Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στους ωκεανούς (vid)
Andrew Ibarra/NOAA via AP
Andrew Ibarra/NOAA via AP

Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στους ωκεανούς (vid)

Θερμοκρασίες ρεκόρ, στα ύψη, σημείωσαν οι ωκεανοί, απορροφώντας τη θερμότητα από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στον πλανήτη μας. Οι ωκεανοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τον έλεγχο της θερμοκρασίας της Γης, διότι απορροφούν τη θερμότητα, παράγουν το μισό οξυγόνο της γης και καθορίζουν τα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το BBC, την εβδομάδα που διανύουμε η μέση ημερήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε τους 20,96C, πολύ πάνω από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους, σπάζοντας προηγούμενο ρεκόρ το 2016.

Καθώς θερμαίνονται τα νερά, έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα, θερμαίνοντας τον πλανήτη μας.

Οι επιπτώσεις 

Με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού των ωκεανών υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίο οι παγετώνες λιώνουν και να ανέβει η στάθμη της θάλασσας. Συμπληρωματικά, τα ζώα και η θαλάσσια ζωή επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό.

Οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν ότι η θαλάσσια ζωή, όπως τα ψάρια και οι φάλαινες, μετακινούνται προς αναζήτηση ψυχρότερων υδάτων, γεγονός που διαταράσσει την τροφική αλυσίδα. Επιπλέον κάποια σαρκοβόρα είδη όπως οι καρχαρίες, μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά, καθώς οι θερμότερες θερμοκρασίες τους προκαλούν σύγχυση.

Σύμφωνα με την Δρ Kathryn Lesneski, η οποία παρακολουθεί το θαλάσσιο κύμα καύσωνα στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών σε ρηχούς υφάλους στη Φλόριντα και πολλά κοράλλια έχουν ήδη πεθάνει».

Ερευνώντας τους λόγους

Οι επιστήμονες που ερευνούν γιατί οι ωκεανοί είναι τόσο θερμοί αναφέρουν πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται εν μέρει, καθώς η θάλασσα απορροφά θερμότητα. Μια θεωρία είναι επίσης ότι θερμότητα έχει αποθηκευτεί στα βάθη του ωκεανού και τώρα βγαίνει στην επιφάνεια, γεγονός που θα μπορούσε να συνδεθεί με το Ελ Νίνιο, το κλιματικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν το νερό στον ανατολικό Ειρηνικό θερμαίνεται περισσότερο από το κανονικό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ασυνήθιστα θερμές και θυελλώδεις καιρικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν πως οι θερμοκρασίες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.