Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το σερί με οριακές εκροές τον Απρίλιο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το σερί με οριακές εκροές τον Απρίλιο

Το τρίμηνο σερί των εισροών από τους ξένους επενδυτές έσπασε τον Απρίλιο με οριακές εκροές 12,24 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά στο τετράμηνο οι ξένοι παραμένουν ισχυρά καθαροί αγοραστές με εισροές 340,7 εκατ. ευρώ οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από τις εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίες τρέχουν τη χρονιά ως το τέλος Απριλίου με εισροές 439 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι εταιρίες του FTSE-25 είχαν εκροές μόλις 6,8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο με το κύριο μέρος τους να προέρχεται από Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Παρά την οριακή σχετικά διαφορά του Απριλίου στο κλείσιμο του μήνα (+0,77%) η μεταβλητότητα ήταν έντονη σε ένα μήνα πλούσιο σε γεγονότα. Η μεταβλητότητα έφερε και αύξηση της δραστηριότητας: Συναλλακτικά ο Απρίλιος ήταν ένας πολύ δυνατός μήνας με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 199,1 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 48%. Πέρα από την υποκείμενη αγορά, ισχυρή αύξηση καταγράφηκε και στην αγορά των παραγώγων καθώς πραγματοποιήθηκαν 1.003.383 συμβόλαια μέγεθος ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε μήνα που δεν έχει τριμηνιαία λήξη εμφανίζοντας αύξηση 76%. Στο τετράμηνο η αγορά παραγώγων παρουσιάζει αύξηση 21% ενώ η σποτ αγορά εμφανίζει άνοδο 25% σε σχέση με το 2024. 

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε στο 68,07% που είναι και η υψηλότερη καταγραφή της συμμετοχής τους από το Μάρτιο του 2020 (68,2%). Τα καλά νέα είναι ότι παρά τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης στις συναλλαγές του μήνα από τους ξένους κωδικούς (55,9%) η συμμετοχή αυξήθηκε ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2021 τους 32.000 ενεργούς κωδικούς.

Συγκεκριμένα στις 20 συνεδριάσεις του Απριλίου δραστηριοποιήθηκαν 31.163 ημεδαποί κωδικοί και 1.055 κωδικοί από το εξωτερικό ενώ οι μερίδες με υπόλοιπα έστω και μία μετοχή παραμένουν σταθερά κάτω από τις μισές σε σύνολο 985.236 μερίδων. 

Η άντληση κεφαλαίων δεν παρουσίασε κάποια αξιοσημείωτη δραστηριότητα τον Απρίλιο καθώς οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ομαλές για την προσέλκυση επενδυτών.

Στο τετράμηνο καταγράφονται κεφαλαιακές δράσεις 389,2 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το 2024. Αν και η χρονιά τρέχει μέχρι και χθες με 187,6 εκατ. ευρώ μέσες ημερήσιες συναλλαγές, οι πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου δείχνουν κόπωση στη δυναμική με τους μέσους όρους συναλλαγών στα 140,7 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά ο Μάιος είναι μήνας που παραδοσιακά ανεβάζει στροφές προς το τέλος όχι τόσο επειδή οι επενδυτές υλοποιούν την προτροπή «να πουλήσουν και να φύγουν» αλλά επειδή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI. Παράλληλα το ΧΑ βρίσκεται ήδη στον προθάλαμο των ανεπτυγμένων αγορών με την ετυμηγορία του MSCI να αναμένεται στο τέλος Ιουνίου. Κρατάμε ωστόσο την αύξηση των ενεργών κωδικών, την απόδοση άνω του 17% από την αρχή τους έτους για το δείκτη αναφοράς και τη σοβαρή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, παρακαταθήκες που μπορεί βελτιώσουν τη δυναμική στο υπόλοιπο της χρονιάς καθώς οι εσωτερικοί καταλύτες (κερδοφορία εταιριών, μάκρο) παραμένουν ευνοϊκοί.