετές ομόλογο κατέγραψε τεράστια άνοδο και ξεπέρασε η απόδοση το 3,75% μετά το πακέτο με τις φορολογικές περικοπές που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση. Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε το παγκόσμιο sell off και κλείνοντας μάλιστα κάτω από τις 800 μονάδες,  ενώ συμπλήρωσε και πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες κάτι που είχε να βιώσει από τον Αύγουστο του 2017, που τότε έγραψε έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ξεπέρασε το 4,55%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 2,39% και έκλεισε στις 798,11 μονάδες με σχετικά υψηλότερες των προηγούμενων ημερών συναλλαγές, άνω των 60,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 3,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με την εβδομάδα να κλείνει με απώλειες 4,55%. Ο τραπεζικός δείκτης έχασε 3,76% και σε εβδομαδιαία βάση 5,8%. Και οι 3 συστημικές είχαν απώλειες και μάλιστα μεγαλύτερες του 3%. Η Πειραιώς υποχώρησε 5,18%, η Εθνική 4,03%, η Alpha Bank 3,43% και η Eurobank 3,34%.

Μεγάλες απώλειες 3,42% κατέγραψε ο ΟΤΕ και μάλιστα βρέθηκε σε χαμηλό 14 μηνών. Επτά συνεχόμενες πτωτικές συμπλήρωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΠΑΠ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Μόνο η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά μόλις κατά 0,41%. Η εταιρεία δημοσίευσε αυξημένα καθαρά κέρδη που όμως οφείλονται στη χαμηλότερη φορολογία και την αντιστροφή προβλέψεων.

Το ενεργειακό κόστος επιβάρυνε σημαντικά τα κόστη της. Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης με οριακή άνοδο και μεγάλο αγοραστή πάλι έκλεισε η Μουζάκης, ανοδικά αλλά χωρίς να ενθουσιάζουν έκλεισαν επίσης Έλαστρον, ΕΚΤΕΡ, Intracom (διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου) και Lavipharm. Στον αντίποδα με αξιόλογες απώλειες έκλεισαν Revoil, Frigoglass, Performance, Intrakat, ANEK, Πλαίσιο και Cairo Mezz.