Υεμένη: Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά, από αεροπορική επιδρομή

Υεμένη: Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά, από αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι (12, σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά μικρότερα των δέκα ετών), σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε δύο κτίρια σε οικιστική συνοικία της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, δήλωσαν ένας αυτόπτης μάρτυρας καθώς και ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχάμεντ Άχμεντ, που κατοικεί σε ένα από τα κτίρια που καταστράφηκαν, δήλωσε πως ανέσυρε μαζί με άλλους κατοίκους εννέα σορούς από τα συντρίμμια, ανάμεσά τους και παιδιών της ίδιας οικογένειας, και τις μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Πηγή ασφαλείας και γιατροί επιβεβαίωσαν τον απολογισμό των εννέα νεκρών τουλάχιστον, μεταξύ των οποίων παιδιά.

Η επιδρομή είχε στόχο τη συνοικία Φατζ Ατάν, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

Όταν έπεσε ο πύραυλος ένα από τα κτίρια κατέρρευσε αμέσως, προκαλώντας την κατάρρευση και του δεύτερου, σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτόν.

Όπως είπε, κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως ενώ άλλοι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια. «Ορισμένοι από αυτούς σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», είπε ακόμη.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο είπε πως και τα δύο τριώροφα κτίρια καταστράφηκαν πλήρως. Είδε διασώστες και κατοίκους να ερευνούν τα ερείπια για την ανεύρεση επιζώντων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο al-Massira, που ανήκει στους αντάρτες Χούτι υπό τον έλεγχο των οποίων τελεί η πρωτεύουσα, ανέφερε από την πλευρά του πως 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή την οποία, όπως ανέφερε, πραγματοποίησαν αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται οι δυνάμεις του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζεται από έναν αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τους αντάρτες Χούτι, που έχουν συμμαχήσει με υποστηρικτές του υεμενίτη πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Οι τελευταίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις αεροπορικές επιδρομές του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού σε ξενοδοχείο στη Σαναά που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι, καθώς και για άλλα δύο πλήγματα γύρω σπό τη Σαναά που είχαν θύματα αμάχους.

«Υπενθυμίζουμε σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης, του Συνασπισμού περιλαμβανομένου, την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Τρόσελ. «Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο τι έρευνες έχουν γίνει και πού οδήγησαν.»

Από τις 17 έως τις 24 Αυγούστου, 58 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη «περιλαμβανομένων 42 από τον υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμό», με τους υπόλοιπους θανάτους να αποδίδονται σε άγνωστους ένοπλους άνδρες και στις Λαϊκές Επιτροπές που συνδέονται με τους αντάρτες Χούτι, είπε.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του την περασμένη εβδομάδα για τον πολλαπλασιασμό των αεροπορικών επιθέσεων του συνασπισμού.

Κατηγορούμενος πολλές φορές από μκο ότι έθεσε κατά λάθος στο στόχαστρο αμάχους κατά τις επιδρομές του, ο συνασπισμός παραδέχθηκε ορισμένα λάθη, μεταξύ των οποίων ένα πλήγμα στη διάρκεια μιας κηδείας στη Σαναά τον Οκτώβριο του 2016 που προκάλεσε περισσότερους από 140 θανάτους.

«Το 2017, ο αριθμός των επιθέσεων κάθε μήνα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι και οι ένοπλες συγκρούσεις που καταγράφονται κάθε μήνα αυξήθηκαν κατά δύο και πλέον φορές», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στέφεν Ο''Μπρίεν.

Από τον Μάρτιο του 2015, η σύγκρουση έχει οδηγήσει στον θάνατο 8.400 ανθρώπων και στον τραυματισμό 48.000 άλλων, ανάμεσά τους και πολλών αμάχων, και έχει προκαλέσει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξάλλου, μια επιδημία χολέρας έχει προκαλέσει περίπου 2.000 θανάτους και πολλές περιοχές της φτωχής χώρας βρίσκονται στα όρια του λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ