Υδρογονάνθρακες: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα σε Κρήτη, Ιόνιο

Υδρογονάνθρακες: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα σε Κρήτη, Ιόνιο

Μπροστά παίρνουν και πάλι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες με τον Πρωθυπουργό να δίνει σήμερα το σήμα εκκίνησης που αφορά συγκεκριμένα τρεις περιοχές με δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, μία στο Ιόνιο και δύο στην Κρήτη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην ελληνική διαχειριστική εταιρία υδρογονανθράκων όπου συμμετέχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν θα έχουν τρεις άξονες:

-Την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών ερευνών στην περιοχή του Κυπαρρισιακού Κόλπου και την παρουσία των σχετικών αποτελεσμάτων. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι καταγράφονται πλέον σοβαρές ενδείξεις περαιτέρω αξιοποίησης.

-Την επίσπευση των σχετικών διεργασιών στην περιοχή της νότιας Κρήτης.

-Την θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου που θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα και θα λειτουργήσει ως μοχλός εύρεσης νέων επενδυτών.

Ο  πρωθυπουργός, που θα ζητήσει την επιτάχυνσην των ερευνών ευρύτερα, φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι οποίες έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες (Τotal – ExxonMobil – EΛΠΕ στην Κρήτη και ΕΛΠΕ στο Ιόνιο).

Νέο περιβάλλον για επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες 


Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η αναδιάταξη της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., με βασικό πυλώνα την ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, αφού εταιρείες και εθνικές κυβερνήσεις αξιολογούν ότι το κενό που προκύπτει δεν μπορεί να υποκατασταθεί σε βάθος χρόνου μόνο από LNG και επανεξετάζουν τη στρατηγική τους με αυτό το δεδομένο.

Οι χώρες της Ευρώπης συνειδητοποίησαν επίσης μέσα στην ενεργειακή κρίση, όπως φάνηκε και από δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε., ότι το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο ως καύσιμο – γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση, τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσουν νέες τεχνολογίες, γι’ αυτό και εντάχθηκε στην πράσινη ταξινομία παίρνοντας παράταση ζωής μέχρι το 2050.

Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να διασφαλιστεί η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων. 

Την ίδια ώρα κυβερνητική επιλογή αποτελεί η ενίσχυση του αποτυπώματος  της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, όπως για παράδειγμα μέσα από έργα σαν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε η συνεργασία των χωρών στο κομμάτι της ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, το  σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας της χώρας εν μέσω κλυδωνισμός λόγω πολέμου και ενεργειακής κρίσης, έχει μπει σε πλήρη εξέλιξη.  Το πρώτο βήμα έγινε στην Κοζάνη όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση της εξόρυξης του λιγνίτη κατά 50%. Με άλλα λόγια δηλαδή η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν ελιγμό καθώς βλέπει τις δυσκολίες να έρχονται και μάλιστα σε σύντομο χρονικά διάστημα.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Όπως όλα δείχνουν όμως αυτή ήταν η αρχή μιας συνολικής στρατηγικής που ως κεντρικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο σε μία περίοδο που τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα είναι και πολλά και κυρίως σε μεγάλο βαθμό…άγνωστα.