Οι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου αδειάζουν - Οι επιστήμονες βρήκαν την αιτία
Unsplash
Unsplash

Οι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου αδειάζουν - Οι επιστήμονες βρήκαν την αιτία

Περισσότερες από τις μισές από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο έχουν χάσει σημαντικές ποσότητες νερού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αναφέρει μια νέα μελέτη, η οποία επιρρίπτει την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή.

Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στη λεκάνη μιας λίμνης που στεγνώνει, αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Αν και οι λίμνες καλύπτουν μόνο το 3% περίπου του πλανήτη, συγκρατούν σχεδόν το 90% του υγρού επιφανειακού γλυκού νερού και αποτελούν βασικές πηγές πόσιμου νερού, άρδευσης και ενέργειας, ενώ παρέχουν ζωτικά ενδιαιτήματα για ζώα και φυτά. Όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η στάθμη των υδάτων των λιμνών αυξομειώνεται ως απόκριση στις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων, αλλά επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες ενέργειες.

Σε όλο τον κόσμο, οι σημαντικότερες λίμνες παρουσιάζουν απότομη μείωση. Η λίμνη Μιντ του ποταμού Κολοράντο στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ έχει υποχωρήσει δραματικά εν μέσω μιας μεγάλης ξηρασίας και δεκαετιών υπερβολικής χρήσης. Η Κασπία Θάλασσα, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη, το μεγαλύτερο εσωτερικό υδάτινο σώμα του κόσμου, έχει από καιρό μειωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής και της χρήσης νερού.

Η συρρίκνωση πολλών λιμνών έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, αλλά η έκταση της αλλαγής - και οι λόγοι που την προκαλούν - έχουν εξεταστεί λιγότερο διεξοδικά, δήλωσε ο Φανγκφανγκ Γιάο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτης ερευνητής στο Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder.

Η Κασπία Θάλασσα αδειάζει 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις σχεδόν 2.000 από τις μεγαλύτερες λίμνες και ταμιευτήρες του κόσμου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 95% της συνολικής αποθήκευσης νερού στις λίμνες της Γης.

Εξετάζοντας περισσότερες από 250.000 δορυφορικές εικόνες που εκτείνονται από το 1992 έως το 2020, μαζί με κλιματικά μοντέλα, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν την ιστορία των λιμνών που πηγαίνει δεκαετίες πίσω. «Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά», δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Διαπίστωσαν ότι το 53% των λιμνών και των ταμιευτήρων είχαν χάσει σημαντικές ποσότητες νερού, με καθαρή μείωση περίπου 22 δισ. μετρικών τόνων ετησίως - ποσότητα που οι συντάκτες της έκθεσης συνέκριναν με τον όγκο 17 λιμνών Meads.

Περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής απώλειας του όγκου νερού στις φυσικές λίμνες μπορεί να αποδοθεί στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση διαπίστωσε απώλειες στην αποθήκευση νερού στις λίμνες, συμπεριλαμβανομένων των υγρών τροπικών περιοχών και της ψυχρής Αρκτικής. Οι λίμνες επηρεάστηκαν από διαφορετικούς παράγοντες.

Η μη βιώσιμη κατανάλωση νερού είναι ο κυρίαρχος λόγος πίσω από τη συρρίκνωση της θάλασσας Αράλ στο Ουζμπεκιστάν και της θάλασσας Σάλτον στην Καλιφόρνια, ενώ οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις οδήγησαν στη μείωση της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Αρκτική, οι λίμνες έχουν συρρικνωθεί λόγω ενός συνδυασμού αλλαγών στη θερμοκρασία, τις βροχοπτώσεις, την εξάτμιση και την απορροή.

Διαβάστε Περισσότερα