Χρηματιστήριο Αθηνών: Συναλλαγές για όλους

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συναλλαγές για όλους

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα διεκδικήσει σε λίγο καιρό την ένταξή του στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών βάσει ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Η ενδυνάμωση των συναλλαγών είναι μια συνθήκη που διαρκώς εξετάζεται από τους ξένους επενδυτές προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός συμμετοχής τους.

Μέχρι πρότινος η αδυναμία της αγοράς να παρουσιάσει συστηματικά μια ικανοποιητική εικόνα συναλλαγών στοίχιζε στην αποτίμηση των εισηγμένων: Η δυσκολία αποεπένδυσης σε μια ρηχή αγορά τιμωρείτο με έκπτωση στις τιμές και υστέρηση σε σχέση με άλλες ομοειδής εταιρίες του εξωτερικού.

Οι πρώτες 39 συνεδριάσεις του 2024 μας δίνουν κάποια καλά ενθαρρυντικά μηνύματα που δείχνουν σημαντική βελτίωση σε ένα από τα πιο επίπονα ζητήματα του ΧΑ. Η χρονιά τρέχει με 112,7 εκατ. ευρώ μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξημένες κατά 2% περίπου σε σχέση με το σύνολο του 2023.

Σε αντίστοιχες ημέρες συναλλαγών προκύπτει ωστόσο ότι το ΧΑ τρέχει με 8,4%, ενώ η διαφορά της κεφαλαιοποίησης στις πρώτες 39 συνεδριάσεις της χρονιάς είναι 34% σε μέσα επίπεδα (με την προσθήκη των νέων εισαγωγών). Και ναι μεν οι τράπεζες εξακολουθούν να κάνουν το 40% του συνόλου τζίρου και μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE-25 σχεδόν το 85% της ελληνικής αγοράς, η εμπορευσιμότητα ωστόσο παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση στο «κάτω ράφι» των αποτιμήσεων.

Σε αυτήν τη διαδρομή έχει ευνοηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα των τίτλων της μικρής κεφαλαιοποίησης: Η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση δεν εμφανίζει πλέον «ντροπιαστικά» νούμερα των 40 και 50 μετοχών, σε κάποιες εταιρίες το ενδιαφέρον έχει αυξήσει τους εμπλεκόμενους αποτέλεσμα και της ανόδου που έχει προηγηθεί από πέρυσι, ενώ παρουσιάζονται και φαινόμενα «ομαδοποίησης» της συναλλακτικής κίνησης σε γκρουπ εταιριών με ομοειδές επιχειρηματικό αντικείμενο. Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα των ΜΕΖΖ:

Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα των «Mezz»

Θα χρειαστεί να ανατρέξει κανείς στην 13η θέση για να βρει εταιρία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης: Η διάθεση μετοχών της Helleniq Energy πέρυσι το Δεκέμβριο έχει βελτιώσει θεαματικά τα συναλλακτικά δεδομένα της μετοχής με μέση ημερήσια κίνηση 539 χιλ. τεμαχίων, 320% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιαιτέρως υψηλή είναι η συναλλακτική δραστηριότητα και των Elvalhalcor (304 χιλ. μετοχές +107% και 30η θέση) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (321 χιλ. μετοχές +92% και θέση 34) η οποία επίσης προχώρησε σε διάθεση ποσοστού μετοχών σε επενδυτές μέσα στον Ιανουάριο. Σε όρους ποσοστών πολύ υψηλές συναλλαγές έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει διακινήσει το 10,5% του συνόλου των μετοχών της, η Ιντρακόμ (10,2% του μ.κ.), η ΕΧΑΕ (9,8%) και η Φουρλής (9,3%). Στις μικρότερες εταιρίες τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα βάσει διακίνησης μετοχικού ποσοστού εμφανίζουν η Q&R (+30,1%), η ΕΚΤΕΡ (18%) και η Unibios (9.3%).

Η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας βοηθάει στο να αναδειχθούν και άλλες ιδέες που λόγω ρευστότητας είχαν μείνει στα αζήτητα. Επίσης βοηθάει τις αναδιαρθρώσεις, ειδικά σε ξεχασμένες θέσεις που κάποτε είχαν ένα στόρι. Όπως και να έχει μια εμπορεύσιμη αγορά είναι πιο θελκτική σε μεγάλους επενδυτές και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ολοκληρώνονται χωρίς άγχος και πίεση δύσκολα εγχειρήματα διάθεσης μετοχών όπως αυτά της Εθνικής Τράπεζας, της Helleniq Energy, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και του Ελ. Βενιζέλος. Η υπόθεση «αποτελεσματική αγορά» περνάει σίγουρα μέσα από τη βελτίωση και την ενίσχυση της ρευστότητας των συναλλαγών και από ότι φαίνεται είμαστε σε καλό δρόμο.

Μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑ Ιαν. – Φεβ. (2023-2024)