Μόνο ένα γεγονός με χαρακτηριστικά γεωπολιτικού ρίσκου και παγκόσμιο επιδραστικό αντίκτυπο ήταν ικανό να ανακόψει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα υψηλά 15 ετών.
Το σερί των έξι ανοδικών συνεδριάσεων διακόπηκε την Πέμπτη από την κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή και καθώς η εγχώρια αγορά δεν είχε κάποιο αντίβαρο νέων ή αύξηση της συσχέτισης με τον διεθνή παράγοντα ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη.
Είναι σαφές πλέον ότι τα αντανακλαστικά των επενδυτών γίνονται πιο ευαίσθητα και η μεταβλητότητα θα επιστρέψει μετά από δύο μήνες ανακωχής και αποτελεσματικής τιμολόγησης της κερδοφορίας και των επιχειρηματικών συμφωνιών στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα η πορεία προς την εκπνοή της προθεσμίας για την συμφωνία των εμπορικών συναλλαγών ΕΕ και ΗΠΑ (09/07) βάζει ένα ακόμα παράγοντα στρες στις αγορές.
Σε αυτό το μοτίβο αυξημένης συσχέτισης φαίνεται ότι θα κινηθεί η αγορά δεδομένης της έλλειψης βραχυπρόθεσμων καταλυτών ως το τέλος του μήνα. Επί του παρόντος πάντως η διένεξη Ισραήλ-Ιράν βρίσκεται στο προσκήνιο με σημείο αναφοράς των αγορών, τις διακυμάνσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού».
Το Ιράν μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό μέγεθος πετρελαιοπαραγωγού, ωστόσο η γεωπολιτική θέση του είναι αυτή που επηρεάζει την μεταβολή της τιμής του αργού πετρελαίου.
Το 4,8% της παγκόσμιας παραγωγής ή 4,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως παράγονται από το Ιράν. Στην μεγάλη εικόνα όμως το 31% της παγκόσμιας παραγωγής έρχεται από την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου εκ των οποίων το 20% διακινείται με πλοία από τα στενά του Ορμούζ και το υπόλοιπο 11% από αγωγούς.
Στο στενότερο σημείο τους, τα στενά έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα). Στην μία πλευρά των στενών είναι το Ομάν και στην άλλη άκρη το Ιράν.
Ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός αυτού του περάσματος θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα αφού οι απώλειες τέτοιων ποσοτήτων από τις αγορές -και με δεδομένο τον μερικό αποκλεισμό της Ρωσίας από την προσφορά- θα σήμαινε μετατόπιση του σημείου ισορροπίας σημαντικά υψηλότερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και την στάση των κεντρικών τραπεζών.
Τα υπόλοιπα σενάρια περί επιθέσεων σε βάθος χρόνου είναι σχετικά διαχειρίσιμα, στο παρελθόν τουλάχιστον η επίδραση τέτοιων γεγονότων είχε βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις αγορές.
Επομένως, αν τελικώς η κατάσταση εκτονωθεί με κάποια αντίποινα που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα η παρούσα συγκυρία ενδεχομένως να δημιουργεί ευκαιρίες εισόδου στην αγορά τόσο για βραχυπρόθεσμους όσο και για μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Τεχνικά, υπάρχουν νέα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν σε διαγραμματικές εξελίξεις μεγαλύτερου βεληνεκούς μετά την πτωτική κίνηση της Παρασκευής.
Αν και το καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα (1.845 – 1.830) της Παρασκευής είναι προπομπός έναρξης πτωτικής κίνησης, η λύση της συσσώρευσης πτωτικά δεν έχει επιβεβαιωθεί τεχνικά.
Υπάρχει ακόμα μια μικρή απόσταση ασφαλείας για τον Γενικό Δείκτη που ορίζεται από το κλείσιμο της 23ης Μαΐου στις 1.802 μονάδες.
Σε αυτό το σημείο η αντοχή των ανοδικών σημάτων κάμπτεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για άνοιγμα του καθοδικού βηματισμού προς τις 1.745 και εν συνεχεία τις 1.720 μονάδες.
Στον αντίποδα η άμεση προτεραιότητα των αγοραστών είναι η κάλυψη του καθοδικού κενού ακυρώνοντας το ασθενές σήμα πώλησης που διατηρείται σε ισχύ από το τέλος Μάιου.
Οι ταλαντωτές ακόμα δεν έχουν εισέλθει σε ζώνες υποτιμήσεων ενώ στα εβδομαδιαία διαγράμματα υπάρχει πολύ μέλλον σε ότι αφορά την αποφόρτιση τους από τις ακραίες υπερτιμήσεις.
Οι πιθανότητες πλέον για το βραχυπρόθεσμο μέλλον έχουν γύρει υπέρ των πωλητών οι οποίοι σε μία συνεδρίαση ακύρωσαν άνοδο διάρκειας έξι ημερών.
Χωρίς το υπόλοιπο μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Prodea (€0,235) την Δευτέρα (16/06), την Τρίτη (17/06) θα είναι κομμένη από το μέρισμα χρήσης η μετοχή της Γεν. Εμπορίου & Βιομηχανίας (€0,075), την Πέμπτη (18/06) κόβει το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης η Trade Estates (€0,05) ενώ την ίδια ημέρα θα διαπραγματεύεται χωρίς το τακτικό μέρισμα χρήσης η Fais Συμμετοχών (€0,044).
Την Τετάρτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 8 εκατ. νέες μετοχές της Ideal Holdings που προέκυψαν από την ΑΜΚ με δημόσια προσφορά.
Tην ερχόμενη Παρασκευή εκτός από το κλείσιμο της σειράς παραγώγων του Ιουνίου σε δείκτες, μετοχές και δικαιώματα θα έχουμε το τακτικό rebalancing του FTSE Russell με την προσθήκη της Alter Ego στο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στο κλείσιμο της ίδιας συνεδρίασης θα γίνει και η αναδιάρθρωση στον «ελληνικό» FTSE-25. Η Ελλάκτωρ αποχωρεί από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και εισέρχεται η Τράπεζα Κύπρου.
Στο εξωτερικό τέλος εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ξεχωρίζουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για την νομισματική πολιτική των χωρών τους. Διαδοχικά συνεδριάζουν η Τράπεζα της Ιαπωνίας (17/06), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (18/06) και η Κεντρική τράπεζα της Μ. Βρετανίας (19/06).