Χρηματιστήριο Αθηνών: Ραντεβού με την ιστορία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ραντεβού με την ιστορία

Το ράλι των μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίστηκε για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη, την Παρασκευή, μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων.

Η τελευταία φορά που ο δείκτης κινήθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν στις 15 Απριλίου του 2010. Η σταθερή ανοδική πορεία του δείκτη για πέμπτη συνεχή χρονιά αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, την ενίσχυση της οικονομικής ισχύος και την αυξανόμενη αισιοδοξία για το μέλλον.

Η σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου αποτυπώνει την ισχυρότερη συγκυρία των τελευταίων 15 ετών και επιβεβαιώνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Κύριος μοχλός της ανόδου είναι ο τραπεζικός κλάδος - αναμενόμενα, καθώς το τραπεζικό σύστημα παραμένει κεντρικό στη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρόλα αυτά, η θετική τάση επεκτείνεται σε όλο το εύρος των κλάδων και των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές σταθεροποιούνται πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Η ευθυγράμμιση της ελληνικής αγοράς με τα ρεκόρ των διεθνών χρηματιστηρίων δεν είναι προϊόν στιγμιαίας αντίδρασης. Αντιθέτως, στηρίζεται σε θετικά μακροοικονομικά δεδομένα, ισχυρά εταιρικά θεμελιώδη, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Η προσέγγιση των 2.000 μονάδων δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο ή μια ευχή· πρόκειται για μια τιμή-ορόσημο που αντανακλά με μεγάλη ακρίβεια την πραγματική εικόνα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Και τα αποτελέσματα του εξαμήνου δεν θα αργήσουν να επιβεβαιώσουν αυτή την εκτίμηση.

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο αυτή την εβδομάδα, χάρη στα στοιχεία για τους δείκτες τιμών των καταναλωτών και των παραγωγών, τα οποία ενισχύουν τις προσδοκίες για τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος.

Η αισιοδοξία υποστηρίχθηκε και από τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου αλλά και από την προσωρινή χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Εν προκειμένω οι αγορές αποτίμησαν την πιθανότητα ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει μειώνοντας τον κίνδυνο ύφεσης -αν και μπορεί να χρειαστεί ακόμη μια πιο οριστική εμπορική συμφωνία για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη τους επόμενους μήνες.

Το ενδιαφέρον σταδιακά στρέφεται προς τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων καθώς 114 εισηγμένες στις ΗΠΑ θα δημοσιεύουν μεγέθη β’ τριμήνου με βασική εστίαση της επενδυτικής κοινότητας τον τεχνολογικό κλάδο.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται οι Verizon (21/07), Coca Cola, General Motors, Philip Morris (22/07), AT&T, CME Group, Google, IBM, Tesla (23/07), Intel, Blackstone (24/07).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών οι οποίες δημιουργούν κορεσμό στην άνοδο πολλών μετοχών που ως τώρα είχαν τον πρώτο λόγο στην άνοδο της αγοράς.

Ιστορικά, η συμπεριφορά του δείκτη σε κρίσιμες τεχνικές ζώνες —είτε πρόκειται για αντιστάσεις είτε για στηρίξεις— έχει εμφανίσει μοτίβο διάσπασης δύο φάσεων.

Δηλαδή, μετά την αρχική προσέγγιση και την εκδήλωση πίεσης προσφοράς, ακολουθεί μια φάση αποφόρτισης στους ταλαντωτές πριν επιχειρηθεί μια πιο πειστική διάσπαση.

Επομένως, το τεχνικό ορόσημο με έντονη ψυχολογική βαρύτητα των 2000 μονάδων πιθανόν να δοκιμαστεί αρχικά για το μέγεθος της προσφοράς που θα βγει και σε δεύτερο χρόνο να επιχειρηθεί κάποια υπέρβαση.

Από διαγραμματικής άποψης, όλοι οι σημαντικοί κινητοί μέσοι όροι (20, 50 και 200 ημερών) διατηρούν ανοδική κλίση, ενισχύοντας τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Ο MACD παραμένει σε θετική περιοχή και με ανοδική απόκλιση, επιβεβαιώνοντας την τάση. Η επόμενη τεχνική ζώνη αντίστασης προσδιορίζεται στην περιοχή των 2.050–2.060 μονάδων, ωστόσο η αξιοπιστία της είναι μειωμένη, καθώς προέρχεται από ιστορικά δεδομένα του 2010, τα οποία ενδέχεται να έχουν περιορισμένη τεχνική συνάφεια με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς.