Ξεκίνησε το «ταξιδι υγείας» με 1.354 ιατρικές επισκέψεις σε Αργοσαρωνικό - Ακολουθούν Κυκλάδες και Σποράδες
ΙΑΣΩ

Ξεκίνησε το «ταξιδι υγείας» με 1.354 ιατρικές επισκέψεις σε Αργοσαρωνικό - Ακολουθούν Κυκλάδες και Σποράδες

Με διαδοχικούς σταθμούς σε Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες και Σποράδες και αποβάσεις στις Σπέτσες, τη Σίφνο και τη Σκόπελο ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου το ταξίδι πρόληψης του Ιασώ Γενική Κλινική σε κατοίκους νησιών, που διαθέτουν μόνο τις βασικές Δομές Υγείας.

Με ομάδα 15 γιατρών και ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα νησιά τα οποία έχουν λίγες χιλιάδες κατοίκους και ενισχυμένο με ειδικότητες από το νοσοκομείο Ιασώ Παίδων, για την κάλυψη των παιδιατρικών αναγκών, το ιατρικό team πρόσφερε στις Σπέτσες 1354 επισκέψεις και ιατρικές εξετάσεις σε 387 κατοίκους κάθε ηλικίας που προσήλθαν στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού τις τρεις ημέρες κατά τις οποίες διήρκησε η δράση.

Η ιατρική ομάδα επανδρωμένη με γυναικολόγους- χειρουργούς μαστού, παθολόγους, καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο, ορθοπαιδικό, γαστρεντερολόγο, ακτινολόγο, παιδο-οφθαλμίατρο, παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο, τεχνολόγο και νοσηλεύτριες δέχτηκε 604 επισκέψεις ενηλίκων για ιατρικές εξετάσεις και 87 επισκέψεις παιδιών-δηλαδή σύνολο 691 επισκέψεις, ενώ διενέργησαν  560 εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και 50 απεικονιστικές εξετάσεις και επιπλέον 53 test ΠΑΠ. Ενώ οι γιατροί εξέταζαν τους κατοίκους των Σπετσών στο περιφερειακό Ιατρείο, μια ομάδα του κινήματος «Save your hood» καθάριζε από σκουπίδια και πλαστικά την παραλία «Σχολές», λίγο πριν το νησί ξεκινήσει να υποδέχεται τους τουρίστες του Πάσχα και του καλοκαιριού. 

Η εθελοντική δράση προληπτικών εξετάσεων  που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «δίπλα σας» του Ομίλου Ιασώ υλοποιήθηκε από την 1η Απριλίου έως και την 3η Απριλίου και συνέπεσε με ένα ιστορικό Σαββατοκύριακο για το νησί της Μπουμπουλίνας, καθώς την Κυριακή 3/4 οι Σπέτσες γιόρτασαν την επέτειο των 201 ετών από την ένταξη του νησιού στην επανάσταση για την απελευθέρωση  από τον οθωμανικό ζυγό. Από τους πρώτους που ήρθαν για ιατρικές εξετάσεις στο Περιφερειακό Ιατρείο ήταν ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης.

Στο νησί των Σπετσών ο πληθυσμός αυξήθηκε στα δυο χρόνια της πανδημίας, καθώς πολλοί άνθρωποι με εξοχικό εκεί και μόνιμη κατοικία στον Πειραιά ή στην Αθήνα προτίμησαν να ξεχειμωνιάσουν στο νησί, στον καθαρό αέρα και κοντά στην φύση όπου τα περιοριστικά μέτρα έγιναν λιγότερο αισθητά.

Μετά την 3ημερη δράση οι γιατροί της ομάδας των εθελοντών μεταξύ των οποίων οι Κεραμόπουλλος Αντώνης, Γυναικολόγος – Χειρουργός Μαστού, Επίκ. Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής-Συντονιστής Α’ Κλινικής Μαστού,   Μπαλτάς Δημοσθένης, Γυναικολόγος–Χειρουργός Μαστού, Διευθυντής Α’ Κλινικής Μαστού, Γιαλαμπουκίδης Μάριος, Παθολόγος, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Μαστοραντωνάκης Στέλιος, Παθολόγος, Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ελευθεριάδης Ηλίας, Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής και Κερασώτης Αριστείδης, Ενδοκρινολόγος, Διευθυντής Ενδοκρινολογικού Τμήματος διαπίστωσαν ότι στο νησί το κάπνισμα παρέμενε πολύ διαδεδομένο απειλώντας την υγεία των κατοίκων. 

Επίσης, καταγράφηκε από όλους τους γιατρούς  η  ανάγκη  εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων στα θέματα πρόληψης καθώς αρκετοί δεν είχαν κάνει ποτέ επιβεβλημένες διαγνωστικές εξετάσεις κι άλλοι τις είχαν κάνει μόνο μια φορά. Ωστόσο, το τεστ ΠΑΠ, η μαστογραφία και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται ώστε να υπάρχουν και συγκρίσιμα ευρήματα από προηγούμενα τσεκάπ. 

Δεν αρκεί ένα υπερηχογράφημα καρδιάς ή ένα τεστ ΠΑΠ, δεν αρκεί μια μαστογραφία. Η αξία της πρόληψης έγκειται στο ότι με την έγκαιρη διάγνωση εντοπίζεται το πρόβλημα νωρίς, οπότε είναι αντιμετωπίσιμο και σε πολλές περιπτώσεις ιάσιμο. Κάθε πολίτης πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως  του τόπου διαμονής του - είτε είναι στεριανός είτε νησιώτης και η δράση «δίπλα σας» φέρνει δίπλα στους νησιώτες, γιατρούς δυσεύρετων ειδικοτήτων που δεν απαντώνται σε περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας μικρών οικισμών.