«Το ΥΠΕΞ δεν θα επιτρέψει καμία δημοσιονομική σκιά στο έργο του»

«Το ΥΠΕΞ δεν θα επιτρέψει καμία δημοσιονομική σκιά στο έργο του»

«Το υπουργείο Εξωτερικών πρωτοστατεί σε θέματα διαφάνειας και δεν πρόκειται να ανεχθεί ή να επιτρέψει καμία δημοσιονομική σκιά στο έργο του», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με αναρτήσεις στο διαδίκτυο περί δήθεν κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου της "Διαύγειας" από το υπουργείο.

Ο κ. Κούτρας εξήγησε ότι «η προτεινόμενη διάταξη νόμου τακτοποιεί το πρόβλημα της μη εκκαθάρισης συγκεκριμένων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα προηγουμένων ετών, αποσαφηνίζοντας λεπτομερώς ότι πρόκειται για δαπάνες του 2013 και 2014, ύψους 282.592,58 ευρώ, μη εκκαθαρισμένες για γραφειοκρατικούς λόγους, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αρχές του Εξωτερικού, που καλύπτουν κυρίως λειτουργικές τους ανάγκες και ικανοποιούν πλήρως όλες τις λοιπές προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητάς τους. Πρόκειται για 41 συμψηφιστικά εντάλματα, που δεν αναρτήθηκαν εκ παραδρομής στο Πρόγραμμα "Διαύγεια" και άλλα 240 συμψηφιστικά εντάλματα, τα οποία αναρτήθηκαν μετά την πραγματοποίηση της δαπάνης».

Το συγκεκριμένο γραφειοκρατικό πρόβλημα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, δεν μπορούσε να αποκατασταθεί διαφορετικά πλην της νομοθετικής ρύθμισης, σημειώνοντας ότι η ανάρτηση των δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών στην "Διαύγεια" συνεχίζεται κανονικά βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ