Ποιοτικά κεφάλαια ενισχύουν τράπεζες και Χρηματιστήριο

Ποιοτικά κεφάλαια ενισχύουν τράπεζες και Χρηματιστήριο

Η κάλυψη σε χρόνο ρεκόρ του βιβλίου προσφορών (διαδικασία book building) για τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός. Θα λέγαμε πως αποτελεί μια ουσιαστική αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου.

H συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα της πώλησης του 8,97% των μετοχών της Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είχε προηγηθεί. 

Στην πρώτη περίπτωση είχαμε είσοδο στρατηγικού επενδυτή που είχε ήδη προσυμφωνηθεί με τη διοίκηση της Alpha Bank. H UniCredit αγόρασε το προς πώληση πακέτο μετοχών της Alpha Bank από το ΤΧΣ με premium σε σχέση με την τότε τρέχουσα τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θεμελιώνοντας μια κοινή πορεία των μετόχων των δύο τραπεζών, τόσο στην ελληνική, όσο και στη ρουμανική αγορά. 

Είχαμε δηλαδή την πολυπόθητη συμμετοχή ενός ακόμα τραπεζικού στρατηγικού παίκτη στο Χρηματιστήριο, μαζί με τον όμιλο Fairfax που διατηρεί στρατηγική συμμετοχή στην Eurobank και αναπτύσσεται και σε άλλους τομείς. Με δυο λόγια η UniCredit ήρθε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στο αναπτυξιακό περιβάλλον, που θα ξετυλιχθεί τα επόμενα χρόνια. Επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.

Στη δεύτερη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ζούμε ένα διαφορετικό «story». Ζούμε την υπερκάλυψη της προσφοράς μετοχών του ΤΧΣ, όχι από ένα στρατηγικό επενδυτή, αλλά από επενδυτικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού που αναμένεται να απορροφήσουν το 17% του πακέτου του ΤΧΣ, με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα να καλύπτει το υπόλοιπο 3%. 

Γιατί έχει κάτι ιδιαίτερο το book building της Εθνικής Τράπεζας; Διότι η διάθεση των μετοχών μέσω βιβλίου προσφορών ενός τόσο μεγάλου μετοχικού ποσοστού που υπερβαίνει σε αξία το 1 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για το επενδυτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά για την ίδια την Ελληνική Οικονομία. Και το τεστ πετυχαίνει!

Τα ονόματα των εμπλεκομένων στην τρέχουσα διαδικασία, τεσσάρων κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών  όπως της J.P. Morgan, της Goldman Sachs, της Morgan Stanley και της BofA Securities, μαζί με τους συντηρητικούς θεσμικούς επενδυτές υψηλής ποιότητας και μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, συνθέτουν ένα περιβάλλον που αποπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. 

Η τοποθέτηση ποιοτικών και μακροπρόθεσμων κεφαλαίων στις τράπεζες, δεν πιστοποιεί μόνο την αλλαγή σελίδας των τραπεζών που συντελείται τα τελευταία χρόνια, με τη βελτίωση των ισολογισμών, τη βελτίωση των βασικών τραπεζικών δεικτών, την ισχυροποίηση της οργανικής κερδοφορίας, την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την μείωση των λειτουργικών δαπανών, την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση και την έναρξη καταβολής μερισμάτων από την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Πιστοποιεί το θετικό μέλλον του τραπεζικού συστήματος ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Και πλέον με χρηματιστηριακούς όρους, ο πιο προβληματικός χρηματιστηριακός κλάδος από το 2009 μέχρι το 2019, μετατρέπεται από βαρίδι, σε σημείο θετικής αναφοράς για το Γενικό Δείκτη και όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Η χθεσινή άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά +2,47%, ήρθε σαν αποτέλεσμα της επιτυχούς εξέλιξης της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχύθηκε χθες σε όλους τους βασικούς μετοχικούς τίτλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που έχουν παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα μέσα στο 2023. Δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους,  που ενσωματώνουν και τις προσδοκίες του 2024.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο +6,31% στα 5,828 ευρώ, πολύ πιο πάνω από τις τιμές του βιβλίου προσφοράς που κυμαίνονται ανάμεσα στα 5,00 και στα 5,44 ευρώ. H μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο +5,67% στο 1,4735 υψηλότερα από την τιμή του 1,39 ευρώ που κατέβαλε ανά μετοχή η UniCredit. H μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που είναι η επόμενη τράπεζα από την οποία θα αποχωρήσει το ΤΧΣ, εμφάνισε άνοδο της τάξης του +7,70% στα 3,048 ευρώ. Η Motor Oil έκλεισε στο +4,10%, η Βιοχάλκο στο +5,28%, η Eurobank στο +4,03% και η ΕΧΑΕ στο +3,72% 

Είναι φανερό πως τα κεφάλαια που θέλησαν να τοποθετηθούν χωρίς επιτυχία στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, μέσω του book building, θέλησαν ή θα θελήσουν να τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα μέσω των συμβατικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, ή και σε άλλες τράπεζες ή και σε άλλες μετοχές άλλων κλάδων. 

Η Ελλάδα «πουλάει» σαν χρηματιστηριακός και επενδυτικός προορισμός. Αφενός με τη σφραγίδα των οίκων αξιολόγησης που οδήγησε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αφετέρου με τη σφραγίδα των κεφαλαίων που συρρέουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω στρατηγικών και άλλων θεσμικών επενδυτών. 

Διότι όπως λένε και οι αγγλοσάξονες χρηματιστές: «Put where your money is», που ερμηνεύεται στα ελληνικά πως δεν αρκούν τα καλά λόγια και θετικές εκθέσεις, αλλά απαιτούνται και απτές αποδείξεις. Που δεν είναι άλλες από τις κεφαλαιακές τοποθετήσεις στις μετοχές. Και αυτές οι αποδείξεις βρίσκονται σήμερα μπροστά μας!