Α. Τσίπρας: Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά

Α. Τσίπρας: Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά

Τη βεβαιότητά του ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της σχετικής συμπληρωματικότητας των δύο οικονομικών, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου.

Τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί για την φιλία και την περαιτέρω σύσφιξη ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες», για να επισημάνει ότι η παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την άνθιση της οικονομικής μας συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και όχι συγκρούσεων και διχασμού στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η διμερής Ελλάδας-Αιγύπτου και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τις βαθιές στην Ιστορία ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, και την επιρροή που αυτός άσκησε στο διάβα των αιώνων.

Τόνισε ότι η εταιρική οικονομική σχέση των δύο χωρών βασίζεται στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ο ιδιωτικός τομέας και επισήμανε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών για την προετοιμασία αυτής της πορείας.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Σίσι τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφθούν την Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα, που αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον ρυθμό ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά 4,1%, ο οποίος το επόμενο έτος προβλέπεται να ανέλθει στο επίπεδο του 5,6%.

Εξάλλου, ο κ. Σίσι τόνισε την κατάσταση κοινωνικής ειρήνης και σταθερότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα του, με τον αιγυπτιακό λαό να «έχει εκλέξει το Κοινοβούλιό του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.«Επαναβεβαιώνω ότι η Αίγυπτος σας καλωσορίζει ως εταίρους στην πορεία της οικονομικής της ανάπτυξης» κατέληξε στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ