Χρηματιστήριο Αθηνών: Aπώλειες 0,67% - «Κράτησε» τις 1.350 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aπώλειες 0,67% - «Κράτησε» τις 1.350 μονάδες

Ελεγχόμενα πτωτικές τάσεις, με αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, είναι η τελική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά από τρεις ημέρες ανόδου και τα χθεσινά υψηλά δεκαετίας και εν μέσω μπαράζ ειδήσεων που θα κληθούν να αξιολογήσουν οι ενεργοί επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.363,78 (+0,13%) και 1.344,94 μονάδων (-1,26%) και έκλεισε στις 1.352,86 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,67%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε έφτασε στα 105,5 εκατ., από τα οποία τα 27,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Εύλογη χαρακτηρίζουν τη σημερινή, απόλυτα ελεγχόμενη, διόρθωση οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας τα σημαντικά κέρδη που είχαν προηγηθεί, αλλά και την πιθανότητα ρευστοποιήσεων για αύξηση της ρευστότητας των traders, που θα σπεύσουν να εγγραφούν στη δημόσια προσφορά του Δ.Α.Α.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και χαμηλότερα των 1.350 μονάδων, ήλθε να επιβεβαιώσει το ανοδικό momentum στο οποίο βρίσκεται η εγχώρια αγορά, εν μέσω παρουσιάσεων των εισηγμένων στο εξωτερικό, διαρκών αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, προετοιμασία για placement και νέες εισαγωγές στο Χ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων ετών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η οποία λήγει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου με το εύρος της τιμής διάθεσης να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η εγχώρια αγορά διαθέτει «εφεδρείες», αλλά και «ενδιαφερόμενες δυνάμεις» που δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν να χαλάσει το επενδυτικό κλίμα, ωθώντας αρκετούς τίτλους σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά.

Από την άλλη, αξίζει αναφοράς ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το roadshow που διοργανώνουν στη Νέα Υόρκη η JP Morgan με την ΕΧΑΕ, με τη συμμετοχή 24 εισηγμένων, τις τράπεζες να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ζητούμενο το εάν και πότε θα ενεργοποιηθούν εισροές σε συγκεκριμένες εταιρείες που συμμετέχουν στο επενδυτικό συνέδριο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 ραντεβού μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και διαχειριστών κορυφαίων διεθνών funds.

Στην εγχώρια επικαιρότητα, ο Μυτιληναίος ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ EBIDTA για το 2023 (€1.014 εκατ., έναντι €823 εκατ. το 2022) με αύξηση 34% στα καθαρά του κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, στα 623,3 εκατ. ευρώ, έναντι 466 εκατ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 4,50 ευρώ, έναντι 3,41 ευρώ το 2022. Το προτεινόμενο μέρισμα στα 1,5 ευρώ.

Από την άλλη, προβάδισμα στη μάχη για τη σύμβαση παραχώρησης του μεγάλου τμήματος του ΒΟΑΚ αποκτά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία υπέβαλε την καλύτερη οικονομική προσφορά.

Εν τω μεταξύ, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  Το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τις μετοχές των ΜΕΖΖ να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν οι Aegean Airlines (+0,17%), Motor Oil (+0,46% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο) και Autohellas (+0,29%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΔΕΗ (-2%), ΟΤΕ (-2,63%) και Quest (-2,20%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Frigoglass (+9,88%), Παϊρη (+8,49%), Δρομέα (+4,59%) και Intralot (+4,10%).