Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι δείχνει η πρώτη εικόνα εκτίμησης κερδοφορίας εξαμήνου
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι δείχνει η πρώτη εικόνα εκτίμησης κερδοφορίας εξαμήνου

Κάθε άλλο παρά ήσυχο θα είναι το χρηματιστηριακό καλοκαίρι του 2023 παρά το ράλι που έχει προηγηθεί από την αρχή του έτους.

Μετά από ένα δυνατό Ιούνιο. ο Ιούλιος δείχνει ότι θα κρατήσει τους εμπλεκόμενους στα τερματικά αφού η αγορά έχει όρεξη να πιστέψει και να τιμολογήσει νέες προσδοκίες. Δεν χρειάζεται να πάμε στο ενδεχόμενο της επενδυτικής βαθμίδας που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν τον Σεπτέμβριο. Τα γεγονότα που έχουμε μπροστά μας αρκούν για μια «γεμάτη» ειδήσεις και ζωντανή αγορά. Εν προκειμένω η ειδησεογραφία γύρω από τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου αρκούν για μια συνολική θετική επανεξέταση των αποτιμήσεων.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών που ξεκινούν από τις 31 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 9 Αυγούστου θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο επειδή θα δείξουν καλύτερες επιδόσεις από το α’ τρίμηνο, αλλά επειδή θα οδηγήσουν άμεσα σε νέα ανοδική αναθεώρηση για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ήδη από την αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου μετά τον Μάρτιο αναμένεται να υπάρξει θετική διαφορά για το υπόλοιπο της χρήσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ και οι προμήθειες έχουν πάει καλύτερα ελέω χρηματιστηριακής αγοράς.

Η έκπληξη ωστόσο θα έρθει από τις καθυστερήσεις οι οποίες δεν δείχνουν αύξηση δίνοντας αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στις τράπεζες να διαχειριστούν προληπτικά το ύψος των προβλέψεων για το σύνολο της χρήσης. Στο τέλος του μήνα θα έχουμε και την ετυμηγορία της ΕΚΤ για τα τεστ αντοχής των τραπεζών στα οποία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για έναν υγιή περίπατο. 

Όμως και ο εμποροβιομηχανικός κλάδος μέχρι την ανάπαυλα του Αυγούστου δεν θα απογοητεύσει: Μυτιληναίος και Τιτάν (27 Ιουλίου) έχουν προϊδεάσει για ένα καλύτερο σετ από πέρυσι, με την πρώτη να βλέπει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ (2022: 293 εκατ. ευρώ) και την δεύτερη λειτουργικά κέρδη κοντά στα 220 εκατ. ευρώ (2022: 132 εκατ. ευρώ). Η ΕΧΑΕ (31 Ιουλίου) «αναγκαστικά» θα εμφανίσει λειτουργικά κέρδη πέριξ των 9,5 εκατ. ευρώ (2022: 8 εκατ. ευρώ), ενώ η ΔΕΗ (3 Αυγούστου) θα έχει πολύ καλύτερο τρίμηνο από το πρώτο λόγω της περαιτέρω μείωσης του κόστους καυσίμων ανεβάζοντας τα λειτουργικά κέρδη στα 590 εκατ. ευρώ (2022 429,3 εκατ. ευρώ).

Στις 9 Αυγούστου η Coca Cola θα κλείσει τον πρώτο γύρο των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων έχοντας ήδη προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση της φετινής οργανικής κερδοφορίας μεταξύ 9 - 12% για τη χρήση και αναγωγή στο εξάμηνο προς την περιοχή των 735 εκατ. ευρώ (2022: 664 εκατ. ευρώ).

Με τις δυνατές οργανικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου η ως τώρα πορεία του Χρηματιστηρίου κρίνεται ότι συμβαδίζει με τα επιχειρηματικά πεπραγμένα των σημαντικών δεικτοβαρών εταιριών. Ακόμα και αν υποστηριχθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των φετινών εκτιμώμενων κερδών είναι μέσα στις τιμές, η άνοδος της κερδοφορίας σε νέα επίπεδα ρεκόρ για τις εισηγμένες λειτουργεί και ως «μαξιλαράκι» σε μια αλλαγή του κλίματος από κάποιο έκτακτο γεγονός στο εξωτερικό. Και βέβαια καθιστά τις διορθώσεις εξαιρετικά βραχύβιες και ρηχές.