Επιστημονική μελέτη: Η πρώτη απόδειξη ακουστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ φυτών και εντόμων
AP Photo/Charlie Riedel
AP Photo/Charlie Riedel

Επιστημονική μελέτη: Η πρώτη απόδειξη ακουστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ φυτών και εντόμων

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα φυτά και τα έντομα αλληλεπιδρούν μέσω του ήχου, ανέφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ την Τρίτη, ανοίγοντας ένα νέο «μέτωπο» στη μελέτη της ακουστικής επικοινωνίας στη φύση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife, υποδηλώνει ότι οι θηλυκές νυχτοπεταλούδες ανιχνεύουν υπερηχητικά σήματα κινδύνου που εκπέμπονται από αφυδατωμένα φυτά τομάτας και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσουν πού θα γεννήσουν τα αυγά τους.

Οι σκώροι συνήθως γεννούν τα αυγά τους σε φυτά τομάτας για να παρέχουν τροφή στις προνύμφες τους μετά την εκκόλαψή τους.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την ηγεσία των Ρία Σέλτζερ και Γκάι Ζερ Εσέλ στα εργαστήρια των Γιόσι Γιόβελ και Λιλάχ Χαντάνι, καθηγητών στη Σχολή Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου.

«Αποκαλύψαμε την πρώτη απόδειξη ακουστικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός φυτού και ενός εντόμου», δήλωσε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα της ομάδας, η οποία αποκάλυψε ότι τα φυτά εκπέμπουν υπερηχητικούς ήχους όταν βρίσκονται υπό πίεση.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη γεωργία και την καταπολέμηση των παρασίτων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τη διαχείριση της υγείας των καλλιεργειών και της συμπεριφοράς των εντόμων μέσω του ήχου.

Αν και οι υπερηχητικοί ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά βρίσκονται εκτός του φάσματος της ανθρώπινης ακοής, μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από πολλά έντομα και ορισμένα θηλαστικά, όπως οι νυχτερίδες.

Ερευνώντας αυτή την προτίμηση, οι ερευνητές παρουσίασαν σε θηλυκές νυχτοπεταλούδες δύο υγιή φυτά τομάτας – το ένα με ένα ηχείο που έπαιζε ήχους που είχαν καταγραφεί από ένα φυτό που στέγνωνε και το άλλο που ήταν σιωπηλό.

Οι νυχτοπεταλούδες προτίμησαν το σιωπηλό φυτό, υποδηλώνοντας ότι χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να εντοπίσουν τα βέλτιστα σημεία για την ωοτοκία.

Περαιτέρω πειράματα επιβεβαίωσαν ότι οι επιλογές των νυχτοπεταλούδων καθοδηγούνταν συγκεκριμένα από τον ήχο και μόνο από τους ήχους των φυτών.