Οι μεγάλες υποσχέσεις του κλάδου της πληροφορικής
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι μεγάλες υποσχέσεις του κλάδου της πληροφορικής

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται χωρίς σαφή κατεύθυνση. Ο κλάδος της πληροφορικής με τις εξαιρετικές του προοπτικές, συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να αποτελέσει έναν από τους καταλύτες μίας επόμενης ανοδικής κίνησης.

Το deal για την εξαγορά της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ από τον όμιλο Γερμανού και η σχετική είδηση δεν αποτελεί πλέον μέρος της επικαιρότητας. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου τη σημασία αυτής της επιχειρηματικής συμφωνίας, η οποία χωρίς αμφιβολία αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την ίδια την εταιρεία, τον κλάδο της πληροφορικής και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και μόνο το γεγονός πως η ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ αποτέλεσε στόχο ενός τόσο μεγάλου ομίλου είναι εξαιρετικά σημαντικό και δείχνει ξεκάθαρα πως ο κλάδος της πληροφορικής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δείχνει επίσης πως μέσα στο χρηματιστήριό μας υπάρχουν πολύ σημαντικές εταιρείες, πέρα από την ομάδα των μεγάλων επιχειρήσεων του δείκτη MSCI και τον πυρήνα του FTSE Athens Large Cap.

Ειδικά στην περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία επιχείρηση που βρέθηκε αρχικά στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αργότερα μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά, καθώς αναπτυσσόταν συνεχώς και οργανικά και μέσω της εξαγοράς αρκετών μικρών επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μία εταιρεία που έκανε ακριβώς αυτό που είναι ο σκοπός μίας επιχείρησης που εισάγεται στο χρηματιστήριο. Χρησιμοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της σε μία οργανωμένη αγορά για να μεγαλώσει και να αποκτήσει ένα υπολογίσιμο μέγεθος, δίνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές που την εμπιστεύθηκαν. 

Ας φύγουμε όμως από την ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, η οποία δεν αποκλείεται σύντομα να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή την εποχή, στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκονται αρκετές εταιρείες που ασχολούνται αμιγώς με την ευρύτερη έννοια του κλάδου της πληροφορικής, ενώ υπάρχουν και όμιλοι με σημαντική παρουσία στον κλάδο, όπως αυτός της Quest και αυτός της ΙΝΤΕΑΛ.

Αναφερόμαστε σε ευρύτερη έννοια του κλάδου γιατί είναι αλήθεια πως δεν είναι σωστό να πούμε πως όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριοποίησης. Άλλες ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της οργάνωσης επιχειρήσεων σε επίπεδο εξοπλισμού και λογισμικού. Άλλες αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου για τον εκσυγχρονισμό της ψηφιακής υποδομής της χώρας. Άλλες ασχολούνται με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Κάποιες παρέχουν υπηρεσίες στο επίπεδο της λιανικής πώλησης εξοπλισμού και λογισμικού σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Καθόλου αμελητέα δεν είναι η δραστηριότητα επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας από τους διάφορους ηλεκτρονικούς/ψηφιακούς κινδύνους που παραμονεύουν αυτή την περίοδο. Και, τώρα τελευταία, έχει αρχίσει η προσπάθεια προσαρμογής στην παγκόσμια στροφή προς τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς και μάλλον θα συνεχίσει το ίδιο και για την τρέχουσα και τις επόμενες. 

Το εύρος του αντικειμένου δραστηριοποίησης των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής αρκεί για να δείξει σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή το πόσο θετικές είναι οι προοπτικές τους. Όλα τα αντικείμενα που αναφέραμε παραπάνω, και σίγουρα και άλλα που δεν χώρεσαν στο κείμενο, θα συνεχίσουν να προσφέρουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο για πολλά χρόνια ακόμα. Μπορούμε να πούμε μάλιστα πως εντάσσονται στον «αγώνα δρόμου» που κάνουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας για να καλύψουν το έδαφος που χάθηκε την περίοδο των μεγάλων περιπετειών της χώρας στον τομέα των ψηφιακών υποδομών.

Ο δημόσιος τομέας προσπαθεί να κινηθεί με γρήγορα βήματα για την προσαρμογή του στις σύγχρονες ψηφιακές απαιτήσεις, στο πλαίσιο και της πολιτικής για την απαλλαγή από τη γραφειοκρατία και για την οργάνωση του κράτους στα πρότυπα που ισχύουν πλέον διεθνώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα περισσότερα προηγμένα κράτη στον κόσμο. Αλλά και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει κανένα περιθώριο να μείνει πίσω από πλευράς τεχνολογικών εξελίξεων. Ο ανταγωνισμός είναι ανελέητος, εντός και εκτός Ελλάδος, πράγμα που σημαίνει πως όποια επιχείρηση δεν κινείται γρήγορα κινδυνεύει με επιχειρηματική εξαφάνιση. Ειδικά από τις αρχές του 2023 και μετά, με την επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία αποτελεί την αφορμή για το ξεκίνημα μίας νέας κούρσας στον τομέα των τεχνολογικών υποδομών.  

Λογικά λοιπόν, η είδηση για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, και μάλιστα σε τιμή αρκετά παραπάνω από τα μέχρι τότε ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, αποτέλεσε για πολλούς επενδυτές την αφορμή για να κοιτάξουν και πάλι τις μετοχές του κλάδου. Οι μετοχές των περισσότερων από αυτές σημείωσαν σημαντική άνοδο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, ενώ ο οικονομικός Τύπος και οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών και των επενδυτικών τραπεζών άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους στον κλάδο.

Είναι σαφές πως όσες εταιρείες μπορούν να πείσουν πως έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν με κερδοφόρο τρόπο τις μεγάλες ευκαιρίες στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω, θα δουν το ενδιαφέρον για τις μετοχές τους να αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Όχι μόνο γιατί οι περισσότερες από αυτές θα αποτελούν, τουλάχιστον στα μάτια πολλών επενδυτών, δυνητικούς στόχους εξαγοράς αλλά και γιατί σε διεθνές επίπεδο οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τέτοιων επιχειρήσεων είναι πολύ πιο γενναιόδωρες.

Από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή μας αγορά ξύπνησε και αντιλαμβάνεται πως το ενδιαφέρον για τον κλάδο της πληροφορικής είναι μάλλον πιο σημαντικό από όσο νόμιζε μέχρι πρότινος, είναι λογικό να υποθέσουμε πως οι μετοχές των περισσότερων εταιρειών του κλάδου θα διαπραγματεύονται πλέον με ένα «premium» σε σχέση με πριν. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι μετοχές θα ανεβούν σε παραπάνω επίπεδο ούτε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν κάποια μετοχή απλά και μόνο επειδή ασχολείται με την πληροφορική. Όπως πάντα, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν με λεπτομέρεια την κάθε εταιρεία πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. 

Το χρηματιστηριακό μέλλον του κλάδου προμηνύεται λοιπόν λαμπρό, και αυτό είναι καλό όχι μόνο για τους επενδυτές και τις μετοχές των εταιρειών αλλά και για το ίδιο το χρηματιστήριο. Ειδικά αυτή την περίοδο που ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δυσκολεύεται να διασπάσει ανοδικά τα επίπεδα στα οποία έφθασε στο τέλος του Φεβρουαρίου ύστερα από την εντυπωσιακή άνοδο που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η δυναμική ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου και η προοπτική διατήρησης αυτών των ρυθμών για αρκετά χρόνια ακόμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για την επόμενη ισχυρή ανοδική κίνηση όλης της αγοράς.

Και για να κλείσουμε με κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με ευχή ή όνειρο, θα ήταν ακόμα καλύτερα αν κάποια στιγμή αποφασίσει την είσοδό της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κάποια από τις ελληνικές νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες που κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους σε διεθνές επίπεδο και τελικά πωλούνται σε μεγάλους διεθνείς ομίλους με αποτιμήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ονειρευτεί καμία από τις εισηγμένες εταιρείες της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Αυτό όμως δεν είναι κάτι εύκολο και φυσικά δεν είναι στο χέρι του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εμείς απλά είπαμε να  μοιραστούμε το όνειρό μας.