Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει κυριολεκτικά στο χωράφι, με την Eden Library

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει κυριολεκτικά στο χωράφι, με την Eden Library

Με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και τα πραγματικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα, η Eden Library πρωτοπορεί και αποτελεί την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό αγροδιατροφής και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέποντας την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και μηχανικής μάθησης (Machine Learning) για την επίλυση προβλημάτων αγρού, όπως ανίχνευση παρασίτων, απομάκρυνση ζιζανίων, κατηγοριοποίηση, και πρόβλεψη παραγωγής.

Προσφέρει, έτσι, μία καινοτόμο λύση στην ανάγκη για ποιοτικά δεδομένα εικόνας που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών υπολογιστικής όρασης (computer vision) για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ήδη, πάνω από 7.000 δεδομένα εικόνας είναι διαθέσιμα που αφορούν φυτά και καλλιέργειες με ποικιλία χαρακτηριστικών/συμπτωμάτων (υγιή, προσβεβλημένα από ζιζάνια ή παράσιτα, τροφοπενίες).

Για την πρωτοποριακή πλατφόρμα της Eden Library, που ήταν ανάμεσα στους 10 νικητές του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης με εφαρμογή στον αγρό, το Liberal.gr μίλησε με τον επικεφαλής της ομάδας Eden Library και CEO της εταιρείας κ. Νικόλαο Μυλωνά.

Artificial Intelligence και Machine Learning, Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, ένας συνδυασμός που κλείνει μέσα του δύο σημαντικά κομμάτια της τρέχουσας τεχνολογίας με εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα της αγροδιατροφής.

Πώς φθάσατε  στην αρχική ιδέα και τι συνέβαλλε στην υλοποίηση του project;  

Η ιδέα της Eden Library «γεννήθηκε» μέσα  από το εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών με αφορμή το κενό που παρατηρήσαμε στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην γεωργία. Πιο συγκεκριμένα, την έλλειψη αντιπροσωπευτικών δεδομένων που αφορούν καλλιέργειες και μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση εργασιών, όπως ο ψεκασμός και η ζιζανιοκτονία. 

Η αφοσίωση της ομάδας να προσφέρει προσαρμοσμένες λύσεις στον αγροτικό τομέα, αλλά και η εμπειρία μας σε ευρωπαϊκά έργα R&D, συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση του project.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε και που βρήκατε στήριξη; Εν τέλει η καινοτομία στην χώρα μας αξίζει της προσοχής των νέων επιστημόνων και υπό ποιες προϋποθέσεις; 

Δυσκολίες υπάρχουν σε πολλά επίπεδα, όπως η διαθεσιμότητα πόρων, η γραφειοκρατία, αλλά και έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος και εκπαίδευσης σε ζητήματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Παρόλα αυτά, υπήρξαν άνθρωποι εντός του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και έμπειρα στελέχη οργανισμών, όπως του NBG Business Seeds, που μας υποστηρίζουν σε οργανωτικά ζητήματα, αλλά και δράσεις δικτύωσης. Αναμφίβολα, οι κατευθύνσεις μέσα από το  NBG Business Seeds αποτέλεσαν πολύτιμο εργαλείο για να διαχειριστούμε την μετάβασή μας από ερευνητική ομάδα πανεπιστημίου, σε εταιρεία με σαφή επιχειρηματικό προσανατολισμό.

Επίσης, η καινοτομία θα πρέπει να είναι βασική επιδίωξη για όσους ασχολούνται με την επιστήμη, μιας και το επίπεδο παραγόμενης γνώσης σε αρκετές πανεπιστημιακές ομάδες είναι αρκετά ανταγωνιστικό. Το περιβάλλον και η κουλτούρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας αρχίζει να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι το “timing” ευνοεί πρωτοβουλίες καινοτομίας.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη σας, ποιους αφορά και πώς συμβάλλει στην καθημερινότητα; 

Η Eden Library είναι μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, που αφορούν δεκάδες καλλιέργειες, ζιζάνια, ασθένειες, εντομολογικές προσβολές κλπ. Στόχος της Eden Library είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και στα πραγματικά προβλήματα στον αγρό. Ερχόμαστε σε επαφή με εταιρίες αγροτεχνολογίας, γεωπόνους, αλλά και παραγωγούς για να προσαρμόσουμε την λύση Τεχνητής Νοημοσύνης και Υπολογιστικής Όρασης σε προβλήματα καταμέτρησης, ελέγχου και επισκόπησης καλλιέργειας, αντικαθιστώντας πρακτικά το ανθρώπινο μάτι σε επαναλαμβανόμενες και επίπονες εργασίες. Η εκτίμηση της σοδειάς και η ταυτοποίηση ασθενειών είναι σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει ο παραγωγός μέσα από την λύση που προσφέρουμε.

Τι βήματα έχουν γίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο, ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και αν υπάρχει εμπορική εφαρμογή ή πότε θα είστε έτοιμοι για αυτήν

Η Eden Library σαν προϊόν ανήκει στην εταιρεία EDENCORE Technologies που συστήσαμε, ως spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η λύση μας μεταφράζει τα δεδομένα που συλλέγουν οι κάμερες στο χωράφι σε ουσιαστική πληροφορία για την κατάσταση της καλλιέργειας, βοηθώντας τον παραγωγό να λάβει έγκαιρα και εύκολα αποφάσεις. Έχουμε εμπορικά έτοιμη την βιβλιοθήκη δεδομένων, όπου εταιρίες τεχνολογίας και η βιομηχανία αγοράζουν πλούσια δεδομένα που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ρομποτικής και αυτοματισμών. Παράλληλα, δοκιμάζουμε στον αγρό μια πρωτότυπη κάμερα και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα εφαρμόζει αυτόνομο έλεγχο ευρωστίας σε καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

*Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15.00.