Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμικό «come back» πάνω από τις 1.420 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμικό «come back» πάνω από τις 1.420 μονάδες

Επιστροφή των αγοραστών κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με διαθέσεις σχετικού «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων σε σημαντικό αριθμό τίτλων, με αποτέλεσμα και ο Φεβρουάριος (τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας) να ολοκληρωθεί με σημαντικά κέρδη για δείκτες και επιμέρους μετοχές, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας το βραχύβιο του χαρακτήρα στις διορθωτικές συνεδριάσεις και το μάζεμα της προσφοράς στα χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1.424,79 μονάδες και έκλεισε στις 1.424,77 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,21%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 191,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 4,19%.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης και το rebalancing που έλαβε χώρα κατά τις τελικές δημοπρασίες, λόγω αλλαγών σταθμίσεων στον MSCI. Υπενθυμίζεται ότι αλλαγές δεν ανακοινώθηκαν στον MSCI Standard Greece (τον απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo), ωστόσο, αποφασίστηκε η ένταξη της Intrakat (+1,85%) και της Intralot (+7,02%) στον Small Cap.

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχίζει την εικόνα συσσώρευσης και προς το παρόν, ο γενικός δείκτης να μην διεκδικεί νέα υψηλά 13 ετών, όμως πρέπει να επισημανθεί ότι οι όποιες συνεδριάσεις διόρθωσης έλαβαν χώρα μέχρι τώρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν έθεσαν θέμα αλλαγής του θετικού momentum της αγοράς. Από την άλλη, με την επενδυτική κοινότητα να έχει αποφασίσει τη στάση αναμονής, περιμένοντας τις λεπτομέρειες από το επικείμενο placement της Πειραιώς, επόμενο είναι το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών να έχει περιοριστεί στις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «η χθεσινή αντίδραση των βασικών δεικτών του Χ.Α. από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά επιβεβαίωσε, για πολλοστή φορά, ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και μένει να φανεί τι πρωτοβουλίες θα αναπτύξουν, μόλις ολοκληρωθεί και η ‘εκκρεμότητα’ του placement της Πειραιώς».

Σχετικά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου της προσπάθειας αντίδρασης ηγήθηκαν τίτλοι εταιρειών που είχαν πιεστεί σημαντικά, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, για ελληνικά assets, με όλο και ψηλότερες τιμές - στόχους.

Η μετοχή του ΟΤΕ έχει σημαντικό περιθώριο ανόδου, αν συνυπολογιστεί και το προς διανομή μέρισμα, σύμφωνα με τη νέα τιμή - στόχο που δίνει η Citi στα 23 ευρώ ανά μετοχή, από 21 ευρώ ανά μετοχή προγενέστερα, με σύσταση «αγορά». Στο πιο θετικό σενάριο της Citi, η τιμή - στόχος αυξάνεται στα 26 ευρώ ανά μετοχή και στο χειρότερο σενάριό της, στα 15 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Πειραιώς (+5,22%), Aegean Airlines (+2,61%), HelleniQ Energy (+3,83%), Cenergy (+2,86%), ΕΛΧΑ (+4,63%), ΟΤΕ (+3,25%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρ (-1,29%), ΕΥΔΑΠ (-1,25%) και Σαράντη (-2,13%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Intralot (+7,02%), Entersoft (+5,43% και νέο ιστορικό υψηλό), Frigoglass (+4,37%) και Δρομέας (+3,36%).