Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα επίπεδα αναμονής των 1.700 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα επίπεδα αναμονής των 1.700 μονάδων

Η υποδειγματική κίνηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ολιγόωρη βύθιση του, λίγο κάτω από τις 1480 μονάδες και την ταχύτατη ανάδυση του, στο επίπεδο των 1700 μονάδων, έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις τόσο στους εγχώριους ιδιώτες, όσο και στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. 

Τα παγκόσμιο sell-off μετοχών και ομολόγων, η έκρηξη της τιμής του χρυσού και ο άγνωστος Χ που ακούει στο όνομα «αμερικανικό δολάριο», σε άλλες εποχές θα είχαν ρίξει τις μετοχές του χρηματιστηρίου στα τάρταρα. Το γεγονός ότι η αγορά κρατήθηκε στα επίπεδα μιας λογικής υποχώρησης και ότι επανήλθε στα επίπεδα του περίπου -5% από τα προηγούμενα υψηλά των 52 εβδομάδων, είναι περισσότερο από ενθαρρυντικό.

Το «ριμπάουντ» του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν δυναμικό. Η αγορά μοίρασε ζημίες σε όσους φοβήθηκαν, προσέφερε ζημίες και κέρδη στους traders που πάλεψαν σε πυθμένες και κορυφές και εξαΰλωσε margins, μοχλεύσεις και θέσεις short. Υπό αυτήν την έννοια, το χρηματιστήριο καθάρισε από τους γρήγορους και βιαστικούς, καθάρισε από τον λεγόμενο «θόρυβο» της αγοράς και εστίασε εκ νέου στα μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας και στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών. 

Αυτό σημαίνει ότι τελειώσαμε με τους χρηματιστηριακούς κραδασμούς; Όχι, απαραίτητα, καθώς διανύουμε ακόμα την περίοδο των 90 ημερών που έχει ορίσει ο Λευκός Οίκος, ως περίοδο διαπραγματεύσεων και εκεχειρίας για τους δασμούς. Και ουδείς μπορεί να προδικάσει με ασφάλεια την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την μετάφραση της έκβασης σε πραγματικούς αριθμούς. Ωστόσο, οι πρωτοφανείς αντοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών μαζί με τους ισχυρούς τζίρους της περασμένης περιόδου, προδιαθέτουν για την ύπαρξη ισχυρών αμορτισέρ τα οποία μπορούν να απορροφήσουν με ασφάλεια κάποιους κραδασμούς.

Ας δούμε τους αριθμούς. Κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη, οι τεχνικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ως νέα επίπεδα στήριξης τις 1660 μονάδες και ακόμα χαμηλότερα τις 1635. Η καθοδική διάσπαση αυτού του δεύτερου επιπέδου θα μας ανησυχούσε ιδιαίτερα. Πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών υπάρχει η αντίσταση των 1715 μονάδων. Και οι επόμενες τιμές- στόχοι, τίθενται στις 1800 και στις 1900 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από την πρόσφατη κορυφή των 1746,67 μονάδων της 26ης Μαρτίου.

Πέρα όμως από τις τεχνικές στηρίξεις και την ψυχολογία των επενδυτών, υπάρχουν και ισχυρά χρηματιστηριακά δεδομένα που συνηγορούν στην πιθανότητα εκδήλωσης νέων ανοδικών σεναρίων. Η αναβάθμιση από τον οίκο S&P Global Ratings και η ανακοίνωση του οίκου Stoxx σχετικά με την είσοδο του ΧΑ λίστα παρακολούθησης (watchlist) προς αναβάθμιση και την αντιμετώπιση του σαν να είναι ήδη ανεπτυγμένη, έχουν την ιδιαίτερη αξία τους. Αφού κάθε θετική αξιολόγηση και αναβάθμιση, δεν έχουν μόνο θεωρητική αξία, ούτε αποτελούν απλή επιβράβευση. Αντιθέτως, ανοίγουν στο Χρηματιστήριο νέες πόρτες προσέλκυσης κεφαλαίων, από τα passive funds, τα παθητικά χαρτοφυλάκια τα οποία ακολουθούν τις επιλογές των οίκων αξιολόγησης.

Στην παρούσα φάση τα ισχυρότερα καύσιμα για τη συνέχιση της ανόδου τα διαθέτουν οι τράπεζες, των οποίων τα στοιχεία του Q1 (πρώτου τριμήνου) συνεχίζουν να παρουσιάζουν άνοδο. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπολοίπων εταιρειών οι οποίες κινούνται γύρω από τις περσινές τους επιδόσεις, όπως φαίνεται από τις λογιστικές καταστάσεις που δημοσιεύονται. 

Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών οι στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές κινούνται εκ νέου ανοδικά. Με τη μετοχή της Eurobank να στοχεύει στα 3,40 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 10,90 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 7,20 ευρώ και της Alpha Bank στα 2,6 ευρώ. Βέβαια, όλοι αυτοί οι στόχοι, προκύπτουν από την απόδοση των τραπεζών σε ένα περιβάλλον κανονικότητας και «business as usual». Καθώς για παράδειγμα η Goldman Sachs υποσημειώνει ότι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της άποψη και τις τιμές – στόχους που η ίδια έχει θέσει λίγο χαμηλότερα από τις προαναφερθείσες, είναι μεταξύ άλλων οι ασθενέστερες μακροοικονομικές προοπτικές και οι δυσμενέστερες του αναμενόμενου πολιτικές συνθήκες.

Υψηλότερες τιμές – στόχοι έχουν δοθεί και για δυο μετοχές «σωματοφύλακες» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ. Για τον ΟΠΑΠ πλέον ο στόχος υπερβαίνει τα 22,5 ευρώ και για τον ΟΤΕ τα 18,75 ευρώ. Για την μετοχή του Titan με τον αμερικανικό αέρα στα πανιά της, η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 47 ευρώ και για την μετοχή του Metlen τα 46 ευρώ.

To επίπεδο πέριξ των 1700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, είναι ένας χώρος αναμονής. Αναμονής θετικών ειδήσεων από τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς, από το ουκρανικό μέτωπο και από τις εισροές νέων επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτές οι ειδήσεις θα δώσουν το έναυσμα για πορεία προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Οτιδήποτε άλλο θα καταστήσει ευάλωτη την ισορροπία των 1700 μονάδων.