Το Υπερταμείο διεκδικεί πάλι αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Το Υπερταμείο διεκδικεί πάλι αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Της Αγγελικής Κώττη
 
Η κοροϊδία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού  για τη μεταβίβαση των ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Υπερταμείο, πάει σύννεφο. Το ΥΠΠΟΑ παίζει το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού» μπάτσου με το υπουργείο Οικονομικών και ροκανίζει τον χρόνο ώστε η μεταβίβαση να γίνει.

Σύμφωνα με αποκάλυψη που έγινε στη Βουλή, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στηρίζει την απόφαση του συμβουλίου κυβερνητικής πολιτικής και του υπουργού Οικονομικών, δια της οποίας μεταβιβάζονται τα 2329 ακίνητα. Σχετικό έγγραφο κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ υπέρ του ελληνικού δημοσίου, στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της μεταβίβασης, η οποία θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, δείχνει πως  η κυβέρνηση και ψεύδεται και έχει αποφασίσει να «εκποιήσει» τα ακίνητα. Διότι, το Υπερταμείο ήταν υποχρεωμένο να παρέμβει, εφόσον έχει έννομο συμφέρον. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είχε πρόβλημα παράβασης καθήκοντος.

Πότε δεν θα μπορούσε να μετάσχει στη διαδικασία; Μόνο εάν και εφόσον το υπουργείο Πολιτισμού είχε αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο εξαίρεσης των ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και είχε επιτύχει την έκδοση υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών.

Προσοχή: το υπουργείο Πολιτισμού το παίζει καλός μπάτσος και ζητά εξαίρεση από τον κακό μπάτσο, που δεν συμφωνεί. Όμως, το παιχνίδι είναι σικέ. Αλλιώς,  η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Κώστας Στρατής και η Μαρία Βλαζάκη, θα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Ενώ γνωρίζουν την εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δημάρχων Πατρέων και Σπάρτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμα δεν έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τον σχετικό κατάλογο. Αλλά αυτό μπορεί να αποβεί ολέθριο, όπως γνωρίζουμε όλοι. Το ΣτΕ κρίνει επί νόμων και διαδικασιών αυστηρά. Δεν μπαίνει δηλαδή στην ουσία των υποθέσεων. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, ποιος ξέρει τι θα συμβεί;

Ρίχνοντας όμως τις αμαρτίες στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πολιτισμού χτυπά κάτω από τη μέση, αφού δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, αλλά ταυτοχρόνως δείχνει πως φταίει κάποιος άλλος, ενώ αυτό είναι ο πρώτος φταίχτης. Ετσι, δεν εμποδίζει τη μεταβίβαση των ακινήτων, αφήνοντας την υπόθεση να λιμνάζει εδώ και μήνες.

Ας υπενθυμίσουμε πως την ακύρωση ζητούν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι δήμαρχοι Πατρέων και Σπάρτης. Η προσφυγή στηρίζεται στο ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, αρχαιολογικών μουσείων και εν γένει ακινήτων που έχουν σχέση με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και μέσω αυτής στο Υπερταμείο. 

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) έχουν ζητήσει με επίσημα διαβήματά τους στην πολιτική ηγεσία τον κατάλογο των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν. Ποιος ξέρει όμως για ποιους λόγους, υπουργός, υφυπουργός και γενική γραμματέας κάνουν το αίτημα «γαργάρα».

Η πρώτη μάλιστα, σε μια κίνηση απίστευτης περιφρόνησης προς την κοινοβουλευτική διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν τον κατέθεσε ούτε στη Βουλή, παρότι η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε ζητήσει κατάθεση εγγράφων. Επομένως, ουδείς γνωρίζει ποια είναι τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν. Ποιος ξέρει τι τέρατα και σημεία προσπαθεί να κρύψει το υπουργείο Πολιτισμού…

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση δεν εννοεί να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη διαχείριση όσων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εντάσσονται στον συγκεκριμένο κατάλογο, αλλά και των υπολοίπων, συλλήβδην. Ο σχετικός νόμος ορίζει πως και όσα δεν μεταβιβάζονται, περνούν στη διαχείριση του Υπερταμείου.

Το οποίο θα μαζεύει τα έσοδα και θα δίνει στο υπουργείο Πολιτισμού όσα αποφασίζει η κυβέρνηση. Αλλά και θα διαχειρίζεται εξαιρετικά ευαίσθητους χώρους και μουσεία, που δεν σηκώνουν καμία εμπορευματοποίηση, όπως αυτό θέλει, με κριτήρια αγοράς. Που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τα κατάλληλα από καμία άποψη.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο Υπερταμείο

Καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο Yπερταμείο, ενώ το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ., αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη «χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), την οποία ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής».

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Δημοσίου.

ΕΕΣΥΠ για την παρέμβασή της στο ΣτΕ για τις 14 αιτήσεις ακύρωσης

Για τις 14 αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν αναφορικά με το ζήτημα της μεταβίβασης 10.119 ακινήτων προς την ΕΤΑΔ, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας πως:

- Κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων.

- Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, πάγια θέση της ΕΕΣΥΠ είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 196, ν. 4389/2016) και τις εκδοθείσες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών οι οποίες προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ, είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.

- Η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακολούθων ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο Μοναδικός Μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση.

Φωτογραφία intime news