Υπόσχονται επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων λίγο πριν ψηφίσουν την περικοπή τους

Υπόσχονται επαναδιαπραγμάτευση των συντάξεων λίγο πριν ψηφίσουν την περικοπή τους

Την ώρα που οι περικοπές των συντάξεων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο -ύστερα από επιθυμία των δανειστών οι οποίοι θέλουν να εξασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στο θέμα αυτό- βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να τάζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα... επαναδιαπραγμάτευσής τους.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ είναι κρίσιμος παράγοντας σχετικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των προβλεπομένων περικοπών στις συντάξεις, εφόσον δεν συμμετάσχει στη μεταμνημονιακή διαχειριστική περίοδο».

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει ήδη αποκλείσει κατηγορηματικά, από τα τέλη Μαϊου, το ενδεχόμενο αυτό.

Παρόλα αυτά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει:

«Σε κάθε περίπτωση, στον χρόνο που θα είναι κατάλληλος και με βάση και την πορεία της οικονομίας και πιο ειδικά την πορεία του ΕΦΚΑ -του κοινωνικού ασφαλιστικού μας συστήματος- σε όλη αυτή τη διαδικασία, νομίζω ότι είναι αντικειμενικό να ξαναδούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Άλλωστε τα μεσοπρόθεσμα γράφονται και ξαναγράφονται κάθε χρόνο, έτσι είναι υποχρέωση της χώρας μας, όπως και όλων των άλλων χωρών, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για εμάς» είπε ο κ. Μαντάς.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή διαχειριστική περίοδο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Το ΔΝΤ, με βάση τη σχέση του με το πρόγραμμα, το δάνειο που έχουμε, θα έχει έναν ρόλο τεχνικού συμβούλου. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα είναι πιθανά ισοδύναμο με αυτό που συνέβαινε παλαιότερα. Στη λειτουργία των θεσμών πολλές φορές το ΔΝΤ έβαλε βέτο και επέβαλε μέτρα και προτάσεις που οπωσδήποτε δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Τέτοιου είδους ρόλο δεν μπορεί να έχει στη νέα περίοδο το ΔΝΤ, εάν δεν μείνει στο πρόγραμμα και όπως όλα δείχνουν, καθώς δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ».

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ο κ. Μαντάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ζητήματα, με την έννοια να μην ψηφίσει κάποιος τα τελευταία προαπαιτούμενα, που είναι η καταστατική πράξη εξόδου από τα μνημόνια, δεν υπάρχουν».

«Το λέω με κατηγορηματικό τρόπο και θα φανεί σε λίγες μέρες αυτό. Βεβαίως προβληματισμοί για την επόμενη μέρα, όχι μόνο υπάρχουν, αλλά θα είναι και το αντικείμενο πολλών συζητήσεων και επεξεργασιών, όταν την 21η Ιούνη θα έχουμε μία πλήρη εικόνα του πού βρισκόμαστε, διότι φαντάζομαι ότι μέχρι τότε θα έχουμε και τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους» εξήγησε.