«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» δηλώνει για το προσφυγικό ο Τούρκος πρέσβης

«Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» δηλώνει για το προσφυγικό ο Τούρκος πρέσβης

Τη δέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογράμμισε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους. Ο κ. Ουράς τόνισε ότι η χώρα του κάνει το καλύτερο δυνατό στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πάντα είναι ιδανικά, κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», επισήμανε ο κ. Ουράς, ο οποίος προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο θύματα της προσφυγικής κρίσης και συνεργάζονται στην αντιμετώπιση του ζητήματος».

Ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2016 θα υπάρξει δραστική μείωση του φαινομένου, «ωστόσο οι διακινητές και οι πρόσφυγες είναι πολύ ευρηματικοί, οπότε είναι δύσκολο να θέσουμε ένα τέλος σε αυτό». Όπως εκτιμά, 665 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εν δυνάμει μετανάστες, «αλλά ελπίζουμε αυτό να μην γίνει, γιατί είναι ήδη δύσκολο να χειριστούμε αυτή την κατάσταση». «Χρειάζεται παγκόσμια, τοπική και διμερής συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου», παρατήρησε ο κ. Ουράς για να συμπληρώσει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα: να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία και να ξαναχτίσουμε τη Συρία».

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Ουράς παρατήρησε ότι αυτό δεν ισχύει. Όπως εξήγησε, οι αρχές δεν μπορούν να αποτρέψουν τη μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών προς τις ακτές, καθώς νομικά δεν υφίσταται έγκλημα. «Αυτό που κάνουμε είναι να τους αποτρέπουμε, ζητάμε τα χαρτιά τους και τους στερούμε τα προνόμιά τους στην υγεία και την παιδεία αν εγκαταλείψουν την πόλη όπου καταγράφονται», προσέθεσε.

Από το 2007 ως το 2015 οι συλλήψεις των παράτυπων μεταναστών από το λιμενικό της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 1.667%, και έφτασαν στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς τις 85.842.

Επίσης, συνελήφθησαν σχεδόν 4.000 διακινητές το 2015. «Είναι ένα θέμα το πού θα βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία», σημείωσε ο κ. Ουράς και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρούμε την ισορροπία, γιατί 40 εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Τουρκία κάθε χρόνο, και δεν θα τους αρέσει να υφίστανται ελέγχους σε κάθε σημείο από το οποίο περνούν».

Επίσης, οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει τη χρήση ναυαγοσωστικών λέμβων και φουσκωτών σκαφών για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Σχετικά με τα σωσίβια, οι τουρκικές αρχές έχουν δυσχεράνει την εύρεσή τους «αλλά δεν μπορούν να απαγορευτούν γιατί είναι ανθρωπιστικό το ζήτημα».

Οι παράγοντες που δίνουν ώθηση στο φαινόμενο κατά τον κ. Ουράς είναι οι ένοπλες συγκρούσεις, οι διακινητές ανθρώπων, η μικρή δυνατότητα απορρόφησής τους από την Τουρκία, η έλλειψη εκπαίδευσης και η έλλειψη εργασιακών ευκαιριών. Οι παράγοντες που τους ελκύουν στην Ευρώπη είναι οι καλύτερες συνθήκες ζωής, η ανοιχτή πολιτική από ορισμένα μέλη της ΕΕ και ο φόβος ότι μπορεί να κλείσουν τα σύνορα.

Στον Έβρο, υπογράμμισε ο κ. Ουράς, η μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που περνούν τα σύνορα σχετίζεται όχι τόσο με το χτίσιμο του φράχτη, αλλά με τη συνεργασία των τουρκικών και ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ουράς, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταγραφεί στην Τουρκία το 2015. Από αυτούς, 263.680 άτομα καταγράφηκαν στους 25 προσφυγικούς καταυλισμούς που λειτουργούν και 2.239.376 καταγράφηκαν έξω από αυτούς.

Όσοι καταγράφονται έχουν δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας στη γειτονική χώρα και έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα 4,5 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις, 304.000 χειρουργικές επεμβάσεις και 800.000 άτομα νοσηλεύτηκαν.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Ουράς επισήμανε ότι υπάρχουν αδυναμίες, καθώς 224.000 παιδιά φοιτούν σε σχολεία -από τα 700.000 παιδιά σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στην Τουρκία.

Σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ο κ. Ουράς σχολίασε ότι αυτή δεν λειτουργεί και εκτίμησε ότι οι αιτίες είναι ότι δεν γίνεται σωστός εντοπισμός των χωρών προέλευσής τους, καθώς και ότι οι χώρες επιστροφής δεν συνεργάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2015 η Ελλάδα ζήτησε την επανεισδοχή μέσω Τουρκίας 11.000 ατόμων, η Τουρκία συμφώνησε για 4.000 και τελικά έγινε η επιστροφή μόλις οκτώ μεταναστών. «Πρέπει να εστιάσουμε στη συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών υποδοχής», προσέθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση για τις κοινές περιπολίες, ο Τούρκος πρέσβης απάντησε ότι «το θέμα δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων γιατί δεν το επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ