Αλλάζει πίστα το ταμπλό

Αλλάζει πίστα το ταμπλό

Η τελευταία εβδομάδα του σημαντικού Νοεμβρίου, ξεκίνησε με αποκόμιση κερδών από τα υψηλά των 921,3 μονάδων. Η προηγούμενη εβδομάδα κατοχύρωσε σε κλείσιμο το επίπεδο των 900-903 μονάδων, γεγονός που προσδίδει χαρακτηριστικά «αλλαγής πίστας» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Νοέμβριος είναι σημαντικός, γιατί αφενός κλείνουν τα βιβλία τους οι διαχειριστές  αφετέρου την τελευταία ημέρα, πραγματοποιείται η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Standard Greece με την τυπική είσοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον εν λόγω δείκτη.

Όσον αφορά την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται από το  Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο  στην έδρα της  Morgan Stanley στο Λονδίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα με την παρουσία 28 εισηγμένων (και η Ιντραλότ της επιτήρησης! ) και με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η χθεσινή πτωτική διάθεση της αγοράς, ακολούθησε τις επενδυτικές ανησυχίες και στην Ευρώπη, προερχόμενες κυρίως από την Κίνα με τη λογική του zero covid, μια πιθανή υποχώρηση του αναπτυξιακού της αφηγήματος και τις έντονες αντιδράσεις, γεγονός σπάνιο εκεί, μεγάλου μέρους του πληθυσμού για τις περιοριστικές κυβερνητικές πρακτικές. Εντός της εβδομάδας, αναμένονται η έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και ο δείκτης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

H θετική αυτονόμηση σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια αποτυπώνεται διαγραμματικά στους μεγάλους δείκτες αλλά δεν παύει η αγορά μας να υπολείπεται σε σύγκριση με το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων δημιουργώντας ελπίδες για ένα year end rally που θα αποδώσει με μεγαλύτερη αξιοπιστία τα πραγματικά δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι περισσότεροι διεθνείς και εγχώριοι Οίκοι διαβλέπουν θετικές προοπτικές για τον Τραπεζικό κλάδο θεωρώντας χαμηλές τις αποτιμήσεις τους και ανεβάζοντας τις τιμές στόχους σε όλες τις συστημικές τράπεζες.

Αυτή η προοπτική επιρρωνύεται και από το γεγονός ότι στην τελευταία ανοδική κίνηση από τα χαμηλά των 788 μονάδων, ο κλάδος πρωταγωνίστησε σε δυναμική, καταγράφοντας σε επίπεδο κλαδικού δείκτη, κέρδη πάνω από 30% το τελευταίο δίμηνο, ρυμουλκώντας τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους σε υψηλότερα επίπεδα.


Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε το επόμενο διάστημα και οδεύοντας προς το τέλος του έτους, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε εκτός από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 2022, πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και τα χρήματα που αναμένονται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, η δεύτερη δόση του οποίου ύψους 3,56 δις, ήδη εγκρίθηκε για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι αληθές ότι οι αναλυτές διαβλέπουν χαμηλότερους ρυθμούς Ανάπτυξης και στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα για το 2023, αλλά οι αγορές εμπεριέχουν συγκριτικά χαρακτηριστικά και σ' αυτόν τον τομέα, παρά το γεγονός ότι το discount σε σχέση με τις ξένες αγορές έχει μειωθεί, ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/BV των ελληνικών εισηγμένων διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Με τα προσδοκώμενα κέρδη του 2023 (λαμβάνοντας υπόψη διψήφια μείωση της κερδοφορίας για τις ελληνικές εισηγμένες) ο δείκτης P/E του Γενικού δείκτη βρίσκεται στο 7,5, έναντι 11,3 των αναδυόμενων και 11,8 του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Με αυτά τα δεδομένα, η διαγραμματική απεικόνιση των δυο μεγάλων δεικτών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι επιβεβλημένη:


ΓΔ- ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο Γενικός δείκτης, διορθώνει προς το σημαντικό επίπεδο -και ψυχολογικό- των 900 μονάδων, που εάν και εφόσον διατρηθεί καθοδικά, επόμενος στόχος είναι η σημαντική στήριξη των 800 μονάδων. Ηδη ο ταλαντωτής Rsi 14 βρίσκεται στις 62 μονάδες, αποθερμαίνοντας την κίνηση. Σε ενδεχόμενο επιτυχημένου retest των 900 μονάδων, η αντίδραση θα αποκτήσει καινούργια δυναμική, με επόμενο στόχο τις 950 μονάδες, διαμέσου του προσωρινού εμποδίου των 930 μονάδων. Ο κινητός μέσος των 50 ημερών, πλησιάζει τον αντίστοιχο των 200 ημερών, διαγραμματικό σημαντικό γεγονός, καθώς από τον Απρίλιο, βρίσκεται κάτω από αυτόν (death cross).


FTSE – ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οδηγείται κατά τη διόρθωση στην πολύ σημαντική στήριξη των 2170 μονάδων, ψάχνοντας το retest και ενδεχόμενη αντίδραση από αυτό το επίπεδο, θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική σε όλη την αγορά με επόμενο στόχο τις 2320 μονάδες.  Και εδώ, ο ταλαντωτής RSI 14 στις 62 μονάδες. Τελευταίο προπύργιο της ανοδικής οι 2135- 2140 μονάδες.