Απώλειες 0,33% εν αναμονή Fed και ΕΚΤ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες 0,33% εν αναμονή Fed και ΕΚΤ

Συνεδρίαση φτωχή σε ενδιαφέρον και αξία συναλλαγών, αυτή που ολοκληρώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο και η οποία χαρακτηρίστηκε από τις επιλεκτικές πρωτοβουλίες των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, από τις λίγες βοήθειες που έδωσαν τα μη τραπεζικά blue chips στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και από το ακόμα πιο επιλεκτικό ενδιαφέρον, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τους περισσότερους τίτλους να παραμένουν με απογοητευτικές συναλλαγές.

Όπως φαίνεται, η αγορά κάνει προσπάθεια να κλείσει θετικά το έτος, κάτι που έως τώρα το καταφέρνει, σε μια συγκυρία όπου προηγήθηκαν εξαιρετικά μεγάλοι κλυδωνισμοί και ισχυρές προκλήσεις στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί τον κύριο καταλύτη για το γύρισμα της αγοράς, έστω και αν παρουσιάζει κάποια κόπωση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ κατά διαστήματα βγαίνουν στο προσκήνιο και μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας.

Ασφαλώς οι σημαντικές ημερομηνίες της εβδομάδας που ξεκίνησε είναι η Τετάρτη 14 και η Πέμπτη 15/12,, όπου και αναμένονται οι ανακοινώσεις των Fed και ECB, για την επιτοκιακή τους πολιτική. Θα έχει προηγηθεί, την Τρίτη, η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές, «οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, αναφορικά με τον καθορισμό των βασικών επιτοκίων, ενδεχομένως να έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό,  όμως αυτό που πραγματικά θα επηρεάσει τις αγορές είναι οι συνεντεύξεις που θα δοθούν και τι θα ειπωθεί από τους κεντρικούς τραπεζίτες, σχετικά με τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, σε σχέση πάντα με την ανάπτυξη».

Πριν από τις κεντρικές τράπεζες, προηγείται την Τρίτη η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας, όσον αφορά το εσωτερικό ενδιαφέρον και όχι μόνον, η παρουσίαση της νέας οργανωτικής δομής της Μυτιληναίος, την Τετάρτη, με την μετοχή να έρχεται από συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το triple witching Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια μέρα, στις τελικές δημοπρασίες της συνεδρίασης, θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με κυριότερη αλλαγή την αντικατάσταση του ΑΔΜΗΕ από την Autohellas, στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην ελληνική βουλή ο προϋπολογισμός του 2023.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «παραμένει ζητούμενο η έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο γενικός δείκτης για να βγει στο επόμενο ‘ξέφωτο’, που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες. Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά, όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης του Χ.Α., όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 900 - 890 μονάδες. Ξεκίνησε μία γεμάτη εβδομάδα για τους επενδυτές και τους παρατηρητές των FED και EKT. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα είναι στο επίκεντρο. Οι εισηγμένες εταιρείες θα ολοκληρώσουν τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων, ενώ την Παρασκευή υπάρχει τριπλή λήξη παραγώγων και αναδιάρθρωση δεικτών FTSE στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Σημειώνουμε την παρουσίαση της Μυτιληναίος την Τετάρτη και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2023 την Παρασκευή, που επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο».

«Στις αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωσή μας η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα, που όταν συμβεί θα δούμε σημαντικές εισροές στην αγορά», όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Ο ΓΔΧΑ κινείται εντός 30 μονάδων για περισσότερο από 2 εβδομάδες, ενώ η οποιαδήποτε εκτόνωση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, εν όψει της λήξης των παραγώγων, αλλά και του διεθνούς κλίματος», σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

«Η Ελλάδα θα είναι από τις λίγες οικονομίες στην ευρωζώνη που θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τη Deutsche Bank, αν και προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι πιο ρηχή για το σύνολο της ζώνης του ευρώ το νέο έτος (-0,6%).

Η Deutsche Bank τοποθετεί στο 6,4% την ανάπτυξη την Ελλάδας φέτος και εκτιμά ότι θα σημειώσει σημαντική επιβράδυνση στο 0,3% το 2023 και ανάκαμψη στο 1,4% το 2024.

Την προσήλωση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και μετά τις εκλογές, θέτει ως προϋπόθεση η Scope Ratings, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο για την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα.

Η Pantelakis Securities διατηρεί την «overweight» στάση και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Δίνει τιμή - στόχο τα 2,25 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 5,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 1,45 ευρώ για την Eurobank και τα 1,4 ευρώ για την Alpha Bank.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 623,36 (-0,86%) και 633,41 μονάδων (+0,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 630,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Μεταξύ 917,05 (+0,12%) και 911,75 μονάδων (-0,46%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 912,94 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,33%.

Ο τζίρος στα 38,5 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΤΕ (+0,22%), ΠΕΙΡ (+3,01%), ΕΛΧΑ (+0,24%), ΜΟΗ (+0,49%), ΜΥΤΙΛ (+0,21%) και ΟΤΕ (+0,27%). Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,64%), ΑΡΙΑΓ (-1,16%), ΕΕΕ (-1,26%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,27%), ΑΥΔΑΠ (-1,01%), ΚΟΥΕΣ (-1,96%), ΜΠΕΛΑ (-1,85%), ΣΑΡ (-2,84%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,47%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΓΚΜΕΖΖ (+7,42%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,66%), ΣΑΤΟΚ (+6,25%), ΜΙΓ (+9,90%), ΦΡΛΚ (+4,15%), ΙΝΛΟΤ (+6%) και ΜΟΝΤΑ (+5,62%).

Στο -29,78% η ΑΤΤ, μετά την ανακοίνωση των όρων της επερχόμενης Α.Μ.Κ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, παρά ταύτα 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΛΑΒΙΔ) της Lavipharm, συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 14/12/2022.