Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες απώλειες 0,18% με διατήρηση του «stock picking»
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπιες απώλειες 0,18% με διατήρηση του «stock picking»

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων η σημερινή, με το ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συνέχισαν την εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων συνεδριάσεων.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήρθε να επιβεβαιώσει ότι οι αγοραστές έχουν περιορίσει κατά πολύ τις πρωτοβουλίες - επιλογές τους, ενώ κρατούν, ή και αυξάνουν ρευστότητα για το placement της Πειραιώς που, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με αναλυτές, «αναμένεται ο τίτλος της Πειραιώς (-0,26%) να αντιμετωπίσει ασύμμετρη μεταβλητότητα στις ερχόμενες συνεδριάσεις και να χαρίσει ‘συγκινήσεις’, για όποιον αρέσκεται σε τέτοιες».

Την ίδια ώρα οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 2023 που σταδιακά θα πυκνώσουν και οι προβλέψεις από τις εισηγμένες για το 2024, θα αποτελέσουν ένα σοβαρό «τεστ» για τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Πλέον απομένουν δύο συνεδριάσεις, για να πέσει η χρηματιστηριακή «αυλαία» του Φεβρουαρίου, με τους περισσότερους χρηματιστές να εκτιμούν πως «είναι κοινή η εκτίμηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διάθεση του 20%+7% της Πειραιώς, από το ΤΧΣ, οι αγοραστές δεν έχουν λόγο να επιδιώξουν αισθητά υψηλότερες τιμές».

Από εκεί και πέρα, οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κομβικές για την υποστήριξη του momentum στο Χρηματιστήριο, καθώς εκτός από το μπαράζ αποτελεσμάτων που αναμένεται από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις τράπεζες, σημασία οι traders θα δώσουν και στις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2024.

Παράλληλα, το Χ.Α. θα περιμένει την τελική κρίση για να επανέλθει, μετά από πολλά χρόνια, στις αναπτυγμένες αγορές, από τις αναδυόμενες που είναι σήμερα. Και εκεί, οι εισροές αναμένονται περισσότερες και διαφορετικού επενδυτικού ορίζοντα, καθώς η επένδυση θα γίνεται από πιο «ποιοτικά» χαρτοφυλάκια.

«Οι μακροοικονομικές προοπτικές του 2024 είναι γεμάτες με σημαντικές προκλήσεις για όλες τις χώρες. Αν και οι πιθανότητες για ομαλή προσγείωση της οικονομίας έχουν σαφώς βελτιωθεί, η πολιτική αβεβαιότητα και άλλες πιθανές ευπάθειες ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια του έτους, τη στιγμή που η αγορά των εμπορικών ακινήτων αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου και η πιθανότητα πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σημαντική ανησυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, η οποία και υποστήριξε την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο η αξιολόγησή της αυτή συνεχίζει να περιορίζεται από τις προκλήσεις κυρίως που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση χρέους», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Από την άλλη, η Pantelakis Securities διατηρεί τη σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Οι τιμές - στόχοι που δίνει είναι στα 5,50 ευρώ για την Πειραιώς, στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική και στα 2,45 ευρώ για την Eurobank (+30%). Επισημαίνει την πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προσεγγίζουν πλέον το 3%, ενώ εκτιμά ότι είναι σε καλή θέση να διατηρήσουν υψηλά την κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι αναμένεται αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.407,95 (-0,46%) και 1.416,68 μονάδων (+0,15%)  και έκλεισε στις 1.411,98 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,18%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 87,5 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Eurobank (+1,67%), Quest (+4,60%) και ΟΠΑΠ (+2,11%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,45%), Coca Cola (-1,50%), Lamda Development (-2,36%), Motor Oil (-1,48%), Cenergy (-1,61%) και Σαράντη (-3,79%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Ικτίνου (+7,04%), ΟΛΠ (+4,29%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,35%) και ΕΚΤΕΡ (+2,85%).