Α. Τσίπρας: «Ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας»

Α. Τσίπρας: «Ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας»

«Ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας», χαρακτήρισε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της. «Η Ελλάδα μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαινει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε o πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη «χρονιά που φεύγει», είπε πως ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη», «μια χρονια μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων». Όπως πρόσθεσε, «σ'αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω βάλαμε και μεις καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, μια αλλαγή κατεύθυνσης».

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε επίσης «αυτό το μπόλι» να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα μετα την προηγούμενη χρονια που ήταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων να είναι μια χρονιά των μεγάλων ανατροπών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την κάλυψη των «κρίσιμων ωρών» της περασμένης χρονιάς και ευχήθηκε καλές γιορτές και καλή χρονιά.

Frontex και μεταναστευτικές ροές στην συνάντηση Merkel - Τσίπρα

Νωρίτερα, τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα απασχόλησαν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Η καγκελάριος Merkel ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα και τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex, κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ'' όπου προέρχονται.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ'' αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ